Rămâi conectat

Actualitate

Premierul Ciucă: România își va asigura 90% din consumul de energie din producție proprie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premierul Ciucă: România își va asigura 90% din consumul de energie din producție proprie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în mesajul transmis în cadrul Conferinţei Internaţionale a Gazului din România, că Guvernul pe care îl conduce şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate în regiune, astfel că vom reuşi să asigurăm din resurse interne 90% din necesarul de consum.

„Conferinţa Internaţională a Gazului din România este un bun prilej de a discuta despre rolul gazelor naturale în tranziţia energetică, precum şi despre căile de acţiune necesare asigurării resurselor pentru cetăţenii şi economiile noastre. Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a făcut şi mai solidari în eforturile noastre de a găsi soluţii şi de a ne asigura energia necesară atât pentru această iarnă, cât şi pentru generaţiile viitoare, în condiţii sustenabile şi respect faţă de mediu”, a transmis premierul în mesaj, potrivit News.ro.

Nicolae Ciucă a arătat că am remarcat cu toţii importanţa acordată energiei în discursul susţinut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru prezentarea raportului Starea Uniunii Europene 2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am reuşit cu toţii la nivel european, în domeniul energiei, dar şi în toate celelalte sectoare, reconfirmă puterea comunităţii celor 27 de ţări de a uni oameni, naţiuni şi generaţii. De a trece cu bine crize fără precedent. Am regăsit, în dezbaterile la nivel european, preocuparea României de a proteja cetăţenii şi economia de creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale. La nivel naţional, am prelungit măsurile de compensare şi plafonare a preţurilor la gaz până la 1 septembrie 2023, iar pentru mediul economic am eliminat plafonul de consum. Ţara noastră continuă să se alăture deciziilor europene în toate eforturile de gestionare a consumului de energie, de descurajare a tendinţei de creştere nejustificată a preţurilor şi de diversificare a surselor de energie”, a spus şeful Executivului.

Potrivit premierului, ”mai mult ca oricând, în aceste vremuri de criză, este nevoie ca spiritul european al solidarităţii să fie mai puternic resimţit în relaţia dintre cetăţeni şi instituţii, la nivelul societăţii, dar şi între societate şi piaţa energetică”.

”Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat ca obiectiv important obţinerea independenţei energetice şi transformarea României într-un factor de securitate energetică în regiune. Noua Lege offshore şi încurajarea investiţiilor în acest sector fac posibilă exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră şi, în următorii ani, a celor de mare adâncime din judeţul Buzău. 2022 este anul în care a început extracţia gazelor naturale în platoul continental al Mării Negre. Odată cu concretizarea acestor surse noi, vom reuşi să asigurăm, din resurse interne, 90% din necesarul de consum”, a spus Ciucă.

Premierul a menţionat că ”acest lucru dovedeşte capacitatea României de a găsi noi soluţii într-o perioadă în care furnizarea de gaze naturale la nivel mondial este ameninţată de războiul din Ucraina”.

”La nivelul Guvernului, am făcut eforturi constante şi în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi asigurarea necesarului de consum cetăţenilor şi economiei noastre. Am finalizat recent tronsonul de conductă Pojorâta – Vatra Dornei, proiect prin care am creat premisele interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord – Vest a ţării cu cel din partea de Nord – Est. Acordăm atenţie proiectelor de acest timp având în vedere importanţa lor pentru comunităţile locale şi pentru dezvoltarea reţelei naţionale. Finalizarea gazoductului BRUA faza I, aproximativ 500 de kilometri de conductă ce traversează un sfert din teritoriul ţării, reprezintă o sursă importantă de energie pentru cetăţenii noştri şi pentru dezvoltarea economică. În plus, odată cu punerea în funcţiune a BRUA, România se conectează la culoarele regionale de transport şi îşi va putea asigura aprovizionarea din noi surse”, a mai spus premierul.

Potrivit şefului Executivului, ”operaţionalizarea interconectorului Bulgaria-Grecia – ultima componentă a Coridorului Vertical -, transformarea Coridorului Transbalcanic, care poate prelua gaze naturale din zona Mării Caspice şi Azerbaidjan, vor crea un plus de siguranţă pentru România şi întreaga regiune”.

Nicolae Ciucă a mai spus că o atenţie deosebită am acordat sprijinului pentru Republica Moldova, care se confruntă cu efecte acute ale crizei energetice.

”Operaţionalizarea gazoductului Oneşti-Gherăeşti-Leţcani-Ungheni-Chişinău este un sprijin consistent pentru că oferă posibilitatea Republicii Moldova să preia până la 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an”, a arătat Nicolae Ciucă

Premierul a menţionat că ”Guvernul României se concentrează în egală măsură şi asupra viziunii de dezvoltare pe termen lung a sistemului energetic naţional, în acord cu politicile europene”.

”Procesul de tranziţie energetică trebuie să genereze un sistem energetic robust, modern, bazat pe extinderea şi implementarea rapidă a tuturor tehnologiilor disponibile şi inovatoare. Generăm, astfel, oportunităţi de creştere a securităţii energetice, de susţinere a dezvoltării economice, de incluziune socială şi de creare a cât mai multor locuri de muncă. Majoritatea modelelor de bune practici arată că soluţia optimă pentru accelerarea procesului de eliminare a cărbunelui este utilizarea gazului natural, iar prin creşterea treptată a ponderii gazelor regenerabile se poate realiza neutralitatea climatică până în anul 2050”, a afirmat şeful Executivului.

Mai mult, spune premierul, ”gazul natural este considerat atât o opţiune viabilă pentru a asigura tranziţia verde, cât şi, similar energiei nucleare, pe care o încurajăm, o resursă vitală pentru echilibrarea reţelei electrice”.

”Pe măsură ce contribuţia energiei regenerabile va creşte în conformitate cu ţintele propuse prin pachetul legislativ Fit for 55, priorităţile Guvernului se concentrează asupra investiţiilor necesare pentru creşterea contribuţiei energiei regenerabile în mix-ul energetic. Avem datoria morală faţă de generaţiile viitoare de a asigura pârghiile necesare dezvoltării economice a României şi bunăstarea cetăţenilor noştri, prin politici economice care să protejeze mediul”, a arătat premierul Ciucă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

Unirea Ziarul

Publicat

în

Angajări în armata 2022. MApN recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist

*În județul Alba sunt 3 locuri la Sebeș și 3 posturi la Alba Iulia *Circa 170 de posturi în județele din împrejurimile Albei

Ministerul Apărării Naționale recrutează candidați pentru ocuparea a 1.695 de posturi de soldat și gradat profesionist, din care 774 de posturi sunt prevăzute a fi încadrate prin repartizarea candidaților selecționați și declarați „Nerepartizat” în seria anterioară.

Practic, doar 921 de posturi dintre cele 1.695 de locuri anunțate sunt vacante, iar candidații pot concura fiecare pentru un singur post, nu pentru toate, ultima zi de înscriere fiind 24 octombrie, în ajunul „Zilei Armatei României”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre acestea, 3 locuri sunt în specializarea Poliție militară, la Centrul de Logistică Medicală și Depozit Sanitar Nord Sebeș, iar 3 posturi sunt la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia. În schimb, în județele limitrofe Albei sunt aproximativ 170 de locuri: Cluj – peste 100, Arad – 22, Hunedoara – 20, Sibiu – 18, Mureș – 8 etc.

Candidații trebuie să fie cetățeni români cu domiciliul stabil în țară, să fie majori, să fi absolvit cel puțin 10 clase liceale și să aibă cel mult 45 de ani împliniţi la data finalizării programului de instruire.  Numai pentru arma Auto şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma Geniu candidații trebuie să posede și permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C. Cei interesați trebuie să se adreseze Biroului Informare – Recrutare din cadrul Centrului Militar Județean Alba, situat pe str. Regina Maria nr. 6, în apropierea Tribunalului Alba, pentru a afla oferta completă, detalii și înscriere.

Selecția candidaților a început luni, 26 septembrie, și se va încheia pe 11 noiembrie. Aceasta constă în următoarele probe eliminatorii: evaluare psihologică, probe fizice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) și interviul de evaluare finală. Examinarea medicală va avea loc între 3 octombrie – 15 noiembrie, iar termenul de întocmire sau actualizare a dosarelor de candidat este 25 noiembrie. Repartizarea candidaților pe unități militare, arme, servicii și specialități militare va avea loc în 7 și 8 decembrie.

Prezentarea candidaților fără stagiu militar în centrele de instrucție se va face pe 9 ianuarie 2023 , iar a celor cu stagiu militar, în data de 6 februarie 2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Fără dosare cu şină în instituțiile publice: Proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților

Culda Ionică

Publicat

în

Fără dosare cu şină în instituțiile publice: Proiectul a ajuns la votul final din Camera Deputaților

Instituțiile publice din România nu vor mai putea solicita dosar cu șină sau orice obiect de papetărie în vederea furnizării unui serviciu public conform unui amendament adoptat de Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților, potrivit ziare.com

Președintele Comisie, Simona Oprescu de la PSD și deputatul PNL George Tuță au fost inițiatori acestui amendament care urmează să intre la votul final în Camera Deputaților.

Elit - Gustul Desăvârșit

​Prevederile proiectului de lege, care cuprinde acest amendament, se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. ​De asemenea, ​instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate, arată un comunicat.

”Finalitatea proiectului de lege constă în eliminarea, din aproape în aproape, a tuturor acelor elemente de birocraţie care stau în calea eficientizării administrative”, a declarat deputatul PNL George Tuţă.

Actualul amendament aprobat face parte din dezbaterea parlamentară pe marginea ”Legii privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale”, iniţiată de deputatul Sebastian Burduja, prezent marţi, 4 octombrie, la lucrările comisiei de Administraţie pentru a susţine eforturile de debirocratizare.

Sursă: ziare.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

E JALE. Din 2023 TAXELE și IMPOZITELE locale se majorează cu 50%

Culda Ionică

Publicat

în

E JALE. Din 2023 TAXELE și IMPOZITELE locale se majorează cu 50%

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că decizia de majorare cu 50% a taxelor și impozitelor locale a fost luată în coaliția de guvernare, scrie News.ro

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

Elit - Gustul Desăvârșit

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum. E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat despre amendamentul respectiv.

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a precizat că senatorii social-democraţi şi liberali au depus un amendament la ordonanţa 16/2022, care prevede o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a declarat Adrian Câciu.

Chestiona cu cât ar putea fi majorate impozitele, ministrul PSD a explicat că este neapărat nevoie ca acestea să fie crescute, findcă în grila aprobată în anul 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale.

Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a conchis ministrul Finanţelor.

Sursă: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea