Rămâi conectat

Ştirea zilei

În scop turistic, un om de afaceri repune în circulație „Mocănița” între Lunca Arieșului și Baia de Arieș

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În scop turistic, un om de afaceri repune în circulație „Mocănița” între Lunca Arieșului și Baia de Arieș

Cristian Răspopa, un om de afaceri din județul Mureș, s-a angajat să repună în circulație, în scop turistic,  „Mocănița” pe linia îngustă dintre Lunca Arieșului (Lunca-Poșaga) și Baia de Arieș, pe lungimea totală de aproximativ 23 de kilometri. Investitorul are o afacere similară în județele Mureș și Bistrița-Năsăud, relansând „Mocănița” pe ruta Rîciu – Teaca, dar spune că traseul din Munții Apuseni are un potențial turistic mult mai ridicat.

În puținele detalii pe care a vrut să ni le ofere, omul de afaceri Cristian Răspopa a spus că s-a apucat deja să curețe de vegetație linia de cale ferată dintre Lunca Arieșului și Sălciua, traseu de 9 km care ar putea fi inaugurat la jumătatea lunii iunie.

„Este traseul cel mai greu, cel mai stricat, cel mai rău. Ne-ar prinde bine niște voluntari care să vină la curățat vegetația”, a spus investitorul. El a menționat că „Mocănița” ar putea fi pusă în funcțiune pe întreg traseul până la Baia de Arieș în a doua jumătate a lunii iulie. Deocamdată, nu există dotările corespunzătoare, dar abia peste două săptămâni va începe recondiționarea vagoanelor necesare și vor fi închiriate 3 locomotive, astfel încât până la data inaugurării acestea să fie toate în stare de funcționare.

Cristian Răspopa a menționat că trenul va circula o dată sau de mai multe ori pe zi, în funcție de numărul turiștilor, și nu a putut preciza un preț informativ al călătoriei. „Mocănița” a fost construită la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului trecut și a fost botezată după denumirea locuitorilor din Apuseni, cunoscuți în termeni populari ca „mocani”. Linia îngustă din Munții Apuseni circula pe ruta Abrud – Turda, pe distanța de 94 km, având 4 gări, una dintre ele fiind la Baia de Arieș, și 17 halte, printre care și Lunca (Poșaga), care în unele ediții ale „Mersului trenurilor” era trecută Lunca Arieșului, de unde va pleca din nou „Mocănița” peste aproximativ o lună de zile.

Articol preluat din ediția tipărită a ziarului ”Unirea” din 4 mai 2017


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea