Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Premii de 200.000 de lei pentru elevii, profesorii şi şcolile de nota 10 din Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Start celui mai mare proiect educaţional din judeţ

    Consiliul Judeţean Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au lansat ieri un proiect în premieră pentru România, adresat tuturor unităţilor de învăţământ din Alba, fie că este vorba despre grădiniţe, şcoli sau licee. Intitulat „Şcoala de nota 10” şi finanţat integral din bugetul CJ Alba, proiectul propune premii generoase în bani pentru cele mai bune unităţi de învăţământ, cei mai buni profesori şi cei mai buni elevi. Cel mai mare premiu pe care îl poate primi un profesor de nota 10 este 10.000 de lei iar cel mai bun liceu poate câştiga 30.000 de lei, 20.000 de lei fiind recompensa maximă ce va fi acordată la categoria gimnaziu. Fondul total de premii este de 200.000 de lei.
lParticiparea la competiţie, obligatorie pentru toate unităţile de învăţământ
Reprezentanţii celor două instituţii au explicat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, modalitatea de desfăşurare a acestui concurs, la finalul căruia va fi întocmită o hartă a tuturor celor 137 de unităţi de învăţământ din Alba. Astfel, fiecare unitate de învăţământ din judeţul Alba va fi evaluată în baza unei fişe complexe ce cuprinde date despre cadre didactice şi elevi, dar şi despre managementul de la nivelul respectivei unităţi. Competiţia este structurată pe trei nivele: preşcolar, clasele I-VIII şi clasele IX-XII, iar criteriile generale avute în vedere se referă la procentajul de cuprindere în grupa pregătitoare a preşcolarilor, rezultatele obţinute la examenele naţionale, rezultatele obţinute la olimpiadele şcolare şi alte concursuri asimilabile, precum şi la concursurile educative, implicarea în proiecte descentralizate şi cu finanţare europeană, rezultatele obţinute la concursurile iniţiate şi organizate de Consiliul Judeţean Alba în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi distincţiile sau diplomele obţinute de şcoli sau cadre didactice pentru performanţă în educaţie. La această evaluare nu vor fi luate în considerare concursurile şcolare la care se solicită taxă de participare, la niciuna dintre categorii.
lCel mai mare proiect educaţional din Alba, premieră în România
„Este cel mai mare şi cel mai important proiect educaţional realizat până acum în judeţul Alba. Am plecat de la două idei centrale în realizarea lui: stimularea calităţii în educaţie şi oferirea, către publicul larg, a unei imagini clare şi documentate despre capacitatea educaţională a fiecărei unităţi de învăţământ din judeţ. La finalul proiectului, atât noi, cât şi părinţii şi elevii, vom şti exact ce nivel are fiecare şcoală, care sunt şcolile cele mai bune dar şi şcolile care trebuie ajutate pentru a oferi educaţie de calitate. Cred că îi va ajuta foarte mult pe elevi şi pe părinţi în alegerea şcolii şi a carierei”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
lHartă a calităţii în educaţia judeţului
La finalul competiţiei judeţul Alba va dispune de o hartă a calităţii în educaţie, în care fiecare unitate de învăţământ va fi evidenţiată, iar fiecare unitate de învăţământ va dispune de un portofoliu în care vor fi cuprinse toate datele evaluate. Toate acestea vor fi disponibile publicului prin intermediul unui site internet al proiectului. „Concursul se adresează tuturor unităţilor de învăţământ şi se desfăşoară pe două planuri, în mediul rural şi în mediul urban, între grădiniţe, şcoli, licee cu număr apropiat de elevi. Deşi nu îşi propune o ierarhie a unităţilor de învăţământ, acest lucru se va întâmpla şi cel mai probabil vor exista şi nemulţumiri. Există însă un regulament clar în baza căruia va fi premiată nu numai performanţa la învăţătură ci întreaga viaţă a şcolii”, a explicat inspectorul şcolar general Cornel Sandu.
Proiectul „Şcoala de nota 10” se va încheia pe 1 iunie 2011 iar autorităţile îşi propun permanentizarea lui, scopul declarat fiind creşterea calităţii actului de învăţământ şi stimularea competiţiei. La elaborarea proiectului au participat mai mulţi specialişti din CJ Alba şi IŞJ Alba, ei fiind reprezentaţi ieri la lansarea proiectului de directorul de resurse umane Ioan Bodea, respectiv inspectorul şcolar Antonina Panait.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea