Posturile de titular, pentru profesorii care renunță la ele, vor fi blocate pentru mai puțin timp

Parlamentarii vor să le interzică școlilor să mai blocheze posturile de titular pentru profesorii care renunță la ele și își găsesc alte locuri de muncă. În acest moment, un dascăl titular poate bloca un post chiar și zece ani dacă alege să plece să predea la altă școală sau chiar să iasă din sistem.

Conform unui proiect de lege, pentru cadrele didactice titulare care vor sa plece prin detasare in alta institutie posturile vor ramane blocate mai putin timp. Mai exact, un profesor care se detaseaza la o unitate de invatamant din Bucuresti, blocandu-si postul obtinut intr-un sat, de exemplu, va putea preda in acest oras doar trei ani dupa care dascalul este obligat sa activeze in judetul unde a reusit sa se titularizeze, arata un proiect de lege care urmeaza sa fie dezbatut in Parlament.
Legea actuala prevede ca un dascal detasat, in urma cererii sale sau ca urmare a unei hotarari a Inspectoratului scolar, isi poate tine postul rezervat de-a lungul a zece ani consecutivi.

„Fiecare institutie de invatamant isi doreste cadre didactice stabile, insa din cauza ca sunt putine catedre unde candidatii se pot titulariza, iar o buna parte din acestea se afla in zone din mediul rural sau dezavantajate, se intampla des ca, dupa ce posturile vacante sunt ocupate, titularii sa solicite imediat detasarea intr-o alta localitate. Astfel, elevii din comunele sau satele mici raman fara pedagogi pregatiti, iar scolile de acolo sunt nevoite sa apeleze la suplinitori, pentru ca posturile de unde s-au detasat cadrele didactice dupa examenul de titularizare nu mai sunt vacante si se pot ocupa doar temporar.

Nu in putine cazuri detasarea persista chiar si pentru decenii, iar elevii si institutia sunt vaduviti de posibilitatea de a dispune de personal bine calificat”, a explicat deputatul Szabo Odon, initiatorul proiectului.

Initiativa se poate dovedi buna, in ideea in care incurajeaza stabilitatea dascalilor la catedra, iar elevii au rezultate mai bune daca nu schimba profesorii an de an. Totusi, masura nu va fi una agreata de catre multi profesori titulari, care pana acum aveau siguranta postului de titular pentru o perioada de pana la zece ani.
Sursa: portalinvatamant.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...