Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

POARTA I a Cetăţii Alba Carolina

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

POARTA I a Cetăţii Bastionare de tip VAUBAN „ALBA CAROLINA” din ALBA IULIA, este primul OBIECTIV TURISTIC de pe TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII, dacă intrarea se face pe latura de est a Cetăţii. În cadrul ansamblului de fortificaţii militare defensive ale Cetăţii, POARTA I este situată la partea de jos a barbacanei ce leagă POARTA I de POARTA a II- a, în dreptul Bastionului „Sf. CAPISTRANO”. POARTA este construită din blocuri de piatră cioplită, respectiv calcar din cariera de la IGHIU.
Construcţia arhitecturală a PORŢII I relevă un studiu aprofundat atât a dimensiunilor cât şi a complexităţii formelor. Aspectul monumental este dat de cei patru pilaştri masivi articulaţi cu semicolonete inelate realizaţi în stil doric, între care se dezvoltă arcada centrală şi cele două arcade laterale. Pe verticală, deasupra arhitravei se găsesc elementele sculpturale ce formează coronamentul piramidal.
Decoraţia sculpturală îmbogăţeşte semnificaţiile estetice ale PORŢII dând monumentului distincţie şi personalitate. Dacă privim din faţă monumentul, la intrarea în Cetate, sus, pe arhitravă găsim în partea stângă statuia lui VENUS – ZEIŢA FRUMUSEŢII, în mijloc STEMA AUSTRIEI – PAJURA IMPERIALĂ BICEFALĂ ÎNCORONATĂ, iar în partea dreaptă statuia lui MARTE – ZEUL RĂZBOIULUI. Deasupra arcadelor laterale găsim patru altoreliefuri deosebite, cu teme mitologice, care personifică, în faţă pe partea stângă, pe ENEA – ÎNTEMEIETORUL MITIC AL ROMEI, iar în partea dreaptă pe HERCULE – LUPTÂNDU-SE CU ANTEU. Pe faţada din spate găsim pe partea stângă pe HERCULE – UCIGÂND LEUL DIN NEMEEA iar pe partea dreaptă pe PERSEU – CU CAPUL RETEZAT AL MEDUZEI. În ansamblul lui, monumentul este realizat în stilul Baroc cu tema iconografică inspirată din iconologia antică şi s-a dorit a fi un simbol al puterii Habsurgice în Transilvania. În faţa PORŢII se găseşte podul peste şanţul perimetral. La origine, acesta a fost construit ca pod mobil ridicător. În interiorul fortificaţiei, POARTA I avea de-o parte şi de alta câte o CAMERĂ DE GARDĂ. Astăzi mai găsim doar CAMERA DE GARDĂ de pe partea dreaptă.
Pe toată perioada asediului Cetăţii din anul 1849 (singura dată când Cetatea a fost asediată) accesul prin POARTA I a fost blocat, Poarta fiind închisă permanent iar podul mobil ridicat şi asigurat.
Întregul edificiu a fost restaurat între anii 2001-2005, iar astăzi este pus în valoare prin asigurarea integrităţii lui, prin semnalizarea şi popularizarea lui în cadrul TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII, prin iluminatul ambiental, dar şi cu ajutorul GĂRZII care face serviciul activ pe perioada SEZONULUI TURISTIC.
Daniel SABĂU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea