Rămâi conectat

Ştirea zilei

Procesul pentru biblioteca ”Batthyaneum”. Contradicțiile experților pentru traducerea din latină a denumirii ”Provincia Transilvania”

Publicat

în

Clădirea celebrei biblioteci Batthyaneum din Alba Iulia şi precum şi colecţiile de cărţi foarte rare fac obiectul unui proces de retrocedare intentat autorităţilor statului român de către Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, după ce comisia specială din cadrul Guvernului a respins cererea instituţiei religioase pe motiv că nu deţine dovezi privind dreptul de proprietate.

Printre probele invocate de părţi este, în primul rând, testamentul episcopului, redactat în urmă cu 220 de ani. Denumirea ”Provincia Transilvania” specificată de episcop în testament a fost tradusă diferit de experţii desemnaţi în dosar. Unul dintre experţi afirmă că această denumire se referă strict la partea laică a statului reprezentat de guvernatorul regal, în timp ce al doilea expert susţine că expresia se referă la ”provincia bisericii universale catolice”. Traducerile testamentului au fost realizate de doi profesori de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, respectiv Aurel Ioan Pop, expert desemnat din partea Bibliotecii Batthyaneum şi Buzogany Desideriu, expert desemnat din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Pasajul esenţial din testament a fost tradus în felul următor de către expertul Ioan Aurel Pop: ” (…) Deoarece la Alba Iulia se află sediul Episcopiei şi al institutelor teologice şi matematice, donez şi transfer Bisericii şi Provinciei Transilvania marea mea bibliotecă, pentru care am jerfit 30.000 de florini, după cum există acum în acel loc, împreună cu o parte a cărţilor aparţinătoare de acelea, pe care le am la mine (în Bonţida). De asemenea, donez colecţiile de numismatică, de minerale şi de cochilii împreună cu toate instrumentele necesare uscătoriei, strungăriei şi legătoriei. Vreau totuşi să hotărăsc că nici Institutul Astronomic, nici Biblioteca cu toate accesoriile enumerate, să nu poată fi transferate din Alba Iulia decât dacă acest lucru este impus de o necesitate imperioasă şi numai cu aprobarea unanimă a episcopului şi a Capitlului, adăugându-se la acestea asentimentul guvernatorului regesc, dacă este catolic, şi cel a Statusului catolic”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Profesorul Ioan Aurel Pop a făcut şi o serie de observaţii susţinând că episcopul a lăsat toate aceste bunuri Bisericii şi Provinciei Transilvania, adică Episcopiei şi ţării Transilvaniei. ”Este clar că episcopul face o donaţie publică, cu finalitate ecleziastică şi laică, în acelaşi timp. Partea laică este reprezentată de autenticitatea statului adică marele Principat al Transilvaniei de atunci, reprezentat de guvernator. De altminteri, guvernatorul regesc în funcţie, Gheorghe Banfi, a fost de faţă la legalizarea testamentului, în 16 august 1798. Episcopul nu a lăsat moştenrire o instituţie ecleziastică ci una publică, adică o fundaţie culturală de interes public”, afirmă profesorul universitar.

Traducerea aceluiaşi pasaj din testament, realizată de Buzogany Desideriu, arată în felul următor: ”(…) întrucât Alba Iulia ca reşedinţă episcopală este şi locul studiilor teologice şi matematice, întreaga mea bibliotecă cea mare – în care, luând în considerarea starea ei actuală, îmi stă (…) 30.000 de florini – împreună cu părţile adiacente ale bibliotecii mele, o donez, o dau şi o confer tot Bisericii şi Provinciei din Transilvania; de asemenea şi colecţia numismatică, a mineralelor şi a cochiliilor, împreună cu toate instrumentele necesare pentru fierărit, pentru strung sau pentru compactorul de cărţi. Dar vreau şi decid ca nici Institutul Astronomic şi nici Biblioteca laolaltă cu dotările înşirate mai sus, adică nici una nici alta, să nu poată fi transferată de la Alba Iulia în nici un alt loc, doar dacă acest lucru este impus de o necesitate absolut stringentă, dar şi în acest caz numai cu consimţământul unanim al episcopului şi a Capitlului, adăugându-se şi acordul comun al Guvernului Regal dacă este catolic şi a Statusului catolic”.

Profesorul Buzogany afirmă că din testament rezultă faptul că Biblioteca a fost donată ”Bisericii, în general, şi Provinciei bisericii universale catolice din Transilvania, în special, cu scopul ca în acelaşi timp să fie şi o instituţie publică”. Potrivit acestuia, episcopul Batthyany nu a retrocedat Biblioteca guvernatorului Transilvaniei, ci ”numai a recomandat pentru asigurarea stabilităţii economice”. O primă soluţie în acest proces este aşteptată în cursul acestui an.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare