Premierul desemnat Ludovic Orban anunță o amplă restructurare a aparatului administrativ, de la Guvern până la ultima autoritate

Paul Voicu - Primar 2020

Liderul PNL Ludovic Orban anunță o amplă restructurare a aparatului administrativ, de la Guvern până la ultima autoritate.

Premierul desemnat a anunțat reducerea numărului de ministere la 15, cel mult 16, prin recomasarea portofoliilor sparte în bucăți. Întrebat ce înseamnă restructurarea amplă a aparatului guvernamental, Ludovic Orban a răspuns că, „în primul rând mai puține ministere”.

ELIT

„Asta este o prostie, nu există în nici o ţară din UE aşa ceva (28 de ministere – n.red.). M-am uitat aşa, la guvernele importante, media e cam de 15-16 ministere, pentru că un minister îl organizezi ca să gestionezi în mod unitar un domeniul de activitate: educație-cercetare, deci un domeniu important de activitate”, a explicat premierul desemnat.

El a continuat și cu alte exemple: „Economia e economie, nu poţi să spargi economia în patru ministere. Ministerul de Externe e Ministerul de Externe, nu poţi să-l spargi în patru ministere – vicepremier pentru parteneriate sau strategice, Ministerul Afacerilor Europene, Ministerul Românilor de Pretutindeni, toate au ca obiect de activitate…, sunt cuprinse în cadrul Ministerului de Externe. Afacerile Europene, de exemplu, sunt în cadrul Ministerului de Externe”.

Mihail David - 2020

Câţi bugetari rămân?

„Vom face o dimensionare optimă la nivelul fiecărei instituții, după reducerea ministerelor. Suntem cu o analiză făcută deja – sigur, ea trebuie verificată la fața locului -, o restrângere a numărului de agenții, autorități, oficii, tot în sensul unei organizări mai judicioase a abordării coerente pe domenii importante de activitate și o simplificare”, a mai promis Orban.

El a explicat și cine trebuie să se teamă pentru slujba sa: „Cu siguranță, urmare a acestor reduceri, unii vor trebui să plece – dar, îmi cer scuze, toți cei care au intrat pe ușa din dos, fără să aibă nicio pregătire serioasă, numai pe bază de carnet de partid, toți cei care plimbă hârtii degeaba prin minister sau mulți dintre ei nici măcar nu vin să semneze condica, semnează odată pe săptămână condica”.

„Noi vrem să construim în România un corp de funcționari care să fie neutru din punct de vedere politic, care să fie bine pregătiți, care să fie evaluaţi în funcție de performanţele în activitatea pe care o desfășoară şi care să aibă cu adevărat capacitatea să devină instrument în punerea în practică a politicilor publice”, și-a explicitat Ludovic Orban proiectul.

Alte direcții de reformă anunțate de premierul desemnat vizează pregătirea funcționarilor publici, simplificarea procedurilor, simplificarea instituțională, asigurarea legăturilor între instituții și digitalizarea. „Dacă mă duc să primesc un serviciu sau să obțin o autorizație sau un aviz de la o instituție, instituția respectivă să nu mai aibă dreptul să mă trimită pe mine de la Ana la Caiafa, să mă duc la alte instituții, să iau certificate, să iau tot felul de hârtiuțe că sunt în drept să primesc serviciul respectiv sau…”, este proiectul lui Orban.

Sursa: evz.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

apoliticul 16 octombrie 2019 at 10:43

Se inlocuiesc pesedei cu pedelei(penelei).Rotirea cadrelor o „adevarata” reforma liberala.
Se pare ca Orban trebuie sa treaca prin parlament inainte de a pune in practica ideile revolutionare.Cum sansele sunt nule o sa ramina la stadiul de idei.

gud 16 octombrie 2019 at 11:38

Sistemul privat NU poate sa plateasca salariile imense ale bugetarilor…. simplu.
Din ultimele cifre releva faptul ca in sistemul privat sunt aproximativ 70% iar in cel bugetar undeva la 30%. Pe langa asta sunt pensiile, ajutoarele sociale… etc.
In momentul de fata toti banii necesari vin din sistemul privat… intrebarea e simpla :
De unde atatia bani?

Asa ca la munca fraților.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...