Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Prefectul Flaviu-Mircea Cozuc s-a întâlnit cu ambasadorul Franţei, Philippe Gustin

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Opinia comună a celor doi oficiali: Problema romilor este un subiect faţă de care percepţia publică trebuie schimbată

Prefectul judeţului Alba, Flaviu-Mircea Cozuc, s-a întâlnit în această dimineaţă cu Excelenţa Sa, Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, în scopul dezbaterii unor aspecte esenţiale referitoare la problemele romilor şi la incluziunea socială a acestora.

Excelenţa Sa, ambasadorul Franţei, şi-a exprimat plăcerea de a vizita Alba Iulia, un obiectiv pe care şi l-a propus încă de acum 8 luni, de când reprezintă Franţa la Bucureşti. Scopul vizitei sale a fost: îmbunătăţirea relaţiilor de cooperare descentralizată dintre comunităţile locale din Alba şi cele din Franţa, dezvoltarea relaţiilor economice, culturale şi educaţionale între comunităţile româneşti şi cele franceze, o prioritate a Excelenţei Sale fiind problema incluziunii sociale a cetăţenilor de etnie romă.

Problema romilor este un subiect care nu poate fi clarificat în două secunde şi faţă de care percepţia publică, atât în România cât şi în Franţa, trebuie schimbată”, a precizat Excelenţa Sa, Philippe Gustin, ambasadorul Franţei.

Prefectul Flaviu-Mircea Cozuc a vorbit despre viziunea sa asupra problemelor cetăţenilor de etnie romă din judeţul Alba, considerând, la rândul său, că opinia publică trebuie sensibilizată, în aşa fel încât tema incluziunii sociale a romilor să fie acceptată şi să existe implicare în acest proiect, în primul rând din partea autorităţilor, dar şi a societăţii civile.

Mi-am exprimat clar intenţia de a contribui, ca prefect, la incluziunea socială a cetăţenilor de etnie romă, prin faptul că am asigurat lărgirea Grupului de lucru Mixt pe problemele romilor. În acest fel, am asigurat participarea concretă a cetăţenilor romi la procesul de luare a deciziilor. În cel mai scurt timp, va fi finalizată şi monografia fiecărei comunităţi de romi în parte din care va rezulta o radiografie precisă, la nivelul judeţului, a problemelor romilor”, a declarat prefectul Flaviu-Mircea Cozuc.

Şeful de cabinet al prefectului judeţului Alba, Gruia Bumbu, a prezentat, în cadrul dialogului cu Excelenţa Sa, ambasadorul Philippe Gustin, însoţit de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Ambasadei Franţei şi ai Oficiului Francez pentru Imigrare şi Integrare, modul de abordare, integrată, a problemei romilor din judeţul Alba, în filozofia adoptată de Instituţia Prefectului. Cum problemele romilor sunt complexe, abordarea lor trebuie să fie pragmatică, iar accentul trebuie pus pe comunitate. Scopul este acela de a motiva romii să se identifice cu comunitatea şi să nu mai fie tentaţi să plece în străinătate. Gruia Bumbu a subliniat faptul că dezvoltarea oportunităţilor la nivel local, abordarea integrată a problemelor de infrastructură, sănătate, educaţie, locuri de muncă ar duce la scăderea interesului pentru emigrare, a cărei motivaţie principală este de natură economică.

Referitor la acest subiect, participanţii la întâlnire au căzut de acord cu privire la dezvoltarea de parteneriate între romi şi autorităţile locale, dar şi cu comunităţile din zonele de destinaţie ale emigranţilor romi, pentru a identifica soluţii comune în scopul diminuării emigrării. Excelenţa Sa a precizat că, în opinia Sa, prima pentru revenirea în ţara de origine pe care o acordă Statul Francez ar fi mai bine utilizată în cadrul unor proiecte de incluziune socială. Parteneriatele româno-franceze ar avea ca rezultat pozitiv şi atragerea fondurilor puse la dispoziţie în acest sens de Uniunea Europeană.

Întâlnirea cu ambasadorul Franţei ne-a dat şi posibilitatea să evaluăm oarecum felul în care Instituţia Prefectului vede incluziunea socială a romilor în judeţul Alba. Faptul că Excelenţa Sa a apreciat modul nostru de abordare, considerând că ar trebui adoptat pe plan naţional, în România, ne-a oferit o certitudine cu privire la corectitudinea viziunii noastre. Vom stabili o comunicare cu comunităţile din Franţa, cu oraşul Grenoble în special care e destinaţia favorită a emigranţilor romi din Alba, şi vom încerca împreună, dar şi alături de reprezentanţii comunităţilor de romi din judeţul nostru, să găsim cele mai bune soluţii pentru a rezolva o problemă sensibilă pentru cetăţenii romi, dar şi pentru societate în general”, a conchis Flaviu-Mircea Cozuc, prefectul judeţului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea