Rămâi conectat

Cultură Educație

PNŢCD Alba Iulia doreşte eliminarea tipului comunist de politică

Publicat

în

Spre deosebire de alte formaţiuni politice care se luptă să formeze şi să recristalizeze tot felul de alianţe păguboase doctrinar, PNŢCD Alba Iulia a ieşit la rampă, în mod surprinzător, la ultima conferinţă de presă, cu o echipă înnoită, care şi-a declarat poziţia fermă de a nu adera la niciun pact care le-ar putea periclita puritatea doctrinară, respectiv de a nu încheia alianţe şi de a propune electoratului candidaţi proprii. Adică exclusiv oameni tineri, cărora nu li se poate imputa dezastrul guvernării din perioada 1996-2000 şi cu atât mai puţin dezastrul guvernărilor celorlalte, care s-au tot „rotit” la conducere, „rotindu-şi” astfel şi clientela. Cei ce şi-au afirmat, astfel, principiile de credinţă exclusiv faţă de creştin-democraţie şi faţă de idealurile de dreapta, au fost primvicepreşedintele organizaţiei municipale a PNŢCD Alba Iulia Stelian Bordea, vicepreşedintele Mircea Trifu şi cei ce conduc structurile universitare şi de tineret, ei înşişi oameni care nu au fost în niciun fel amestecaţi în politica regimului comunist, dată fiind vârsta lor de abia 20-25 de ani: Alexandra Oargă, preşedinta organizaţiei de femei, Samuel Cosma, preşedinte al organizaţiei de tineret şi Alin Ţambă, preşedinte al organizaţiei de studenţi.
Coincidenţa a făcut ca această conferinţă de presă să aibă loc concomitent cu semnarea unui protocol de alianţă din partea altor două formaţiuni politice care doresc să-şi asigure „rotirea cadrelor”, în conformitate cu algoritmul politic. Ocupând de ani buni toate funcţiile publice în conformitate cu acest „algoritm”, de la directorul de grădiniţă până la directorii instituţiilor publice cu bugete mari, deconcentratele, partidele „mari”, toţi cei ce caută acum alianţe, încearcă să-şi conserve privilegiile de sorginte… comunistă. Aceasta a fost ideea care s-a desprins din recenta conferinţă de presă organizată de tinerii ţărănişti. În oponenţă cu această politizare excesivă, făcută de toate formaţiunile, indiferent de culoarea lor, când s-au găsit la putere, PNŢCD Alba Iulia, prin vocea vicepreşedintelui Mircea Trifu, a avansat o idee interesantă, inovatoare şi demnă de luat în calcul pentru viitorul administrativ, economic, social şi politic al judeţului Alba, al municipiului Alba Iulia, şi prin extensie (dacă ideea va fi agreată de structurile superioare) al României. Simpla „rotire” a unor conducători la instituţiile despre care vorbim, după cum se câştigă alegerile, este păgubitor şi neperformant, instituţiile statului românesc având nevoie acum, mai mult decât oricând, de profesionişti. Propunerea făcută de către dl. Trifu este o masă rotundă, cu participarea tuturor formaţiunilor şi a reprezentanţilor societăţii civile, pentru o dezbatere privind eliminarea (sau cel puţin limitarea politizării instituţiilor) care să aibă ca finalitate încheierea unui protocol între formaţiunile care domină viaţa publică românească, prin care acestea să se angajeze să promoveze exclusiv valorile personale, în pofida celor politice. Cu alte cuvinte, să nu mai intervină în favoarea „lipitorilor de afişe” şi a altora cu merite politice, pentru ca aceştia să mai ocupe funcţii pe care nu le merită şi nici nu le pot onora. Ideea mi se pare excepţională, iar dacă un astfel de protocol va fi semnat, asumat de toate formaţiunile şi va dobândi valoare juridică, instituţiile vor avea conduceri profesioniste, nepericlitate de „bătaia vântului politic”… O astfel de măsură, conjugată cu o legislaţie coerentă, ar putea asigura o coerenţă managerială reală a acestor instituţii care, în loc să-şi împlinească menirea, au devenit „feude” pentru răsplătirea rudelor naturale şi ale celor politice, mecanism ce este, în sine, unul corupt pe faţă, cu sfidarea electoratului credul. Eu unul le urez succes tinerilor ţărănişti şi sunt foarte curios dacă şi celelalte formaţiuni, care îşi afirmă declamativ dorinţa de a eradica corupţia, vor achiesa la această propunere. Aceasta ar fi pentru ele un prim pas spre o viaţă publică normală, lipsită de constrângeri politice. Ar însemna un prim pas spre… eliminarea reală a comunismului şi pentru democratizarea societăţii româneşti. După 20 de ani!
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare