Ziarul Unirea

Primăria Blaj mai solicită un milion de lei Consiliului Județean Alba pentru reabilitarea Câmpiei Libertății

Primăria din Blaj mai solicită un milion de lei de la Consiliul Județean Alba pentru reabilitarea Câmpiei Libertății, proiectul de hotărâre privind alocarea sumei suplimentare urmând să fie supus spre aprobare în ședința din iulie a CJ Alba.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, având ȋn vedere importanța dimensiunile proiectului de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire şi a sǎrbǎtoririi a 170 de ani de la Adunarea Naționalǎ de la 1848 de pe Câmpia Libertǎtii Blaj, prin Hotǎrârea Consiliului Județean Alba nr. 15 din 26 ianuarie 2017 s-a aprobat asigurarea cofinanțǎrii acordate din bugetul local al Județului Alba pe anul 2017 ȋn sumǎ de 3.000.000 lei pentru reabilitarea Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertăţii Blaj”.

ELIT

Proiectul este ȋn esențǎ un proiect de anvergurǎ naționalǎ care ține de lupta românilor pentru unitate naționalǎ şi are valoarea totalǎ de 5.083.631.011 lei.

Prin adresa Municipiului Blaj nr. 17355/11 iulie 2017, ȋnregistratǎ la registratura Consiliului Județean Alba cu nr. 13183/17 iulie 2017, se solicitǎ o contribuție suplimentarǎ ȋn valoare de 1.000.000 lei pentru continuarea proiectului Reabilitarea Monumentului istoric „Ansamblul Câmpia Libertăţii Blaj” prin includerea lucrǎrilor de Reamenajare zonă verde și realizare sistem de irigații automatizat Câmpia Libertății Blaj.

Programul de guvernare 2017-2020 acordǎ o atenție sporitǎ aniversǎrii Centenarului atât pe plan național cât şi internațional prin mǎsuri care sǎ marcheze şi punǎ ȋn valoare acest eveniment atât de important pentru toți românii.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Prevederile acestui document, ȋn capitolul alocat culturii, specificǎ faptul cǎ „Un punct central în activitatea Ministerului Culturii îl va constitui pregătirea Centenarului Marii Uniri. Acest proiect, în mare măsură memorial şi ştiinţific, trebuie corelat, însă, cu un al doilea proiect, de această dată dedicat direct societăţii şi culturii române vii: o „autostradă” culturală, care să lege, prin manifestări înrudite, capitalele Marii Uniri (Bucureşti, Alba Iulia, Chişinău, Cernăuţi)” specificând faptul cǎ „Dimensiunile acestui proiect cultural de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire impun o colaborare mai amplă din partea tuturor instituţiilor publice şi private a căror activitate are tangenţe cu aceste demersuri”.

Ultimele îmbunătățiri ale acestui obiectiv au fost realizate în anul 1998, la vizita fostului președinte Emil Constantinescu.

Câmpia Libertății este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei și a școlilor, aici având loc Marea Adunare Națională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu țara!”.

Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de știință și cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulțimii. Pe această câmpie a aterizat și avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei.

În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalități ale istoriei și culturii românești. În prezent sunt 26 de statui.

În 1977, pe Câmpia Libertății a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri, pe care este scris „La 15 mai 1848, pe Câmpia Libertăţii, reprezentanţii poporului român au rostit răspicat dorinţa arzătoare a realizării unităţii naţionale a statului naţional român, visul de aur al unor veacuri de suferinţă şi luptă prin istoricele cuvinte: <Vrem să ne unim cu ţara>”. Monumentul mai este compus din statuile a trei tinere fete, turnate din bronz, care reprezintă cele trei mari provincii istorice româneşti: Moldova, Muntenia şi Ardealul.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Sorin Bumb: Este nevoie urgentă de un cadru legal care să permită punerea în valoare a patrimoniului UNESCO!

Astăzi am avut onoarea să iau parte la reuniunea organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

Dorin Iacob Cornel 24 iulie 2017 at 23:39

În acest județ doar la Blaj se duc banii ??? Sunt și alte localități cu nevoi de ce doar in Blaj ? E cu parandarat la partid ????

Comentariile sunt oprite