Președintele Băsescu a promulgat modificarea Legii referendumului

Modificarea Legii referendumului, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu, potrivit unui comunicat publicat sâmbătă seară de Administraţia Prezidenţială. Comunicatul prin care Preşedinţia a anunţat promulgarea legii a fost publicat sâmbătă la ora 23.56.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei şi a arătat că propunerea de revizuire a Constituţiei, în forma actuală, este „catastrofală” pentru România.

Chiar aşa fac şi chem şi presa să se vadă că am semnat-o„, a spus Traian Băsescu, într-o emisiune a postului B1 Tv, citat de MEDIAFAX.

El a arătat că, dacă modificarea făcută de USL ar fi una bună şi nu una făcută cu gândul la interesele celor două partide aflate temporar la putere, nu cu gândul la interesele lui Crin Antonescu şi Victor Ponta, ar crea condiţii să se organizeze referendumul, dar nu o dată cu prezidenţialele.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat recent că va promulga Legea referendumului pe data de 14 decembrie noaptea, în condiţiile în care a primit motivarea Curţii Constituţionale, la Cabinetul său, în 5 decembrie dimineaţa, astfel că va aştepta cele zece zile legale.

La mine la cabinet a intrat pe 5 (motivarea Curţii Constituţionale pe legea refrendumului – n.r.) şi în Constituţie spune foarte clar. Pe 14 seara îmi expiră termenul, pentru că la cabinetul meu, deci nu la registratura. Am înţeles că a venit seara, la ora 18.00, 19.00, iar la cabinet la mine a intrat pe 5 dimineaţa. Deci, pentru mine, timpul curge din data de 5, la cabinetul preşedintelui, pe 14 noaptea voi promulga legea„, a spus Traian Băsescu.

Curtea Constituţională a respins, în 14 noiembrie, cu majoritate de voturi, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu în cazul legii referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%.

Motivarea deciziei CC a fost publicată, în 4 decembrie, în Monitorul Oficial, iar preşedintele are termen 10 zile pentru a promulga actul normativ. Curtea Constituţională constată, în decizia prin care a stabilit constituţionalitatea reducerii cvorumului la referendum, că preşedintele Traian Băsescu a formulat critici deja examinate de judecători, CC reiterând că stabilirea prezenţei minime la referendum este atributul legiuitorului.

Modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii, a decis, în 26 iunie, Curtea Constituţională, respingând o sesizare formulată de PDL.

În 20 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu declara însă că nu exclude posibilitatea de a reveni cu o sesizare la Curtea Constituţională în legătură cu legea care stabileşte pragul de 30% prezenţă la referendum pentru validare: „Nu exclud posibilitatea să revin la CC pe această temă. Constituţia nu îl limitează pe preşedinte (legat de numărul sesizărilor care pot fi trimise Curţii Constituţionale pe aceeaşi lege – n.r.). Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care ar fi efectul intrării în vigoare a legii”.

El a mai declarat că în prezent preşedintele este ales cu 50% plus unul din electori, iar dacă intră legea în vigoare, ar putea fi demis cu 30%, în condiţiile în care actuala majoritate are 70%.

În replică, premierul Victor Ponta declara că preşedintele Băsescu trebuie să promulge Legea referendumului deoarece este suficient de fricos pentru funcţia sa ca să încalce Constituţia, el adăugând că preşedintele se comportă ca un copil râzgâiat care vrea să mai strice jucăriile înainte să le ia părinţii.

El a făcut referire la articolul 77, alineatul 3, din Constituţie, conform căruia, dacă preşedintele a cerut reexaminarea legii ori dacă s-a cerut verificarea constituţionalităţii ei, promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara că nu crede că şeful statului va putea contesta pentru a doua oară la Curtea Constituţională Legea referendumului, afirmând că în acest caz o lege ar putea fi „atacată la nesfârşit” şi poate fi blocată „la infinit” de la promulgare.

Sursa: mediafax.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Pașaportul de vaccinare anti-Covid, DISCRIMINARE sau nu? Șeful CNCD: Prin legile UE se pot impune restricții pentru sănătate

Pașaportul de vaccinare anti-Covid se consideră DISCRIMINARE sau nu? Șeful CNCD spune că prin legile UE se pot impune restricții… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

Apostolul Pavel 15 decembrie 2013 at 10:02

„…Preşedintele Traian Băsescu va semna legea referendumului în data de 14 decembrie, la ora 23.59, în prezenţa presei …”
Din nou circ, in nota lui obisnuita …

Horea 15 decembrie 2013 at 12:38

Uneori NICIODATA nu-i prea tarziu!

Observator 15 decembrie 2013 at 12:43

Nu trebuia nici acum s-o semneze!
Semnand-o, a devenit complice, fara voie, cu banditii USL care, prin toate actiunile lor isi continua loviturile impotriva statului de drept.
Prin tot ce fac, USL-istii lovesc in statul de drept.

Apostolul Pavel 15 decembrie 2013 at 14:08

@ Observator -„Prin tot ce fac, USL-istii lovesc in statul de drept”
Eu cred că-i mai grav : cred că iar e lovitură stat, ca la referendum ! Si acolo a fost. – Peste 7 milioane de români au dat lovitura de stat. Ar fi trebuit arestaţi toţi, noroc că nu au avut loc în puşcării !
„Semnand-o, a devenit complice, fara voie, cu banditii USL”
Acum e plin de complici : Base e complice, chiar şi Curtea Constitutionale e complice – „lovesc in statul de drept.” Nu se poate, dom’le, trebuie facut ceva !
P.S Legea asta a întârziat vreo câţiva ani …

Comentariile sunt oprite