Rămâi conectat

Ştirea zilei

Prejudiciu de 7,5 milioane de lei într-un dosar de CORUPȚIE, întocmit de procurorii DNA Alba Iulia. Sentința pronunțată de Curtea de Apel

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul se referă la lucrările de construcție a stației de epurare de la Ocna Sibiului și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în orașul Breaza, județul Prahova, finanțate din fonduri europene.

Procurori DNA Alba Iulia au dispus, în 2015, trimiterea în judecată a 12 inculpați acuzați de mai multe infracțiuni, dintre care cea mai gravă a fost constituirea unui grup infracțional organizat. A fost cel mai mare dosar de corupție instrumentat de structura DNA din Alba Iulia.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat prima sentința într-un proces de corupție trimis în judecată de procurorii DNA, care au calculat un prejudiciu de peste 7,5 milioane de lei.

Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor notari publici Buzea Valeria Doina și Beșchia Georgeta Daniela (decedată). Este vorba despre licitațiile pentru derularea a două investiții din Prahova și Sibiu. Procurorii DNA au constatat că documentațiile cu care s-au câștigat licitațiile au fost întocmite în fals.

Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2011 – 2014, în contextul derulării unor programe finanțate din fonduri europene, inculpații Palada Costin-Gimi, Deniel Luc Henri Marie și Tudorache Cristina au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat inculpații Younes Ziad și Homsi Ghassan, pe parcurs aceștia fiind sprijiniți de inculpații Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Bachir Mazen, Khalil Saad, toți având scopul declarat și urmărit de a obține, prin mijloace nelegale, finanțarea europeană și națională.

Acuzațiile

Instanța a constatat nulitatea absolută a actelor de punere în executare a 10 mandate de supraveghere tehnică din perioada octombrie 2014 – mai 2015, respectiv a încheierilor din instanța prin care au fost aprobate, a interceptărilor telefonice și a proceselor verbale de redare a acestora.

Completul de la Curtea de Apel Albă Iulia a constatat în noiembrie 2019 nulitatea absolută a unor mandate de supraveghere tehnică reprezentând interceptări telefonice ale inculpaților aflate la dosarul cauzei.

Interceptările anulate

De asemenea, a fost admisă în parte acțiunea civilă formulată de partea civilă Butec ȘAL, fiind obligați în solidar inculpații Deniel Luc Henri Marie, Tudorache Cristina și Buzea Valeria Doina la plata sumei de 30.000 euro în echivalent în lei la dată plății cu titlu de daune morale.

Instanța a mai admis acțiunea civilă formulată și precizată de partea civilă S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. și a obligat la plata sumei de 7.581.307,23 lei pe inculpații Deniel Luc Henri Marie, Tudorache Cristina, Iordache Mihail, Luther Simona Mariana, Khalil Saad, Buzea Valeria Doina, și firmele inculpate Cast S.R.L. și BALKANSTEK S.R.L. Cele două societăți au fost condmanate la plata unor amenzi penale în valoare de 625.000 de lei, respectiv 875.000 de lei și le-a fost interzis dreptul de a mai participa la licitații timp de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii.

Banii, înapoi

Ghassan Homsi- achitat.
Ziad Younes- achitat;
Mazen Bachir- achitat;

Ștefan Florea Dimitriu- achitat;

Costin Gimi Palada- achitat;
Saad Khalil- 4 ani de închisoare cu executare;
Simona Mariana Luther- 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;
Mihail Iordache- 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere;

Valeria Doina Buzea- 3 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare cu executare;
Cristina Tudorache- 5 ani și 10 luni de închisoare, 5.400 lei amendă penală;
Marie Henri Luc Deniel- 6 ani și 1 luna de închisoare, 5.400 lei amendă penală;

În cauza au rams 11 inculpați, după ce unul dintre aceștia a decedat în timpul procesului. Condamnările și achitările dispuse de instanța în 16 octombrie 2020:

Această a „căzut” după ce instanța care a judecat cauza a eliminat de la dosar toate interceptările realizate de către SRI. Printre inculpați se regăsesc un cetățean francez și patru cetățeni libanezi. Francezul și un libanez au fost condamnați cu executare, iar ceilalți trei cetățeni străini au fost achitați. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj-Napoca, Ștefan Dimitriu, trimis în judecată pentru tentativă la fraudă financiară din fonduri europene, a fost, de asemenea, achitat.

Sursa: ziare.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sunetele tulnicelor din Apuseni au răsunat la Bruxelles, în Place de la Bourse: Două surori din Alba duc mai departe tradiția populară moștenită de la bunica lor Două tulnicărese din Apuseni, Crinela Narița și Geanina Onețiu, au oferit sâmbătă, 20 aprilie, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria inițiativelor europarlamentarului Victor Negrescu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea