Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primarul Mircea Hava, revoltat pe „taxa pe stâlp” impusă de Guvern

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Introducerea în proiectul de buget pe anul 2014 a unei taxe pe construcţiile speciale de 1,5% din valoarea acestora, botezată şi „taxa pe stâlp”, a început să-i revolte pe numeroşi primari din ţară, indiferent că sunt în opoziţie sau la putere. Unul dintre cei nemulţumiţi este şi Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. Acesta a declarat presei că dacă sumele încasate nu vor rămâne la nivel local, nu va mişca niciun deget pentru ca acestea să fie încasate.

„Dacă aceste construcţii sunt în raza de administrare a municipalităţii, trebuie să rămână la municipiu. Dacă vor să le ia la bugetul naţional, să vină să le colecteze ei, noi nu o să le colectăm ca să le dăm lor banii, a declarat presei Mircea Hava.

El spune că nu se opune neapărat noii taxe, însă bănuieşte că în „foamea” de constituire de resurse bugetare, fără a mai dezvolta şi noi domenii economice care să aducă un plus la bugetul statului, Guvernul va ajunge „mâine, poimâine să impoziteze şi aerul”.

*Construcţiile speciale ce vor fi impozitate

Potrivit documentelor de la Ministerul Finanţelor, vor fi taxate: „centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni; centrale termoelectrice şi nuclearo – electrice; piste şi platforme; sonde de ţiţei, gaze şi sare; rampe de încărcare – descărcare; coşuri de fum şi turnuri de răcire; iazuri pentru decantarea sterilului; heleştee, iazuri, bazine; ecluze şi ascensoare; baraje, jgheaburi pentru piscicultură; infrastructură transport feroviar;  infrastructură drumuri :alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc); linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii (stâlpi, circuite, cabluri, traverse, console); platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv lacuri artificiale de acumulare; construcţii pentru transportul energiei electrice; canale de irigaţii; etc.”

Cuantumul taxei va fi de 1,5% din valorea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior şi se va aplica pe baza unei declaraţii făcute până pe 25 mai. Precizăm că proiectul bugetului pe anul 2014 urmează să fie înaintat Parlamentului, pentru dezbatere şi aprobare.Aici, probabil va mai suferi totuşi ceva modificări,…poate chiar prin părţile esenţiale.

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea