Rămâi conectat

Curier Județean

Procurorii deschid un dosar penal după descoperirea rămășițelor „chiaburului” executat de Securitate în Munții Apuseni. Expertize la Serviciul de Medicină Legală Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvârșirea de infracțiuni contra umanității, după ce Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a descoperit în Munții Apuseni osemintele unui „chiabur” împușcat de Securitate în vara lui 1950 și îngropat într-un loc izolat.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări a IICCMER cu privire la uciderea prin împușcare a unei persoane de către lucrători din cadrul Serviciului Județean al Securității Poporului Turda și ai Biroului de Securitate Câmpeni, la data de 16 august 1950, pe raza comunei Bistra, în județul Alba.

Din cuprinsul sesizării IICCMER rezultă că victima a fost ridicată de către lucrătorii de securitate din locuința sa sezonieră, situată la munte, unde se afla în timpul verii pentru creșterea bovinelor, și a fost dusă la o distanță de 2 km, la altitudinea de 1.219 m, într-o poiană, unde a fost împușcată pentru că ar fi susținut membri organizației anticomuniste Frontul Apărării Naționale.

Citiți și Osemintele unui „chiabur”, împușcat de Securitate în 1950, găsite îngropate în Munții Apuseni

În urma investigaţiilor de teren efectuate de cercetătorii IICCMER a fost identificat situl funerar. În cursul zilei de ieri, sub coordonarea unui procuror militar, s-a efectuat cercetarea la faţa locului de către o echipă complexă, din care au făcut parte un tehnician criminalist din cadrul Poliției orașului Cîmpeni, agenți de poliție din cadrul Postului de Poliție Bistra, județul Alba, precum şi un medic legist din cadrul Serviciul Județean de Medicină Legală Alba, beneficiindu-se de sprijinul specialiştilor IICCMER.

În urma săpăturilor efectuate în locul indicat a fost identificat un schelet uman, dispus la o adâncime de 0,70 metri. Rămăşiţele umane au fost remise Serviciului Județean de Medicină Legală Alba pentru efectuarea expertizelor medico-legale, în vederea stabilirii cauzei medicale a morţii.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea