Rămâi conectat

Actualitate

Prejudiciu de 2,5 milioane de lei din bugetul public, în timpul mandatului lui Mircea Hava: Unde s-au dus banii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Conform documentului respectiv, în acest interval, în care primar era liberalul Mircea Hava, actual europarlamentar, s-a descoperit un prejudiciu de aproape 2,5 milioane de lei în bugetul municipalităţii.

În urma unei interpelări a deputatului PSD Ioan Dîrzu, Curtea de Conturi a comunicat la sfârşitul lunii mai constatările controalelor întreprinse în perioada 2013-2019 la Prima Alba Iulia.

„În perioada 2013 — 2019, în urma misiunilor de audit financiar efectuate la UATM Alba Iulia, Camera de Conturi Alba a constatat prejudicii în sumă totală de 2.469.138 lei, dintre care:

– cheltuieli de personal majorate nejustificat prin acordarea unor drepturi salariale (spor dispozitiv, spor de conditii vătămătoare, g,radatii de merit) personalului institutiei, în afara cadrului legal, în sumă de 1.662.704 lei;

– cheltuieli bugetare majorate nejustificat sin valoare totală de 776.958 lei prin acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor situatii de lucrări supradimensionate continând lucrări care nu au fost realizate efectiv, avansuri acordate şi nerecuperate, preturi practicate în situatiile de lucrări peste nivelul celor din devizul ofertă adjudecat, nerecuperarea de la asociatiile de proprietari a contributiei în procent de 20% din valoarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuinte;

– alte cheltuieli materiale majorate nejustificat în valoare totală de 29.476 lei reprezentând carburant achiziţionat şi utilizat fără documente legale de justificare a consumului, sprijin financiar acordat unităţilor de cult nejustificate legal, indemnizaţii acordate unor persoane cu handicap grav, decedate, precum şi acceptarea la plată şi decontarea efectivă a unor utilităţi aferente spaţiilor închiriate fără a fi recuperate de la chiriaşi.

Referitor la sumele constatate ca prejudicii în perioada menţionată, în valoare totală de 2.469.138 lei:

– s-au recuperat prejudicii în sumă de 442.245 lei;

– suma de 1.653.365 lei a intrat sub incidenţa legilor de exonerare la plată (Legea nr. 124/2014 şi Legea nr. 78/2018);

– pentru suma de 373.528 lei, UATM Alba Iulia a luat măsuri de recuperare a prejudiciilor de la executanţii lucrărilor de investiţii prin promovarea unor acţiuni aflate pe rolul instanţelor de judecată”, se arată în răspunsul Curţii de Conturi.

Recent, adevarul.ro relata că Primăria Alba Iulia a pierdut prima etrapă a unui proces în instanţa de contencios administrativ prin care a contestat concluziile unui raport al Camerei de Conturi din anul 2018, referitor la modul în care au fost cheltuite fondurile publice. Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit faptul că Primăria Alba Iulia nu a putut justifica cu documente consumul a circa 380 de litri de carburant folosit pentru deplasările efectuate de autoturismul de serviciu al fostului primar Mircea Hava. Este vorba despre autoturismul Volkswagen Touareg cu numărul AB 10 WPA.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea