Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor din Alba Iulia, cu doar 10% mai mici decât înaintea crizei economice. Mai mulți oameni de afaceri au început să construiască

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prețurile apartamentelor, caselor și terenurilor din Alba Iulia au crescut constant în ultimii ani, fiind cu circa 10% mai mici decât înainte de criza economică din 2008, iar oamenii de afaceri din județ, care au alte business-uri, încep să construiască.

În Alba Iulia apartamentele se vând cu prețuri între 750 și 1.100 de euro metrul pătrat, iar criteriul cel mai important care stabilește suma este zona în care este situat blocul, fiind preferate cele din centru și cetate. Aici, prețurile pot ajunge la 1.100 de euro metrul pătrat, în vreme ce la periferie apartamentele se vând cu 750 de euro mp.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Agenții imobiliari susțin că sunt apartamente cu două camere care se vând la aproximativ aceleași prețuri ca în 2008, în vreme ce în cazul celor cu trei camere, prețurile sunt mai mici. În medie, potrivit celor care se ocupă de imobiliare, prețurile sunt cu 10% mai mici decât în perioada de boom economic.

Așa se face că oamenii de afaceri din județ, care au dezvoltat business-uri în alte domenii decât construcții, spre exemplu servicii sau în industria alimentară, s-au reorientat și au început să construiască.

Cel mai puternic dintre ei este Ioan Istrate, fostul proprietar al producătorului de înghețată Alpin 57 Lux, care construiește un cartier cu 16 blocuri și peste 450 de apartamente în spatele Bazinului Olimpic din Alba Iulia.

De asemenea, și alți oameni de afaceri investesc în piața imobiliară, fiind preluate chiar clădiri abandonate de la intrare în oraș, care urmează să se transforme în complexe de apartamente.

Pe lângă aceștia, cei care în urmă cu câțiva ani se ocupau doar de construcții, au trecut acum la stadiul de dezvoltatori imobiliari, construind apartamente și duplexuri.

Un agent imobiliar a spus că, din punctul său de vedere, prețurile la imobiliare și implicit și numărul tranzacțiilor vor scădea în următorii ani.

”Acum sunt aproape de nivelul anului 2008, mai ales dacă ne referim la un apartament cu două camere, pe care îl cumperi cu 50.000 de euro. Apartamentele cu trei camere erau mai scumpe. La case, din punctul meu de vedere, prețul este chiar mai mare decât era atunci, în unele zone. Atunci nu erau în Alba Iulia atât de multe duplexuri. Se simte o bunăstare pe piață, iar din ce în ce mai mulți clienți se orientează spre case”, a spus acesta.

Din 2008 numărul caselor construite au crescut și s-au extins în zonele de la marginea orașului. Un alt om de afaceri din Alba Iulia construiește 12 locuințe de tip duplex, pe care le vinde cu 96.000 de euro, ceea ce înseamnă 800 de euro metrul pătrat.

”În ceea ce privește terenurile, în oraș, acestea au ajuns la valoarea din 2008. În afara lor sau la periferie, mai au de recuperat. Poziția este cea mai importantă”, potrivit aceluiași agent imobiliar.

Un dezvoltator imobiliar a declarat că prețurile terenurilor în oraș ajung la 150 de euro dacă se poate construi pe ele un bloc cu trei etaje și depășesc 200 de euro în cazul celor cu 8 etaje. Prețul mediu al apartamentelor variază între 800 și 850 de euro mp.

”Este o creștere lentă, însă piața e stabilă. Prețurile la apartamentelor noi a crescut constant din 2010”, a spus dezvoltatorul imobiliar.

De asemenea, proprietarul unei agenții imobiliare, a spus că a cumpărat în urmă cu câțiva ani un apartament cu 50.000 de euro, pe care a primit, recent, 85.000 de euro, însă nu a vrut să-l vândă deoarece îl închiriază în regim hotelier, iar gradul de ocupare, în special vara, este foarte mare.

”Cererea este mult mai mare decât oferta. Am oameni pe lista de așteptare. Bătălia mare e până la apartamentele până în 55.000 de euro. Nu cred că vor mai crește mult prețurile deoarece se construiesc alte blocuri, iar piața se va stabiliza”, a spus acesta.

Odată cu creșterea prețurilor au crescut și chiriile, care pleacă de la 150-200 de euro pentru un apartament cu două camere.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea