Rămâi conectat

Curier Județean

Precizări pentru voluntarii care vor să ajute la defrișarea liniei Mocăniței, de pe Valea Arieșului. În ce perioadă se pot implica și date de contact

Publicat

în

La sfârşitul săptămânii trecute, pe reţeaua de socializare facebook, a fost creat un eveniment care urmăreşte mobilizarea cât mai multor voluntari pentru a ajuta la defrişarea liniei Mocăniţei.

Un investitor privat va redeschide linia Mocăniţei de pe Valea Arieşului, între Lunca Arieşului şi Baia de Arieş, iar iniţiatorii speră să strângă un număr cât mai mare de voluntari. Adrian Puiuleţ, cel care a iniţiat evenimentul pe facebook, a vorbit pentru ziarulunirea. ro despre ceea ce l-a determinat să înceapă această mobilizare.

Citiți şi: În scop turistic, un om de afaceri repune în circulație „Mocănița” între Lunca Arieșului și Baia de Arieș

Elit - Gustul Desăvârșit

Citiți și Voluntari pentru Mocăniţa! Mobilizare pe facebook pentru a da o mână de ajutor la defrişarea liniei

„În mod normal, voluntariatul, conform legii, presupune ca munca oamenilor să fie gratuită, dar ei primesc diurnă (mâncare) şi suportarea costurilor de transport. Aşa că noi vom face o sponsorizare. Pe lângă munca gratuită, ne suportăm noi costurile legate de transport şi masă.

De ce facem asta? Pentru că unii dintre noi am crescut cu Mocăniţa. Alţii doar s-au intersectat cu ea în diferite perioade. Cred că merită refăcută linia şi pusă în valoare din punct de vedere turistic. Au fost şi sunt multe discuţii pe reţelele de socializare: că e imposibil să mai fie refăcută linia, că acum cinci ani s-a făcut un studiu din care reiese că 85% din linie e afectată, etc. Că fiind vorba de un investitor privat, ar trebui ca lumea să fie plătită.

Eu cred că statul a demonstrat incapacitatea de a păstra măcar (ce sa mai vorbim de punerea în valoare) a acestui obiectiv, ca şi multe altele. Dacă cineva doreşte şi poate să reînvie Mocăniţa, din punctul meu de vedere nu e important cine o face. Şi acest investitor sigur va avea o mulţime de cheltuieli legate de înlocuirea liniei (acolo unde a dispărut), refacerea terasamentului, traversările şoselei, demolarea clădirilor construite abuziv, aşa că eu/noi putem ajuta acolo unde nu e chiar atâta bătaie de cap.

Cred că pot/putem oferi 2-3 zile din viaţa mea/noastră, ca să muncim pentru o idee! Gratuit! Investitorul a defrişat deja 9 km de linie, vom vedea câţi ne adunăm şi vom vedea din ce zonă pornim (dacă suntem mai mulţi, ne vom împărţii pe mai multe zone). Mai rămâne de stabilit locul de campare (adică unde vom sta cu cortul şi vom socializa când se face seara)! Eu am făcut event-ul, dar cred că mulţi dintre oamenii care iubesc această idee sunt interesaţi!

Şi acum tresar când îmi amintesc cum, pe 1 Mai 1996, am călătorit pentru ultima oară cu Mocăniţa, de la Turda la Sălciua! Ploua, noi eram într-un vagon descoperit, cântam la chitară şi mâncam gem de prune! Un vis care are toate şansele să redevină realitate! Şi pentru asta se merită să donezi câteva zile din viaţa ta!”.

Perioada de desfăşurare  e 12 -21 Mai, iar cei interesaţi să ajute sunt aştepţi atât în timpul săptămânii, cât şi în weekend, fiecare cum poate veni!

Cei care vor să dea o mână de ajutor pentru defrișarea liniei, pot suna la nr de tel 0745306805, Adrian Puiuleț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”

Publicat

în

FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”

Sâmbătă, 14 mai a.c., ASCOR Iași a organizat ediția a VIII-a a evenimentului „Studentul ieșean”, la care au participat și tinerii ascoriști albaiulieni.

„Studentul ieșean”, unul din cele mai importante evenimente organizate de ASCOR Iași, a ajuns anul acesta la cea de-a VIII-a ediție. Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 14 mai, și, ca în fiecare an, a debutat cu participarea studenților la Sfânta Liturghie săvârșită la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Talpalari din Iași.

Elit - Gustul Desăvârșit

În continuare, studenții s-au deplasat către sala „Iustin Moisescu” din cadrul ansamblului mitropolitan, unde voluntarii ASCOR au organizat conferința cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”, susținută de părintele Serapion Pantea de la mănăstirea Partoș (jud. Timiș).

În cea de-a doua parte a zilei, tinerii studenți, organizați pe grupe de lucru, au participat la ateliere interactive organizate pe tema rugăciunii în viața creștinului. De asemenea, a avut loc evenimentul cultural Noaptea Muzeelor 2022, iar tinerii ascoriști ai celor două filiale s-au bucurat de vizitarea unor muzee din municipiul Iași.”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia, Mitropolia Ardealului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| PREMII la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”, primite de elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Publicat

în

PREMII la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”, primite de elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionați de domeniul științei și de disciplina fizică, au obținut premii la Concursul Național de Fizică „Constantin Sălceanu”.

Organizat începând cu anul 2003 de către de Facultatea de Fizică din cadrul Universității de Vest Timișoara, concursul are ca scop promovarea interesului pentru fizică în rândul elevilor de liceu și selectarea de studenți. Anul acesta, concursul s-a desfășurat online atât la Facultatea de Fizică din Timișaora, cât și în centrele de concurs din Alba Iulia (Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”), Reșița și Drobeta Turnu-Severin, reunind peste 300 de liceeni.

Premierea câștigătorilor a avut loc în weekend la Facultatea de Fizică din Timișoara, ocazie cu care, premianții au avut posibilitatea de a lua contact cu mediul academic, de la vizita facultatea, laboratoarele și sălile de curs și de a se familiariza cu dispozitivele experimentale din cabinetele de fizică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Elevii colegiului militar, coordonați de doamnele profesoare Dorina Filipescu, Sanda Irimie și Laura Ciobanu au obținut la acest concurs premii și mențiuni astfel:

Premiul II:
Eleva sergent Diana Olteanu (clasa a XII-a);
Eleva sergent Andreea Ghițoiu (clasa a XII-a);
Elev sergent major Andrei Zobrinschi (clasa a XII-a);
Premiul III:
Elev sergent Denis Rus (clasa a XII-a);
Eleva sergent Diana Dandu (clasa a XII-a);
Eleva plutonier adjutant Anamaria Șteopoae (clasa a XII-a);
Eleva sergent major Larisa Filip (clasa a XII-a);
Eleva sergent Maria Noja (clasa a XI-a);
Elev sergent Adi Tuță (clasa a XI-a).

Felicitări tuturor!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului

Publicat

în

FOTO| Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, la Sărbătoarea Libertății de la Blaj. Goran Bregovic a fost invitatul special al evenimentului

Mii de oameni au participat, sâmbătă și duminică, 14 – 15 mai 2022, la manifestările organizate în cadrul Sărbătorii Libertății de la Blaj, un eveniment care a îmbinat folclorul tradițional românesc, din prima zi, cu recitaluri susținute de Goran Bregovic și Delia, în a doua zi.

Proiectul cultural este dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor: Adunarea Națională de la Blaj. Astfel, evenimentul s-a desfășurat pe Câmpia Libertății din Blaj, locul istoric unde a avut loc Adunarea Națională din 1848.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ziua de sâmbătă a fost dedicată folclorului autentic și a cuprins spectacolul extraordinar „Cântec pentru făuritorii libertății”, cu participarea Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal. Pe scenă au urcat artiștii Veta Biriș, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Alina Pinca, Cornel Borza, Mirela Mănescu, Traian Jurchela, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Narița, Floricica Moga și Maria Filimon.

Programul a fost completat cu momente de reconstituire istorică in memoriam: Horea, Cloșca și Crișan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand și Regina Maria. Concertul folcloric de pe Câmpia Libertății de la Blaj a fost prezentat, sâmbătă, de jurnalista Andreea Bogdan.

Sărbătorea Libertății de la Blaj a continuat în a doua zi, duminică, 15 mai 2022, cu recitaluri susținute, începând cu ora 19:00, de trupa „RE-BORN” din Blaj și apoi de îndrăgita artistă Delia.
Sărbătoarea Libertății s-a duminică seara cu un concert extraordinar susținut de Goran Bregovic.

Sărbătoarea Libertății este deja un eveniment de tradiție și are loc pe Câmpia Libertății din Blaj, locul de desfășurare al Adunării Naționale din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848. Această adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, a fost momentul exprimării publice a revendicărilor naționale, politice, religioase și sociale.

Sărbătoarea Libertății a fost organizată de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Blaj și Palatul Cultural Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare