Ziarul Unirea

Pregătire doctorală de excelenţă pentru societatea cunoaşterii la Universitatea „1 Decembrie 1918”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

    Conf. univ. dr. Diana Câmpan (foto), secretar ştiinţific al Senatului Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, a prezentat un scurt bilanţ al activităţilor desfăşurate în primul an de implementare a proiectului „Pregătire doctorală de excelenţă pentru societatea cunoaşterii – PREDEX”, cofinanţat prin Fondul Social European, derulat în parteneriat cu Universitatea „Valahia” Târgovişte, începând din 1 decembrie 2010. Obiectivul general al proiectului vizează perfecţionarea formării viitorilor cercetători-experţi în cadrul ciclului de studii universitare de doctorat, dezvoltarea şi creşterea competitivităţii capitalului uman din cercetare la standardele unei economii a cunoaşterii. Grupul ţintă, format din 80 de doctoranzi, a fost constituit în baza unei selecţii din rândul doctoranzilor, cu frecvenţă, fără taxă care au fost declaraţi admişi (sesiunea septembrie 2010) în cadrul şcolilor doctorale ale celor două universităţi, pe domenii eligibile SNCDI 2007-2013.
În primul an de derulare a proiectului, doctoranzii din grupul ţintă au fost implicaţi în ansamblul activităţilor proiectului care au îmbinat activităţi de cercetare documentară şi cercetări empirice într-un demers epistemologic fixat împreună cu conducătorii de doctorat – experţi pe termen lung ai proiectului.
Dintre activităţile cu impact deosebit în pregătirea doctoranzilor realizate în primul an de derulare a proiectului, conf. univ. dr. Diana Câmpan a amintit, în primul rând, desfăşurarea unui curs novator privind două mari aspecte de interes şi anume epistemologia cunoaşterii şi managementul cercetării ştiinţifice. Acest curs a facilitat orientarea cercetării doctoranzilor şi a condus, de asemenea, la îmbogăţirea curriculei Şcolii Doctorale, deoarece el a fost introdus ulterior în oferta de pregătire doctorală avansată pentru toate specializările.
O altă activitate importantă derulată în proiect a fost Şcoala de vară interdisciplinară „Oportunităţi şi perspectivele cercetării – dezvoltării în România în actualul context european şi internaţional”, găzduită de Universitatea „1 Decembrie 1918”, care a avut ca obiectiv facilitarea schimburilor directe într-o perspectivă interdisciplinară între experţi, responsabili ai unor centre de cercetare, întreprinderi etc şi tinerii cercetători ai grupului ţintă. Şcoala de vară a constituit liantul ansamblului activităţilor desfăşurate de membrii grupului ţintă în cadrul primei părţi a proiectului şi a permis percepţia reală a mizelor, atât pentru proiectul individual de cercetare cât şi pentru proiectul PREDEX în ansamblu său.
„Rezultatele pregătirii doctorale din primul an al proiectului s-au concretizat în numeroasele comunicări ştiinţifice prezentate cu ocazia simpozionului anual al cercetării, ca activitate distinctă a proiectului, dar şi publicaţii ştiinţifice în reviste naţionale şi internaţionale. Realizarea în bune condiţii a obiectivelor aferente primul an al proiectului constituie premisa continuării acestuia conform exigenţelor unei formări de excelenţă într-o societate a cunoaşterii”, a subliniat conf. univ. dr. Diana Câmpan.
Robert GHERGU

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

4 Comentarii

fotograful amator 5 ianuarie 2012 at 8:43

simpatica activitatea universitatii din Alba IUlia. Se ocupa de „epistemologia cunoasterii si managementul cercetarii stiintifice”. Asta inainte de a avea cunoastere si cercetare. Ca bine le spui, nene Iancule:)

Ion 5 ianuarie 2012 at 21:43

Buni mai sunteti! Obtin doctoratul la universitatea voastra indivizi care nu au publicat o carte!
Asa de buni sunteti, incat nu mai aveti dreptul sa organizati examene de obtinere a gradelor didactice pt. profesorii din preuniversitar.
Mai aveti tupeul sa va laudati.

albaiulian 5 ianuarie 2012 at 22:11

Bai ioane,hai du-te si te culca ca ma plictisesti…

fost absolvent 5 ianuarie 2012 at 22:28

Mai Nea Ioane tu ai o problema, cind vezi numele Universitatii te apuca furia la acelasi nivel cu prostia. Stii proverbul „Daca taceai filosof ramaneai”. De unde sti ca nu mai organizeaza Universitatea examene pentru grade didactice din inv. preuniversitar? Cine ti-a soptit la urechiuta aia bleaga? Nu vezi cit esti de penibil? Nu! Nu ai cum pentru nu te duce mintea mai mult. Pentru mai multe informatii suna si tu la Departamentul didactic al Universitatii si vezi ce ti se raspunde. Mare neispravit esti. Nu-ti spun mai multe ca nu meriti, esti gol de continut. Haai.Pa!

Comentariile sunt oprite