Rămâi conectat

Ştirea zilei

Polițiștii locali din Alba Iulia l-au amendat pe un biciclist „cu scuter”: Excesul de zel, penalizat de judecător

Publicat

în

Judecătorul a decis că poliţiştii locali din Alba Iulia şi-au depăşit atribuţiile, și a anulat o amendă 1.160 de lei dată unui bărbat care circula cu o bicicletă electrică pentru că „a condus un moped electric, iar la controlul efectuat nu avea asupra sa actul de identitate şi nici ale mopedului”.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Alba Iulia, un bărbat amendat de Poliţia Locală cu 1.160 de lei pentru că a ciculat cu „un moped electric” prin Alba Iulia, iar la controlul Poliţiei Locale nu a prezentat documentele de identitate şi actele mopedului a contestat sancţiunea în instanţă cerând anularea ei.

În proces, bărbatul a arătat că în data de 30 iulie 2020 circula cu o bicicletă electrică pe Bulevardul Revoluţiei, când „a observat în spatele său, la circa 100 m, un autoturism marca Logan aparţinând Poliţiei Locale, care rula cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biciclistul a arătat că, la un moment dat, a auzit şi somaţia „Domnul cu scuterul, trageţi pe dreapta!”, însă a considerat că această somaţie nu îl priveşte, atât timp cât circula cu o bicicletă electrică

În final, biciclistul a oprit şi le-a explicat poliţiştilor locali că nu circulă cu un scuter, ci cu o bicicletă electrică. Bărbatul a arătat că poliţiştii locali „nu au înţeles” şi i-au cerut să se legitimeze, dar neavând buletinul asupra sa le-a furnizat poliţiştilor locali datele sale. Ulterior, susţine reclamantul, poliţiştii locali l-au întrebat „de ce nu poartă cască şi de ce nu este înmatriculat scuterul”.

Bărbatul susţine că după ce i-au verificat datele de identitate în baza de date i-au cerut „actele scuterului”, bărbatul explicându-le încă o dată că nu este scuter, ci bicicletă electrică.

După aproximativ 20 de minute de discuţii, biciclistul „cu scuter” a fost lăsat să plece, fără să i se înmâneze vreun proces-verbal de contravenţie. Ulterior, a primit prin poştă amenda de 1.160 de lei, pe care a contestat-o în instanţă.
Procesul verbal, nul de drept

Judecătoria Alba Iulia a anulat procesul-verbal constatând că poliţiştii locali şi-au depăşit atribuţiile, intrând în zona de competenţă a Poliţiei Rutiere.

„Instanţa constată că procesul verbal de contravenţie contestat este un act juridic lovit de nulitate absolută din moment ce nu a fost respectată competenţa funcţională a organelor de constatare şi aplicare a sancţiunilor contravenţionale, competenţă stabilită în mod imperativ prin dispoziţiile OUG nr.195/2002 şi HG nr.1391/2006.

Ori în cauză, dispoziţiile legale ce instituie competenţa constatării şi aplicării sancţiunii contravenţionale nu au fost respectate, cât timp agentul constatator a exercitat controlul respectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice şi a luat măsuri pentru încălcarea acestor norme, fără a avea calitatea de poliţist rutier”, se arată în sentinţa Judecătoriei Alba Iulia.

Judecătorul a arătat că, potrivit legii, poliţişrii locaşi sunt obligaţi să comunice, de îndată, organelor abilitate, datele cu privire la aspectele de încălcare a legii, altele decât cele stabilite în competenţa sa, de care a luat cunoştinţă cu ocazia îndeplinirii misiunilor şi activităţilor specifice.

„Prevederile legale nu au fost respectate şi poliţistul local nu a comunicat Poliţiei Rutiere încălcarea normelor de circulaţie rutieră, ci a procedat la constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, deşi nu avea competenţă pentru a acţiona în acest sens”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Alba Iulia, care nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Publicat

în

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, proba la alegere a profilului: Ce au primit olimpicii astăzi

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, a continuat astăzi, 20 mai, cu proba la alegere a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

SUBIECTE și BAREME la BACALAUREAT 2022, sesiunea specială, la proba la alegere

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: SUBIECTELE LA ANATOMIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA GEOGRAFIE

CLICK PENTRU:BAREMELE LA  PSIHOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA LOGICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA INFORMATICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA CHIMIE ANORGANICĂ

CLICK PENTRU: BAREMELE LA BIOLOGIE

CLICK PENTRU: BAREMELE LA ANATOMIE

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare