Opinii - Comentarii
Portrete de români care au influențat istoria: Regina Maria
Deși nu era româncă, odată venită în România ca soție a viitorului rege Ferdinand (numit Ferdinand Întregitorul sau Ferdinand cel Bun) Regina Maria a devenit femeia care a influențat cel mai mult istoria României. În bine!
Nepoată atât a reginei Victoria a Marii Britanii cât și a țarului rus Alexandru al II-lea, Regina Maria era de o frumusețe răpitoare, numită de Martha Bibescu “cea mai frumoasă femeie a timpului sau” dar frumusețea ei a fost depășită de inteligența, determinarea și spiritul sau diplomatic care a adus atâtea benefiicii României.
Maria a refuzat rolul de prințesă supusă care să își limiteze viața la activitățile incuviințate unei femei la acea vreme: broderii, lectură, muzică… și nu și-a ascuns intenția de a se implica în politică, spre disperarea conservatorului rege Carol I. După moartea acestuia (1914) Maria devine regină alături de regele Ferdinand și reușește ceea ce și-a propus, mai ales că încoronarea lor s-a produs în perioada în care Europa era scufundată deja în durerosul măcel al primului război mondial iar regatul României avea de luat decizii ale căror urmări nu puteau fi prevăzute.
Neutră fiind, România era curtată de către toate părțile implicate în conflict cu cele mai diverse promisiuni. Puterile centrale au promis în schimbul intrării în război de partea acestora ca România să primească Basarabia și Bucovina (aceasta din urmă, concesie a imperiului austro ungar). La rândul ei, Antanta promitea României Transilvania și Bucovina.
În România, părerile erau împărțite. Unii, printre care regele Ferdinand, doreau să se alieze cu Germania, alții, printre care Regina Maria, doreau alianță cu Anglia și Franța. Regina Maria era public în favoarea alianței cu Anglia. La un dineu organizat de ambasada Franței, regina Maria a apărut îmbrăcată într-o frumoasă rochie roșie. Fiind complimentata de către ambasador pentru culoarea ținutei, Regina Maria a răspuns cu un elegant joc de cuvinte: “ Domnule ambasador, știți foarte bine că mie nu îmi plac deloc culorile NEUTRE” , aluzie rafinată la situația de neutralitate a României.
Și până la urmă regina Maria a reușit imposibilul: să îl convingă pe Ferdinand să intre în război împotriva Germaniei.
Intrarea în război a României a dezlănțuit energia reginei. Aceasta se află peste tot unde era nevoie de ea. Între răniți, ca să le aline suferința, între soldații activi, ca să le ridice moralul, între oamenii politici ca să îi îmbărbăteze cu optimismul ei de neclintit.
Deși campania românească s-a dovedit un dezastru militar mai ales după ieșirea din război a Rusiei, regina a refuzat ideea ca România să se predea. Rămasă singură pe frontul de est, net inferioară armatei germane, România a încheiat armistițiu separat cu puterile centrale în ciuda opoziției reginei Maria. Aceasta susținea retragerea guvernului și a regelui la Odessa și respingea predarea României. “Sant englezoaică, domnule Brătianu, iar englezii nu se predau niciodată !” a spus ea. Dar, copleșiți de spectrul infrângerii, oamenii politici au semnat așa zisa pace de la Buftea-București, pace care putea avea consecințe și mai proaste asupra României. Aceasta pentru că la tratativele de pace, Franța și Anglia au reproșat României că a încheiat deja o pace separată cu Germania și ca atare nu mai poate fi parte în noul tratat de pace. Juridic părea perfect corect și România risca să fi făcut războiul degeaba.
Din fericire, salvarea a venit tot dintr-o sclipire de geniu anterioară din partea Reginei Maria. Presimțind că pacea de la Buftea-București din martie 1918 este o mare greșeală, Maria l-a convins pe Ferdinand să nu ratifice tratatul de pace (ratificarea de către suveran este echivalentă promulgării de către președinte în constituția actuală) . În noiembrie 1918, revenind victorioasă în București, regina Maria a scris în jurnalul sau “ce bine îmi pare că l-am convins pe Ferdinand să nu ratifice tratatul”. Și pe bună dreptate, pentru că argumentul în fața aliaților, conform căruia România nu a ratificat tratatul de la Buftea-București, a fost acceptat și România primită cu drepturi depline în cadrul conferinței de pace. Conferință la care Maria a participat în mod activ. Întrebată de ce a venit la conferință, Regina Maria a răspuns din nou cu un joc de cuvinte elegant: “Am dorit ca România să aibă o față frumoasă la această conferinta” Și România a avut o față frumoasă, la propriu și la figurat. Iar regina a impresionat în convorbirile sale cu președintele SUA, cu regele Angliei, cu președintele Franței. Ieșind victorioasă.
În martie 1918 părea că era regina unei țări mici, reduse la nordul Moldovei, învinsă în război, a unei țări ce părea deznădăjduită, pentru ca în noiembrie 1918 să revină în București nu numai ca regină unei țări învingătoare, dar și ca regina unei țări căreia i se alipiseră Transilvania,Banatul, Crișana, Maramureșul, Basarabia și Bucovina. Regina României Mari.
În toată istoria României nu a existat și nici nu va exista prea curând o femeie căreia patria să îi datoreze atât de mult. Din păcate, oamenii politici au văzut în ea un adversar și nu un partener astfel că după 1927 au izolat-o practic de viața politică. Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită!. Iar istoria oficială după 1948 a ignorat-o complet, pentru ca după 1990 țara să-și reamintească prea puțin de ea
Radu Octavian
Opinii - Comentarii
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
La data de 28 septembrie 1848, a treia Adunare națională de la Blaj adresa Parlamentului de la Viena „Memoriul poporului român din Transilvania”, prin care se susținea principiul egalității naționale cu toate popoarele din imperiu.
La adunare au participat peste 20.000 de țărani români conduși de Avram Iancu, Axente Sever și Iovin Bran. Recunoscută ca ”Adunarea Marțială”, întrunirea a hotărât înființarea de urgență a unei armate revoluționare românești. Simion Bărnuțiu, August Treboniu Laurian și Alexandru Papiu Ilarian au fost pașoptiștii care au dat tonul adunării. Participanții au respins unirea Transilvaniei cu Ungaria și au refuzat să recunoască guvernul de la Pesta.
De asemenea, au decis să înființeze Comitetul Național Român ca organ de conducere a națiunii și au cerut reorganizarea constituțională a Transilvaniei. A treia adunare de la Blaj a dus la formarea unei armate de 300.000 de oameni.
La inițiativa lui Avram Iancu, românii s-au constituit în 15 legiuni comandate de un prefect, care au început lupta împotriva maghiarilor chiar din octombrie.
Opinii - Comentarii
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
La 28 septembrie este marcată Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Evenimentele organizate pentru acest eveniment pot fi diferite — de la expoziție tematică la conferințe, expoziții de artă, festivaluri de film, expoziții istorice, evenimente sportive etc.
Scopul acestor acțiuni este de a atrage atenția politicienilor, autorităților și a publicului larg asupra realizărilor și preocupărilor comunităților de surzi. Pe parcursul unei săptămâni, organizațiile din domeniu, din întreaga lume, sunt încurajate să desfășoare campanii de informare cu privire la activitatea pe care o desfășoară. Manifestările organizate cu acest prilej oferă și oportunitatea de a stimula creșterea eforturilor pentru promovarea drepturilor persoanelor cu deficiențe de auz din întreaga lume și de a face cunoscute nevoile acestei comunități. De asemenea, se desfășoară acțiuni de solidaritate între oameni cu deficiențe de auz și susținătorii lor.
Federația Mondială a Surzilor (DCA) a lansat prima Zi Internațională a Surzilor în 1958. Această zi, prin evenimentele organizate a fost, ulterior, extinsă la o „săptămână”. Pentru aceste evenimente a fost aleasă ultima săptămână a lunii septembrie care culminează cu Ziua Internațională a Surzilor marcată în ultima duminică a lunii.
Primul Congres Mondial al DCA a avut loc în septembrie 1951 și alegerea lunii septembrie pentru a sărbători Săptămâna Internațională și Ziua Internațională a Surzilor reprezintă și marcarea a acestui eveniment.
Federația Mondială a Surzilor este o organizație internațională formată din 130 de asociații naționale ale surzilor, care, în colaborare cu Organizația Națiunilor Unite, ajută toate țările, îndeosebi pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în cazul persoanelor cu deficiențe de auz, mijlocind, totodată, accesul la educație și la tehnologii și servicii de informare.
Un studiu recent derulat de Organizația Mondială a Sănătății arată că 360 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului, adică un procent de 5,3% din populație.
Sursa: agerpres.ro
Opinii - Comentarii
O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
Marcel Ciolacu a anunţat că, de la 1 ianuarie 2024,va exista o nouă lege a pensiilor.
„Atât noi, cât și Comisia Europeană considerăm că sunt inechități foarte mari între pensiile foarte mici și pensiile mari și se caută un echilibru social. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, de la 1 ianuarie 2024, ea să fie în vigoare, a declarat premierul
Citește și: Indexare pensii de la 1 ianuarie 2024: Pensia minimă și pensiile mici se vor majora mai mult, cu până la 30%
Ciolacu a mai spus că, de anul viitor, vor fi majorate pensiile, cu un procent care va fi cel puţin egal cu inflaţia, pensiile mici urmând a beneficia de majorări în procente mai mari decât celelalte.
”Minimum de procent va fi inflaţia din anul respectiv, exact cum am făcut şi anul trecut, cât era prim ministru domnul Nicolae Ciucă. Vom vedea anvelopa la sfârşit de an, cred că în noiembrie vom veni cu noua lege a bugetului”, a mai afirmat Ciolacu.
Inflația ar urma să fie de circa 7,5% potrivit BNR.
Majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024 – procent mai mic față de cel promis anterior
Ministrul Marcel Boloș a spus, la un post tv, că ele vor crește, anul viitor, cu 14% și asta va implica un efort de 16 miliarde de lei.
Citește și: INDEXARE pensii 2024: Cu ce procent ar putea crește pensiile din 1 ianuarie 2024
De asemenea, Ciolacu nu a adăugat la creșterea pensiei și o indexare cu 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.
Majorarea pensiilor mici
„Cu adevărat, este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari, exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent. Echitatea socială nu o poţi face altfel”, a anunţat Marcel Ciolacu.
Citește și: Pensii 2024: Noua formulă de calcul. Care sunt variantele de pe masa ministrului Muncii
Pensia medie lunară a crescut în anul 2022, cu 11.3%, până la 1.855 de lei, potrivit datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS).
Inflaţia a scăzut, în luna august, conform INS, puţin sub 10%. Pe de altă parte, la începutul lunii august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi la 4,4%, pentru sfârşitul anului 2024.
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Sportacum 16 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 19 ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Curier Județeanacum 13 ore
Numărul turiștilor care au vizitat Alba, în creștere, în iulie: Care este ponderea turiștilor străini și durata medie a sejurului