Primăria Teiuș vrea ca patriotul Ion Arion, care a căzut în gara orașului sub gloanțele gărzii maghiare în 1918, să fie comemorat cu prilejul Centenarului

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu a adresat o interpelare ministrului Culturii, Lucian Romoșcanu, ce are ca obiect ”Comemorarea patriotului Ion Arion”. Redăm mai jos textul interpelării:

Stimate domnule ministru,

USR - Alegeri parlamentare 2020

Am primit recent o petiție din partea primarului orașului Teiuș cu privire la oportunitatea comemorării patriotului Ion Arion cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

La data de 30 noiembrie 1918, în gara orașului Teiuș, cădea sub gloanțele gărzii maghiare un tânăr care purta în suflet și simțiri, spre Marea Adunare de la Alba Iulia, idealul Marii Uniri – stegarul Ion Arion din comuna Iara, sat Agiș. Evenimentul a aprins puternic spiritele și a fost consemnat în presa vremii, cu toate implicațiile generate  de acestea.

Comunitatea și administrația din Teiuș își doresc ca aceast eveniment al istoriei noastre naționale să fie serbat cu ocazia Centenarului. De asemenea, comunitatea locală își dorește ca orașul Teiuș să fie sprijinit de către Guvern, în sensul formulat prin petiția adresată de către primar, pentru desfășurarea unor activități și proiecte dedicate Centenarului.

Ținând cont de cele descrise, dar și de petiția semnată de către primarul orașului Teiuș și atașată prezentei întrebări parlamentare, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

  1. Poate Guvernul României să finanțeze acțiunile desfășurate în scopul comemorării patriotului Ion Arion?
  2. Ce alte tipuri de acțiuni și proiecte vor fi finanțate de către Guvern, pentru oașul Teiuș, cu prilejul evenimentelor legate de Centenarul Marii Uniri?

Cu deosebită considerație,

Deputat

Ioan Dîrzu

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419