Primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa, plăteşte funcţionari cu ziua şi se luptă cu instituţiile statului
Potrivit declaraţiei primarului comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa, „povestea cu creşterea salariilor cu 15 la sută, de la 1 ianuarie, este o gogoriţă pentru că în realitate ele s-au majorat cu aproape 12 la sută şi va mai trece mult timp până când se va recupera tăierea de 25 la sută. Salariile nu au revenit la cele dinaintea tăierilor, aşa cum ne mint guvernanţii, e doar praf aruncat în ochii tuturor celor care au suferit de pe urma diminuării veniturilor”. În ceea ce priveşte personalul primăriei, în prezent administraţia locală din Stremţ are nouă angajaţi, din care şapte în aparatul propriu al instituţiei. În locul celor patru persoane care au plecat anul trecut, primarul Traian Ştefan Popa a fost nevoit să angajeze pe perioadă determinată patru tineri cu studii superioare plătiţi cu ziua. „Dacă s-a aprobat un număr de posturi la primărie ar fi normal ca acestea să poată fi ocupate, însă de câte ori am cerut la Bucureşti acest lucru ne-au răspuns că nu e posibil”, susţine primarul comunei Stremţ. Rămâne de văzut dacă se va schimba în următoarea perioadă pentru că miercuri, 2 martie, Guvernul a eliminat restricţiile de angajări pentru autorităţile locale. S-a decis ca pentru aprobarea unei angajări în administraţia publică locală să fie cumulate toate posturile vacantate la nivel judeţean, iar prioritate la angajare să fie acordată pentru posturile unice. Guvernanţii susţin că au luat această decizie pentru a permite angajări pe posturile unice în cazul autorităţilor locale care au salariaţi puţini şi întâmpină, din această cauză, dificultăţi în desfăşurarea activităţii. La nivel naţional se va păstra regula potrivit căreia la şapte persoane care pleacă din sistem se poate angaja una singură. Post unic înseamnă acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lui, nu pot fi preluate de alt angajat sau dacă este vorba de un compartiment care are numai posturi vacante un post va fi considerat unic şi va putea fi ocupat. Guvernul a stabilit că dacă o primărie are posturi unice vacante şi doreşte să le ocupe primarul va argumenta şi va solicita prefectului să înceapă procedura, respectiv să primească avizul favorabil de la Guvern, prin intermediul MAI. După acest pas, respectiva primărie va putea organiza concurs şi aprobă ocuparea postului. Această măsură vine după ce Guvernul a decis, în urmă cu doi ani, să blocheze angajările din instituţiile publice şi să accepte ocuparea doar a unui singur post la şapte locuri vacantate. E posibil ca problema crizei de personal din administraţia locală a comunei Stremţ să fie rezolvată; aşteptăm şi noi cu interes să vedem cum şi când lucrurile vor reveni la normal la Primăria Stremţ.
lSubvenţiile acordate de APIA ajută sau încurcă proprietarii de terenuri?
Primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa, ne-a declarat că i-a cerut insistent directorului APIA Alba, Felicia Hondola, să întocmească un program potrivit căruia specialiştii APIA se deplasează în localităţile comunei, pentru ca oamenii să fie informaţi şi să aibă toate documentele necesare declarării suprafeţelor de teren în anul agricol 2011 – 2012.
„Se cer date pe care nici cei bătrâni şi nici tinerii nu le ştiu. Ei merg la Aiud, apoi la Primăria Stremţ şi uite aşa cheltuie banii cu drumurile. Ne-a promis că va vorbi cu domnul prefect şi va lămuri situaţia, dar din păcate nu s-a făcut nimic. Şi atunci nu putem să nu ne întrebăm dacă e un avantaj sau un dezavantaj pentru ţărani declararea terenurilor pentru a obţine subvenţii de la APIA?”, susţine edilul de la Stremţ
* Administraţia locală din Stremţ – obstrucţionată de instituţiile statului
O altă problemă cu care se confruntă Primăria Stremţ este legată de împiedicarea desfăşurării activităţii administraţiei locale în condiţii normale, de instituţiile descentralizate din judeţ. Primarul Traian Ştefan Popa ne-a declarat: „prefectul ne-a acţionat în contencios administrativ pentru că nu am pus în posesie, cu 81 de hectare, un cetăţean de etnie maghiară. „Am făcut demersuri la Ocolul Silvic Valea Ampoiului, de aproape două luni am trimis documentele şi am cerut punerea în posesie. De două zile ne-au comunicat că nu sunt bune actele, mai e nevoie de un document. Am înţeles că cei de la Ocolul Silvic Valea Ampoiului nu vor să-şi pună semnătura pe documentaţie pentru a merge apoi cu ea la OCPI Alba. Substratul acestei pasivităţi este că se doreşte tărăgănarea rezolvării problemei, iar apoi să fim acţionaţi în instanţă pentru cele 81 hectare. Dacă cei de la ocolul silvic nu doresc punerea în posesie sunt hotărât să depun plângere penală. În opinia mea, nici în 20 – 30 de ani nu se va termina punerea în posesie a proprietarilor de terenuri. De când OCPI Alba se autogestionează a devenit stat în stat. E nevoie de lucrări efectuate cu aparate specializate, care pentru a fi procurate necesită cheltuieli imense. Din păcate, noi nu avem fondurile necesare pentru a elibera titlurile şi a pune în posesie oamenii din comună, ar fi nevoie de aproape 500 miliaone de lei vechi. În aceste condiţii, ar fi normal ca statul român, pentru a pune capăt războiului, să găsească soluţii legale în vederea finalizării lucrărilor cadastrale”, a declarat primarul comunei Stremţ, Traian Ştefan Popa.
Adriana DURIGĂ
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”
Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”
După o zi plină, cu momente festive, solemne și de evocare a istoriei, cei care au venit să sărbătorească Ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia și-au dorit să se relaxeze cu mult așteptatele artificii.
Citește și: LIVE VIDEO| Spectacol grandios de artificii, de 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia! Mii de oameni s-au strâns pentru a privi show-ul pirotehnic din Cetate
Dar în oraşul în care acum 105 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, spectacolul de artificii s-a lăsat așteptat, începând cu mai bine de o oră mai târziu decât era anunțat în programul oficial.
Motivele pentru care artificiile au fost amâmate se pare că au fost întârzierile produse în cadrul spectacolului artistic.
Oamenii adunați în Piața Cetății pentru a admira focul de artificii și-au exprimat nemulțumirea în postări pe rețelele de socializare în care cereau lămuriri privind întârzierea, dar și ora la care avestea vor avea loc.
Spectacolul de artificii a început totuși în jurul orei 21.40, după mai bine de o oră de întârziere, și deși au fost spectaculoase , mulți oameni, în special familiile cu copii au renunțat să mai aștepte și au plecat spre casă.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 2 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum o zi
La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2023. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!
-
Ştirea zileiacum 2 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum 3 zile
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei