Rămâi conectat

Sport

Powerliftingul, ca mod de viață! Ovidiu Pănăzan, al 8-lea an consecutiv desemnat antrenorul anului în Alba

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fără a greși se poate pune semnul egal între antrenorul Ovidiu Pănăzan și ramura de sport powerlifting, atât în Alba cât și în România, președintele federației de profil, cu sediul în Alba Iulia, identificându-se de mai bine de un deceniu cu acest fenomen.

În 2022, Pănăzan, stabilit în comuna Sâncel, a primit pentru al 8-lea an la rând distincția cuvenită celui mai bun antrenor din județ la sporturi neolimpice, iar Andrei Irimie, elevul său, cel care a devenit campion mondial în proba de împins din culcat, un rezultat pentru istorie (în Danemarca, la Viborg), dar și campion european (în Cehia, la Pilsen) – păstrându-și titlul, a fost pentru al doilea an consecutiv cel mai bun sportiv.

Despre 2022, s-au scris atât de multe lucruri încât este bine, ca pentru moment, ele să rămână dovada că ceea ce faci bine depășește convenția timpului pe care îl trăiești și că rezultatele obținute sunt cele pe care le denumim în mod generic istorice. În viața sportivă se spune că talentul este o valoare rară și mai ales necesară în ecuația performanței pe care powerliftingul o obține de mai bine de un deceniu la nivel internațional. Nimeni nu poate să conteste aportul și valoarea înăscută a factorului talent, numai că talentul de unul singur nu oferă neapărat performanță ci mai degrabă oferă un plus de strălucire și un mod de justificare a unei eventuale performanțe”, precizează Ovidiu Pănăzan, care începând din 2009 s-a regăsit mereu, ca sportiv, antrenor sau manager de structură sportivă, printre laureații “Galei Sportului Județean”, evenimentul de final de an ce recompensează performanța.

Din 2017, neîntrerupt, antrenorul Ovidiu Pănăzan (CS Unirea Alba Iulia/CS Universitatea Alba Iulia/ CS Zamolxis Alba Iulia) este mereu în prim-plan și nu are de gând să scadă ritmul, ba dimpotrivă.

“În realitate însă, dacă ar fi vorba doar despre talent, competițiile sportive ar fi desfășurate în prezența a puțini sportivi și a și mai puțini spectatori. Dacă cu o anumită doză de talent te naști, strategia de dezvoltare a performanței, managementul unei structuri sportive, etapizarea efortului, raportul dintre modul în care te antrenezi și modul în care înțelegi să păstrezi o formă sportivă optimă sunt aspecte care se dezvoltă prin efort și mai ales prin abordarea riguroasă a fiecărui pas spre marea performanță. Pentru mine faptul că am fost din nou antrenorul anului în județul Alba este încununarea unui tip de muncă ce nu a avut la bază, niciodată, compromisul. O să explic un pic acest aspect, într-o lume în care rafinarea compromisului a dus la un anumit tip de funcționalitate socială. După cum bine știți, de-a lungul existenței acestui fenomen sportiv a trebuit să întoarcem și celălalt obraz, dar nu ca formă de slăbiciune ci ca formă de disciplină, oricât de lovit și neînțeles ai fi, tu ai altă treabă, nu te abați de la calea performanței, nu explici, nu te plângi, nu te lupți cu prejudecățile. Dintre toate realizările personale cred că aceasta este cea mai importantă. Rezultatul, mâinile care cândva te-au lovit sunt nevoite acum să te aplaude și să te recunoască la nivelul unei performanțe cu care nu am fost obișnuiți până la apariția powerliftingului ca simbol al pasiunii, determinării și priceperii a zeci de oameni care m-au susținut în acest demers”, a punctat Pănăzan.

*Salbă de 250 de medalii!

După 2022, un an spectaculos din foarte multe puncte de vedere, vine acum o nouă provocare, o sarcină majoră și pentru președintele FRP, dar și pentru sportul românesc, organizarea unui nou Campionat Mondial de Powerlifting (Echipat și Clasic, juniori II și juniori I, masculin și feminin), în România, la Cluj-Napoca (24 august-3 decembrie).

De fapt, toți anii care au trecut la acest nivel au fost recunoscuți ca fiind indicatori valizi pentru performanța despre care vorbim dar și elementul cel mai solid în contextul în care suntem obligați să facem același lucru în anul care tocmai a început. Performanța a fost mereu riguroasă, nu crede în întâmplare și nici în cuvintele de entuziasm care însoțesc diverse tipuri de manifestare. Performanța utilizează limbajul rece, riguros și universal al cifrelor. Contextualizează mereu, matematic, nu poartă numele cuiva chiar dacă hrănește uneori orgolii și șterge rapid orice nume care nu i se potrivește. Din acest punct de vedere, matematica este limbajul celor care fac și poezia celor care își doresc. Cifrele demonstrează în oglindă eficiența unei filozofii de dezvoltare a unui sport”, a spus Ovidiu Pănăzan, cel care în decembrie a împlinit 47 de ani.

Statistic, în calitate de antrenor în anul ce a trecut în dreptul lui Ovidiu Pănăzan s-au strâns 250 de medalii, dintre care 27 adjudecate la Campionate Mondiale și Europene și 223 la campionatele naționale. Defalcat, pe cluburi, la CS Unirea Alba Iulia au fost 5 medalii la Campionatele Mondiale, 9 medalii la Campionatele Europene, 14 clasări pe locurile IV-VI la cele două competiții majore și 133 de medalii naționale. Cu sportivii legitimați la CS Universitatea din Alba Iulia s-au obținut 4 medalii în cadrul Campionatelor Mondiale, 7 medalii la Campionatele Europene, două medalii la Cupa Europeană Universitară, 11 locuri IV-VI la Mondiale și Europene, plus 78 de medalii la Campionatele Naționale, iar alte 12 medalii au revenit competitorilor de la Zamolxis Alba Iulia. Spre comparație, anul 2021 fusese considerat cel mai prolific al carierei de antrenor, cu 11 medalii la Europene și alte 25 la Mondialele de profil, iar ștacheta rămâne ridicată în continuare…


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

FOTO: Înotătorii LPS Alba Iulia la Naționale: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz

Dan HENEGAR

Publicat

în

Înotătorii LPS Alba Iulia la Campionatele Naționale de seniori, tineret și juniori: Andrea Zsebe – 3 medalii de argint, ștafetele combinate – două medalii de bronz La Campionatul Național de seniori, tineret și juniori, înotătorii de la LPS Alba Iulia au reușit rezultate de apreciat, fiind adjudecate 5 medalii, toate în probele juniorilor II. Astfel, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea