Ziarul Unirea

Primarul Mircea Hava, revoltat pe „taxa pe stâlp” impusă de Guvern

Introducerea în proiectul de buget pe anul 2014 a unei taxe pe construcţiile speciale de 1,5% din valoarea acestora, botezată şi „taxa pe stâlp”, a început să-i revolte pe numeroşi primari din ţară, indiferent că sunt în opoziţie sau la putere. Unul dintre cei nemulţumiţi este şi Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Acesta a declarat presei că dacă sumele încasate nu vor rămâne la nivel local, nu va mişca niciun deget pentru ca acestea să fie încasate.

„Dacă aceste construcţii sunt în raza de administrare a municipalităţii, trebuie să rămână la municipiu. Dacă vor să le ia la bugetul naţional, să vină să le colecteze ei, noi nu o să le colectăm ca să le dăm lor banii, a declarat presei Mircea Hava.

ELIT

El spune că nu se opune neapărat noii taxe, însă bănuieşte că în „foamea” de constituire de resurse bugetare, fără a mai dezvolta şi noi domenii economice care să aducă un plus la bugetul statului, Guvernul va ajunge „mâine, poimâine să impoziteze şi aerul”.

*Construcţiile speciale ce vor fi impozitate

Potrivit documentelor de la Ministerul Finanţelor, vor fi taxate: „centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni; centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice; piste şi platforme; sonde de ţiţei, gaze şi sare; rampe de încărcare – descărcare; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului; heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructură transport feroviar;  infrastructură drumuri :alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc); linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console); platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv lacuri artificiale de acumulare; construcţii pentru transportul energiei electrice; canale de irigaţii; etc.”

Cuantumul taxei va fi de 1,5% din valorea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior şi se va aplica pe baza unei declaraţii făcute până pe 25 mai. Precizăm că proiectul bugetului pe anul 2014 urmează să fie înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare.Aici, probabil va mai suferi totuşi ceva modificări,…poate chiar prin părţile esenţiale.

FOTO: arhivă

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

LIVE VIDEO| Conferință de presă la sediul PSD Alba: Redeschiderea restaurantelor și cafenelelor în Alba Iulia, discutată

Astăzi, 7 mai, o conferință de presă are loc începând cu ora 10:00, la sediul PSD Alba, având ca temă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

12 Comentarii

MATAHALA 8 noiembrie 2013 at 14:33

sa se bucure hava ca nu ne-au pus taxa pe pavele….

cl 8 noiembrie 2013 at 15:47

o taxa pe prostie ar trebui si scoatem capabilul guvern din criza. sigur ar fi cea mai incasata taxa avand in vedere ca o sa fie platita de 70% din populatie.

cl 8 noiembrie 2013 at 15:52

ne trebuie taxa pe p.r.o.s.t.i.e. care ar fi platita de 70% din populatie.

colonelu' gogu 8 noiembrie 2013 at 19:01

dar taxa pt. parcarea cu pavele, pentru care se mai si sta la coada nu te revolta tov. colonel?

@ colonelu' gogu 9 noiembrie 2013 at 0:01

Ma odihnitule, cand concesionezi un teren cum e? Pe bani, nu? E cam acelasi lucru doar ca e mai mic, dar iti incape masina acolo. Cum ai vrea sa fie? Gratis? Gasesti si asa, dar dupa ce te invarti 20 de minute prin cartier. E treaba ta ca vrei sau nu sa inchiriezi cativa metri patrati de pavele. Ii inchiriezi, parchezi langa bloc, nu-i inchiriezi parchezi hat-departe sau unde ai noroc. Si inca ceva, orasul arata chiar bine asa pavat, decat cu asfaltul ala, care tot la 2-3 ani trebuia carpit.

AB 9 noiembrie 2013 at 7:51

Oare cand se va termina cu taxele astea aberante? Taxa pe semnele de circulatie, pe alei pe strazi ….!!!! Doamne fereste-ne!!! tara cu cele mai multe taxe dar continuam sa mai adaugam….

@cl 9 noiembrie 2013 at 10:15

Un popor nu poate fi si nu este prost ! Poate fi neinformat si „prostit” (adica inselat !) de politicieni, dar in nici un caz nu este prost ! Sigur ca (eventual) unii indivizi pot fi catalogati drept prosti, dar in acest caz (si numai in acesta !), daca extrapolam putin si il aplicam pe Caragiale, cel mai mare prost ar trebui sa fi tu !

cl 9 noiembrie 2013 at 10:35

daca mai citesti odata ce am comentat mai sus poate intelegi ca nu am facut referire la tot poporul, ci doar la unii indivizi (aproximativ 70% din populatie).

MATAHALA 9 noiembrie 2013 at 13:15

vrei sa insinuezi ca restul de 30% sant oamenii inteligenti care au votat PDL si PP-DD-ul Elodiei

vuvuzel 10 noiembrie 2013 at 9:43

Spune-i lul – cl – ca cei 30% au si un presedinte la fel de „inteligent”, unul care hahaie tot timpul, la fel ca proasta-n p-… Ceilalti 70% nu au presedinte, ca l-au demis. Asta e !

contribuabilu` 9 noiembrie 2013 at 10:29

Nea primarule .. nu te da „grande” bre, ca acolo unde-i lege nu-i tocmeala ! Daca „nu misti un deget” sa aduni banii impusi de orice lege, o s-o iei tare de tot in barba ! Asa ca ..ciocu` mic, ciocu` mic – mic !

@contribuabilu` 10 noiembrie 2013 at 3:06

Hai la pariu ca nu are ce sa-i faca! Se vor trimite scrisorele cu taxa ce trebuie platita si gata, cine plateste bine, cine nu vrea, asta e, instiintarile au fost trimise…doar sunt atatea taxe si impozite care nu sunt platite de toata lumea.

Comentariile sunt oprite