Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Primăria municipiului Alba Iulia schimbă criteriile de zonare a străzilor și terenurilor, în funcție de care se calculează impozitele și taxele. Ce MODIFICĂRI se vor face

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primăria municipiului Alba Iulia schimbă criteriile de zonare a străzilor și terenurilor, în funcție de care se calculează impozitele și taxele pe care le plătesc locuitorii pentru proprietăți. Proiectul a fost pus în consultare publică, noile condiții propuse urmând să intre în vigoare din data de 1 ianuarie 2024.

În ultimii ani mai multe zone din Municipiul Alba Iulia au suferit modi5cări ale caracteristicilor generale, cum ar 5: îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii, creșterea gradului de confort al zonei, creșterea valorii de piață a imobilelor, fapt ce conduce la reîncadrarea străzilor din zonele respective în alte zone de impozitare decât cele în care se regăsesc ca urmare a adoptării HCL nr. 415/2019.

În vederea stabilirii echitabile a impozitelor și taxelor locale datorate de contribuabili, persoane fizice și persoane juridice, la bugetul local al municipiului Alba Iulia, se impune a se realiza o nouă zonare a intravilanului municipiului Alba Iulia.

Pentru asigurarea unei stabilități în ceea ce privește delimitarea zonelor, se recomandă ca acestea să aibă un caracter multianual.

Principalele consecințe ale zonării intravilanului localității se reflectă în domeniul fiscal asupra:

-impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice;
-impozitului/taxei pe teren datorat de contribuabilii persoane fizice și persoane juridice;

De asemenea, prin proiectul de hotărâre a fost luată în vedere și situația terenurilor care nu au atribuită o adresă, prin încadrarea lor în zona 5scală în baza hârții prezentate în anexa 3, pentru a evita situația menționată în Titlul IX, punctul 9, teza ultimă potrivit căruia „în cazul în care în intravilan, în urma delimitării zonelor sunt terenuri care nu au fost cuprinse în nicio zonă, aceste se consideră a fi în zona A”.

Zonarea a fost realizată luându-se în considerare informațiile existente în baza de date a Biroului Evidență Patrimoniu, Sistem Informatic Geogra5c din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia la data întocmirii proiectului de hotărâre.

Criteriile de zonare a străzilor prevăzute în Anexa 1 la proiectul de hotărâre trebuie îndeplinite cumulativ.

-impozitului pe clădiri datorat de persoanele fizice;
-impozitului/taxei pe teren datorat de contribuabilii persoane fizice și persoane juridice;

Terenurile din extravilanul municipiului Alba Iulia se vor încadra în totalitate în zona A extravilan de impozitare.

CRITERII DE ZONARE A TERITORIULUI INTRAVILAN:

Stabilirea criteriilor pentru încadrarea teritoriului intravilan în zone de impozitare este axată pe starea %zică a străzilor, pe deservirea cu utilități publice și pe poziția terenului față de zona centrală a localității, considerată pe o rază de 1500m din centrul Pieței Cetății.

Criteriile de zonare trebuie întrunite cumulativ pentru ca o stradă împreună cu imobilele deservite direct sau indirect să fie încadrată într-o anumită zonă de impozitare.

Străzile nou propuse, împreună cu imobilele deservite de acestea sunt considerate ca %ind deservite indirect de strada publică la care au acces, luându-se în considerare strada publică care întrunește cele mai multe criterii și este încadrată în zona de impozitare superioară.

Criteriile pentru încadrare în zonele de impozitare sunt:

Pt. ZONA A:

rețea apă potabilă pe stradă;
2. canalizare menajeră;
3. rețea electrică și iluminat stradal;
4. rețea gaz pe stradă;
5. drum asfaltat/pavat cu trotuar;
6. poziția terenului este în raza de maxim 1500m măsurați din Piața Cetății;

Pt. ZONA B:

rețea apă potabilă pe stradă;
2. canalizare menajeră;
3. rețea electrică și iluminat stradal;
4. rețea gaz pe stradă;
5. drum asfaltat/pavat;
6. imobile aferente străzilor cuprinse în proiectele de modernizare/reabilitare/dezvoltare bugetate;

Pt. ZONA C:

rețea apă potabilă pe stradă;
2. rețea electrică;
3. drum pietruit, macadam;
4. imobile aferente străzilor cuprinse în proiectele de modernizare/reabilitare/dezvoltare bugetate;

Pt. ZONA D:

toate străzile și imobilele care nu îndeplinesc criteriile de la zonele A, B, C


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Imobilul școlii din localitatea Henig se transformă în capelă și centru de cateheză: Licitația de peste 1 milion de lei, lansată pe SEAP Primăria comunei Berghin a scos la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice schimbarea imobilului școlii din localitatea Henig în capelă și centru de cateheză. Licitația are o valoare de peste 1,1 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea