Rămâi conectat

Ştirea zilei

Premieră medicală la Spitalul Municipal Blaj: Piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani a fost salvat de la amputare, printr-o tehnică hibridă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Premieră medicală la Spitalul Municipal Blaj: Piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani a fost salvat de la amputare, printr-o tehnică hibridă

Premieră medicală la un spital dintr-un oraş din Transilvania. Medicii au realizat prima revascularizare a membrelor inferioare printr-o tehnică hibridă.

Citește și: Primăria Blaj cumpără materiale didactice pentru două școli din municipiu: Licitația, lansată în SEAP

Este vorba despre o intervenţie realizată la Spitalul Municipal Blaj, pentru dezobturarea segmentelor arteriale blocate, în care s-au folosit, în acelaşi timp, atât metoda clasică chirugicală, cât şi tehnica endovasculară minim invazivă.

Prin această tehnică hibridă, piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani a fost salvat de la amputare, a declarat Mihai Nemeţi, medic specialist chirurgie cardiovasculară. Este pentru prima dată când la Spitalul Municipal Blaj este folosită această metodă, prin care se scurtează operaţia, fiind vorba despre o singură intervenţie în loc de două, cu beneficii maxime pentru pacient.

Citește și: Colegiului Național „ Lucian Blaga” din Sebeș trimite doi elevi la lotul național lărgit de informatică al României: 135 de premii și mențiuni la olimpiadele județene, frumosul palmares al elevilor colegiului

Astfel de intervenţii se fac în general în centrele universitare, iar o asemenea operaţie reprezintă un mare succes al spitalului blăjean, al cărui compartiment de chirurgie vasculară este căutat de pacienţi din Alba şi din alte judeţe.

Echipă multidisciplinară de medici

„Practic, cu o singură intervenţie, am reuşit să folosim ambele tehnici. Este o tehnică deschisă, care scurtează operaţia, pentru că e o singură intervenţie în loc de două şi o singură anestezie, iar beneficiile sunt maxime. Este unul dintre motivele pentru care am solicitat achiziţionarea aparatului angiograf.

Citește și: FOTO VIDEO: Volei Alba Blaj a câștigat al 6-lea titlu de campioană a României! Triplă istorică pentru echipa din “Mica Romă”

În acest caz, am salvat de la amputare piciorul unei paciente în vârstă de 82 de ani, care avea dureri mari atunci când călca, iar medicamentaţia clasică nu putea opri durerea din picior şi cu timpul se putea ajunge la amputarea acestuia. La Spitalul Blaj, chirugia vasculară o facem de şase ani, dar există şi cazuri, cum este cel de faţă, în care chirugia este inaccesibilă, pentru că sunt vase de dimensiuni mici, care sunt localizate sub genunchi” a declarat medicul Mihai Nemeţi, jurnaliştilor de la radioblaj.

Citește și: Pastorala Cardinalului Lucian, Arhiepiscop și Mitropolit de Alba Iulia și Făgăraș: „Taina lui Cristos nu se termină cu moartea Sa pe cruce”

Medicul Mihai Nemeţi a precizat că o astfel de intervenţie nu ar fi fost posibilă fără colaborarea interdisciplinară a medicilor specialişti. Alături de el, a mai fost implicaţi Ioana Balog, medic specialist chirurgie cardiovasculară, Ioan Bitea, medic primar cardiolog la Spitalul Judeţean Sibiu, cu competenţe în cardiologie intervenţionalăşi Iulian Demean, medic anestezist, citat de Radio Blaj.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

La Gârbova de Sebeș, ca la oraș! Alimentarea cu gaz, prioritatea administrației locale

Unirea Ziarul

Publicat

în

La Gârbova de Sebeș, ca la oraș! Alimentarea cu gaz, prioritatea administrației locale Primăria comunei Gârbova se pregătește să aducă ultima utilitate care le mai lipsește cetățenilor, gazul metan. Proiectul „Înființare rețea inteligentă de distribuție de gaze naturale în comuna Gârbova”, finanțat prin programul „Anghel Saligny”, este o prioritate pentru primarul Ioan Muntean. Astfel, cetățenii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea