Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Polițiștii din Alba, acțiuni de prevenire a violenței domestice: Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Polițiștii din Alba, acțiuni de prevenire a violenței domestice: Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

În perioada 24 aprilie – 28 aprilie 2023, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat acțiuni informativ-preventive la Centrul Maternal ,,Speranța” din Alba Iulia. Totodată, polițiștii au purtat discuții cu echipa proiectului VENUS, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, dar și cu persoanele pe care aceștia le găzduiesc.

Conform Legii 217/2003 (*republicată*), Art. 3 ,,violența domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.”

Astfel, polițiștii au atras atenția asupra consecințelor violenței domestice și asupra faptului că o astfel de situație nu ar trebui percepută drept o stare de normalitate.

Ce faceți dacă ați devenit o victimă?

– Conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
– Sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face – prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență SNUAU 112 sau sesizări formulate în scris (inclusiv prin mijloace de comunicare electronică) sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane;
– Dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
– Cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost etc.;
– Nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

 Aspecte legale privind violența domestică

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Polițiștii și DGASPC îndeamnă victimele violenței domestice să solicite ajutorul! Prin intermediul proiectului ,,VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!”, DGASPC poate susține victimele, oferindu-le găzduire, servicii psihologice, consiliere vocațională, asistență juridică și alte servicii particularizate. DGASPC ALBA – Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr.68, Alba Iulia, tel.0258/818.266.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Sute de persoane și mașini verificate de polițiștii și jandarmii din Alba, în două zile: Amenzi de peste 93.000 de lei și 16 permise reținute

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sute de persoane și mașini verificate de polițiștii și jandarmii din Alba, în două zile: Amenzi de peste 93.000 de lei și 16 permise reținute În perioada 26-27 aprilie 2024, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea