Rămâi conectat

Ştirea zilei

Proces mai puțin obișnuit la Alba Iulia. Fiica și fostul concubin al acesteia, daţi în judecată de părinţi pentru a recupera 260.000 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

O familie din Alba Iulia, soț și soție, și-a dat în judecată fiica și un fost concubin al acesteia, pentru recuperarea sumei de 260.000 de lei (circa 55.000 de euro).

Întâmplare tragi-comică a avut loc în anul 2017. Constatând lipsa banilor din contul bancar, părinții tinerei au deschis un proces civil prin care au solicitat acesteia și bărbatului cu care a avut o relație exact în perioada dispariției banilor returnarea sumei. Tribunalul Alba a dat dreptate celor doi părinți, dar decizia a fost contestată la Curtea de Apel de către fostul concubin al fetei, patron al unei firme de construcții. Motivarea Tribunalulului Alba în această cauză surprinde evenimentele așa cum s-au derulat în realitate.

Astfel, cei doi părinți i-au dat pentru păstrare fiicei lor în perioada 2016 – 2017 peste 470.000 de lei, sumă de bani pe care au dobândit-o prin moștenire și din economiile făcute din veniturile realizate în decursul mai multor ani. Familia a convenit ca această sumă să fie depusă la o unitate bancară pe numele fiicei, fără ca aceasta să devină proprietara asupra respectivei sume, părinții rămânând în continuare proprietarii acesteia.

De asemenea, s-a mai convenit ca din această sumă, cu acordul lor, să se facă plăți pentru executarea unor lucrări de amenajare a casei lor de locuit și a apartamentului trecut pe numele acesteia. Lucrările la cele două imobile au fost realizate de către cel care avea să devină prietenul tinerei și pârât în acest dosar. Costurile totale cu reparațiile s-au ridicat la circa 80.000 de lei. În timpul concubinajului, bărbatul a aflat că femeia deține bani mulți în contul bancar și i-a solicitat să îi împrumute diverse sume cu promisiunea că îi va restitui și că părinții ei nu vor afla. Astfel, în perioada ianuarie – mai 2017, tânăra a scos din bancă și i-a dat bărbatului în total 260.000 de lei.

”În luna mai 2017 i-au cerut fiicei lor să le aducă de la bancă un extras de cont pentru a afla ce sume mai aveau în depozitul bancar. După lungi insistențe fiica lor le-a comunicat că a dat pârâtului suma de circa 260.000 lei cu titlu de împrumut. În data de 20 mai 2017 au avut o întâlnire cu pârâtul și cu fiica lor pentru a discuta în legătură cu suma împrumutată. Cu acea ocazie aceștia au recunoscut că pârâtul a primit de la pârâta suma de 260.000 lei cu titlu de împrumut și s-au obligat să le-o restituie până în data de 30.06.2017”, se precizează în motivarea magistratului de la Tribunal. Cu această ocazie, cei doi au semnat o declarație comună prin care s-au obligat să restituie banii până la sfârșitul lunii iunie 2016.

Evident că suma de bani nu a fost înapoiată. În timpul procesului, bărbatul nu a recunoscut faptul că ar fi primit bani de la fosta sa prietenă. ”Singurul fapt adevărat din întreaga această poveste este acela că societatea sa a efectuat lucrări la cele două imo­bile înțelegerea a fost pentru o simplă renovare însă în timp acestea au fost extinse cu mult peste înțelegerea avută. Arată faptul că toate costurile acestor reparații și renovări au fost achitate de către pârâtă prin plata către societatea sa precum și prin achiziționarea de mărfuri în mod direct. Reclamanții încă din primele alineate denaturează adevărul. Această poveste cum că aceștia ar fi dat pârâtei banii să-i administreze este o mare născocire deoarece extrasele de cont nu arată acest aspect, mai ales ca ultima virare în contul acesteia pare ca fiind făcută de bunicul acesteia”, a spus bărbatul, care a completat că a semnat actul prin care a recunoscut primirea banilor doar pentru că ar fi fost amenințat. Afirmațiile acestuia nu au fost, însă, considerate reale de către instanță. ”(…)

Este demonstrat în cauză contractul de depozit dintre reclamanți și pârâtă, precum și împrejurarea că pârâta nu a respectat obligațiile, în calitate de depozitar, pentru că a dispus de bani fără acordul proprietarilor, astfel că, la solicitarea reclamanților în baza contractului de depozit pârâta este obligată să restituie suma de bani primită, conform art. 2116 Cod civil.

Separat de acest raport juridic legat între reclamanți și pârâtă, este recunoscut la interogator de către pârât că au avut o relație și au trăit împreună în perioada ianuarie – mai 2017, timp în care societatea sa a efectuat lucrări la cele două imobile din Alba Iulia. Reclamanții au înfățișat un înscris sub semnătură privată, conform cu originalul, nedefăimat de părți care, conform art. 273 Cod procedură civilă face dovadă între părți până la proba contrară, în conținutul căruia apare că pârâții se obligă să restituie suma de 260.000 lei pe care au împrumutat-o de la părinți, până la data de 30.06.2017.

Susținerile pârâtului că acești bani ar fi fost utilizați în alte scopuri (la achiziționarea de materiale sau a mobilierului) nu pot fi primite, în condițiile în care, la data de 20.05.2017, el a recunoscut că datorează această sumă de bani și s-a obligat, alături de pârâtă să o restituie părinților ei”, a precizat magistratul în motivarea deciziei prin care i-a obligat pe cei doi să restituie suma de bani și să plătească și cheltuieli de judecată.

În plus, pârâții ar urma să achite și o diferență reprezentând actualizarea datoriei cu indicele de inflație, precum și dobânda legală calculată începând cu data de 30.06.2017 și până la data plății integrale a debitului. Hotărârea definitivă în dosar va fi pronunțată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Dorin ȚIMONEA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea