Rămâi conectat

Ştirea zilei

Presiuni mari pentru ca societatea Cupru Min să cumpere cu 6 milioane de euro activele unei exploatări miniere falimentare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministerul Economiei a pus gând rău celei mai prifitabile companii miniere • Presiuni mari pentru ca societatea Cupru Min să cumpere cu 6 milioane de euro activele unei exploatări miniere falimentare

Pe lângă cumpărarea activelor, Curpu Min ar urma să fie obligată să preia toate problemele de mediu de la Moldomin Moldova Nouă

Situația finananciară bună a companiei Cupru Min Abrud SA, una dintre cele mai profitabile societăți la care statul este acționar unic, nu pare a fi pe placul conducerii Ministerului Economiei. Surse oficiale au confirmat faptul că se fac presiuni mari asupra conducerii societății din Apuseni pentru a participa și, implicit, a prelua activele (construcții și terenuri) unei exploatări miniere aflate în faliment, la valoarea de 6 milioane de euro, plus TVA.

Este vorba despre Moldomin Moldova Nouă, ale cărei active sunt scoase la licitație de către lichidatorul judiciar în data de 7 octombrie 2019. ”Lichidator judiciar vinde prin licitație publică, conform Regulamentului de valorificare nr. 2662/02.09.2019, aprobat în cadrul Adunării Generale a Creditorilor din data de 09.09.2019, bunurile imobile absolut indispensabile exploatării, aparţinând debitoarei Moldomin SA, împreună cu transferul drepturilor dobândite şi obligaţiilor asumate prin Licenţa de concesiune pentru exploatarea minereului cuprifer nr. 2781/2001, pentru perimetrul Moldova Nouă – Cariera de Banatite”, astfel sună anunțul privind vânzarea activelor societății falimentare din județul Caraș-Severin. Moldomin a avut obiect de activitate similar cu cel al Cupru Min SA, însă administrarea defectuoasă și luarea unor decizii impuse de la nivel politic a dus la închiderea exploatării miniere și la declararea falimentului în justiție.

De menționat că licența de exploatare din anul 2011 a expirat în 2018, neexistând date din care să rezulte că Moldomin SA a solicitat prelungirea acesteia.

Vânzarea activelor ar urma să vizeze acoperirea în proporție cât mai mare a masei credale (datoriile pe care le are Moldomin față de creditori), relansarea activității miniere la Moldova Nouă și rezolvarea problemelor de mediu. Ultimele două condiții ar cădea exclusiv în sarcina cumpărătorului, societatea Cupru Min SA, care pe lângă suma de 6 milioane de euro pe care ar urma să o plătească pentru active ar fi obligată să susțină investiții de până la 100 de milioane de euro.

Pe lângă ”rezolvarea” problemelor de mediu, Cupru Min SA ar fi obligată să susțină investiții zeci de milioane de euro pentru retehnologizare și reluarea activității miniere. Acest lucru ar fi imposibil, în condițiile actuale, având în vedere faptul că exploatarea minieră din județul Alba are nevoie, al rândul ei, de investiții mari pentru rezolvarea problemelor de mediu din Apuseni. Ministerul Economiei ar urma, astfel, să se ”spele pe mâini” de situația catastrofală de la Moldova Nouă. Astfel, Statul Român și Moldomin ar urma să fie exonerate de orice obligație de mediu istorică, prezentă sau viitoare, care vor trece exclusiv în sarcina cumpărătorului.

Cupru Min SA ar urma să își asume întreaga responsabilitate pentru obligațiile de mediu, iar dacă nu va face acest lucru va fi considerat responsabil, respectiv amendat de către autoritățile statului. Situația ar urma să fie discutată sâmbătă, la Alba Iulia, când vor fi prezenți premierul Viorica Dăncilă, însoțit de o serie de miniștri, printre care și Niculae Bădălău.

În program sunt anunțate întâlniri cu liderii PSD din județ, dar și cu directorii companiilor de stat, cum ar fi fabricile de la Cugir și societatea Cupru Min Abrud. De altfel, ministrul Bădălău este cel care ar insista foarte mult pentru ca activele din Moldova Nouă să fie cumpărate de compania minieră din Alba. Acesta a declarat recent că România ar trebui să dețină propriul combinat de prelucrare a cuprului, iar concentratul explotat de Cupru Min să nu mai fie exportat.

Afacerile nete ale companiei miniere cu sediul în Abrud au crescut spectaculos de la 149,9 milioane de lei (32 milioane de euro) în 2017, la 217,5 milioane de lei (46 milioane de euro) în 2018. Veniturile totale ale companiei în 2018 au fost de 250,9 milioane de lei, în creştere cu aproape 68 de milioane de lei faţă de anul anterior. Profitul net al societăţii a înregistrat, însă, o scădere cu aproximativ 8%, de la 5,6 milioane de lei în 2017, la 5,07 milioane de lei la 31 decembrie 2018. Cupru Min SA avea la finalul anului trecut un număr de 561 de angajaţi.

Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României. Pentru anul 2019, Cupru Min a prognozat o investiţie de peste 6 milioane de euro pentru achiziţionarea a două linii de flotaţie, fiecare cu capacitatea de 315 de tone, care vor fi puse în funcţiune la Uzina de Preparare Dealul Piciorului, comuna Lupşa.

Investiţia ar urma să aibă ca efect creşterea gradului de recuperare a metalului din concentrat. În această toamnă va fi organizată o nouă licitație pentru vânzarea concentratului de cupru, în condițiile în care contractul expiră în luna octombrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea