Rămâi conectat

Ştirea zilei

Primărie din Alba, AMENDATĂ cu 40 000 de lei, pentru problemele de la reţeaua de apă potabilă. Au scăpat temporar de plata ei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Temporar, Primăria comunei Horea a scăpat de plata unei amenzi de 40.000 de lei aplicată de Administraţia Bazinală de Apă Mureş care a constatat, în iulie 2020, că instituţia nu a îndeplinit o serie de obligaţii în legătură cu sistemul local de alimentare cu apă potabilă.

Mai precis, în urma uui control derulat înd ecembrie 2019, Adminstraţia Bazinală de Apă a impus unele masuri şi termene, respectiv completarea studiului hidrogeologic pentru sursa de alimentare cu apă, cu instituirea perimetrului de protecţie hidrogeologică a sursei subterane de apă şi cu precizarea masurilor de protecţie impuse şi delimitarea acestuia prin coordonate STEREO. De asemenea, s-a impus repararea aparatului de măsurare a debitelor de apă captată. Cele două măsuri nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în termenele stabilite.

Reprezentanţii Primăriei Horea au precizat în plângerea depusă la Judecătoria Câmpeni faptu că una dintre măsuri a fost dusă la îndeplinire, după şapte zile de la data constatării, prin achiziţia şi instalarea unui contor – apometru. ”Măsura de la pct 5.6 nu a putut fi dusă la indplinire înăuntrul termenului stabilit, întrucât atât în luna decembrie când a fost încheiat procesul verbal şi până în luna martie, în zona a fost un strat de zăpadă consistent, peste 1 m, astfel nu se puteau efectua măsurătorile în coordonate Stereo 70 privind perimetrul sursei de apă subterane. După topirea zăpezii urmă să îndeplinească şi această măsură, însă în contextul prevenirii infecţiei SARS-COV-2 şi prevenirea răspândirii infectării cu COVID -19, dată fiind şi starea de urgenţă din dată de 15 martie până în dată de 15 mai, am solicitat Administraţiei Bazinale de apă Mureş, la dată de 18.06.2020, prin adresa cu nr 2010/18.06.2020, să ne mai acorde un termen pentru îndeplinirea măsurilor stabilite”, se susţine în plângerea administraţiei locale.

La data de 30 iulie 2020 a fost încheiat procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenienţilor în domeniul gospodăririi apelor prin care s-a constatat faptul că Primăria Horea ”nu a dus la îndeplinire la termenele stabilite anterior măsurile dispuse în procesul verbal de constatare”. Administraţia Bazinală de Apă a solicitat respingerea plângerii. Judecătoria Câmpeni a constatat că instituţia amendată a greşit pentru că nu a respectat termenele impuse, dar a considerat că sancţiunea este prea mare şi a înlocuit amenda cu un avertisment.

”Petenta nu a dovedit că a îndeplinit măsura de la pct. 5.8 pană la data de 20.12.2019, respectiv montarea repararea aparatului de măsură a debitelor de apă captată şi solicitarea sigilării acestuia de către reprezentantul S.G.A. Alba, aspecte constatate la data de 23.07.2020 (petenta a schimbat aparatul de măsură pe conducta de distribuţie şi nu cel de pe conducta de aducţiune aşa cum i s-a cerut). Petenta nu a dovedit că în perioada decembrie 2019-martie 2020 a existat un strat de zăpadă consistent care să o împiedice să efectueze măsurătorile care se impuneau pentru îndeplinirea măsurii 5.6, mai mult decît atat nu a notificat intimata despre imposibilitatea obiectivă de a duce la îndeplinirea această măsură. (…) Ca atare, instanţa apreciază că procesul verbal de contravenţie contestat este susţinut probator, iar cererea de anulare a petententei este nedovedită”, a afirmat judecătorul în hotărârea pronunţată. Instanţa a avut în vedere şi faptul că Primăria Horea nu a fost anterior sancţionată pentru acelaşi gen de fapte. ”Este de notorietate faptul că în perioada decembrie-martie în zona localităţii Horea se întâmplă să ningă abundent.

În perioada martie –iulie 2020 au existat numeroase restricţii impuse de starea de urgentă şi starea de alertă, angajaţii unităţilor teritorial administrative fiind implicaţi în activităţi suplimentare, motiv pentru care instanţa consideră că atitudinea petentei se poate îndrepta prin aplicarea unui avertisment, gravitatea faptei contravenţionale fiind atenuată de condiţiile în care a fost săvârşită. Instanţa va constata ca legal şi temeinic procesul verbal contestat, va admite în parte plângerea petentei, va dispune înlocuirea sancţiunii amenzii cu avertismentul”, a mai susţinut instanţa. Administraţia Bazinală de Apă nu a fost de acord cu această hotărâre şi a contestat-o cu apel la Tribunalul Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului

Bogdan Ilea

Publicat

în

10-12 mai: Cristian Tudor Popescu, Florin Chilian, Liviu Stănescu în a doua zi a Târgului de cArte Alba Transilvana. Programul complet al evenimentului La Târgul de cArte Alba Transilvana, organizat în data de 10-12 mai, pe espalanda Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, în a doua zi vor fi prezenți și Cristian Tudor Popescu, Florin […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea