Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ponta va apela la experți francezi pentru a lămuri starea de fapt a operei lui Brâncuși – Poarta Sărutului

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Premierul României a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că va plăti cu fonduri de la Guvern o comisie formată din specialişti din Franţa şi România, care să analizeze dacă lucrările de reabilitare efectuate la Poarta Sărutului au fost realizate corespunzător. 

Victor Ponta a participat in cursul zilei de azi la conferinţa ‘Geneza ansamblului brâncuşian’, iar apoi a mers să vadă ‘Poarta Sărutului’, a cărei recepţie tehnică la lucrările de reabilitare a fost întreruptă joi, din cauză că proiectantul a refuzat să semneze documentaţia, semnalând mai multe nereguli.
Ponta a precizat că nu este specialist şi nu se pricepe să analizeze monumentul, dar va plăti cu bani de la Guvern o comisie independentă care să analizeze modul în care au fost efectuate lucrările la monument.
“O să plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul sau ţine cu ceilalţi, o să vină încoace, o să evalueze, dacă s-a făcut prost, luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie n-am, că aşa ne dăm cu părerea, ne uităm, chiar nu suntem specialişti. O să luăm profesori şi din Franţa şi din România, că aşa la ochi ne uităm şi ne dăm cu părerea. Dacă e cineva care a greşit, dacă a făcut fără autorizaţie, sigur că îi tragem la răspundere, dacă n-a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat. Să ne pregătim, că la anul trebuie să reparăm Coloana Infinitului şi înţeleg că va fi tot cu scandal, de dinainte să înceapă reparaţia’, a declarat primul ministru.

 

Imaginile “incriminatoare” cu spălatul cu jet nu au nicio legătură cu lucrările efetuate de Grup Corint din Alba Iulia

Premierul a fost însoțit de către directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Alexandru Muraru, care a declarat că recepţia tehnică a lucrărilor efectuate la ‘Poarta Sărutului’ a fost semnată vineri. Acesta i-a explicat premierului că lucrările s-au desfăşurat conform legii şi că nu există motive de îngrijorare.
“’Imaginile cu spălatul sunt din 3 iulie, a fost un hidrogomaj, o lucrare contractată de Centrul Municipal de Cultură, nu are legătură cu lucrarea efectuată recent. Ultima restaurare s-a făcut în 2003 şi cu soluţia de acum va dura 10 ani, dar anul viitor venim cu un proiect să o readucem în starea iniţială, adică fără plumb peste partea de sus. Procesul verbal de recepţie a fost semnat vineri”, a spus şeful INP.

Proiectantul Dorin Dănilă a refuzat joi să semneze documentele tehnice de recepţie a lucrărilor de reabilitare a Porţii Sărutului, pe fondul neînţelegerilor cu comisia de recepţie. El a declarat că nu a fost chemat la licitaţia pentru desemnarea firmei care a efectuat reabilitarea monumentului şi nici nu ştia că au început lucrările. Dănilă a punctat că, din cauza spălării cu jet de apă, acţiune ce s-a derulat fără aviz, ‘Poarta Sărutului’ s-a îngălbenit.

Potrivit INP, lucrările care au fost executate la ‘Poarta Sărutului’ au inclus înlocuirea tablei de plumb existente, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.
“Poarta Sărutului” a lui Constantin Brâncuşi reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din România, reabilitarea acestuia constituind în 2013 o prioritate pentru INP o prioritate în vederea depunerii candidaturii Ansamblului monumental de la Târgu-Jiu pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Premierul a menţionat că acest scandal nu afectează introducerea operelor în patrimoniul UNESCO, subliniind că, împreună cu primul ministru al Franţei, a semnat scrisoarea de susţinere şi se fac toate eforturile pentru ca această decizie să fie luată.
Victor Ponta  regretă faptul că multe opere ale sculptorului gorjean au fost înstrăinate, considerând că este foarte dificil să fie recuperate.

“Sper ca dosarul privind înscrierea le lista UNESCO să fie un dosar de succes. Din păcate, alte lucrări ale lui Brâncuşi nu prea mai sunt prin ţară, cam tot ce nu a fost pe pământ, cum e Coloana sau Poarta sau Masa, s-au retrocedat şi au plecat din ţară. Nu ştiu dacă judecătorii care au retrocedat aceste opere s-au gândit cât de mult rău fac României, un rău ireparabil. Acum să alergăm noi la tot felul de licitaţii prin lume să încercăm să recuperăm opere ale lui Brâncuşi este destul de dificil, dacă nu cumva imposibil”, a punctat Victor Ponta citat de Agerpres.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea