Rămâi conectat

Politică Administrație

PNL Alba: După 20 de ani de Mircea Hava, Alba Iulia nu mai e capitală a nimic

Publicat

în

Comunicat de presă Partidul Național Liberal Alba

„Mai ţineţi minte sloganurile înflorite ale primarului PDL Hava – „cealaltă capitală”? „capitala de suflet”? Exact atât a rămas din Alba Iulia după 20 de ani de Hava: sloganuri „de suflet” care au costat enorm, fără nici un efect, şi şanse mici pentru oraşul nostru să fie capitala regiunii Centru.

În aceşti 20 de ani primarul PDL nu a făcut mai nimic pentru ca Alba Iulia să îşi recapete vreodată statutul de altă dată. Nu a avut pur şi simplu nici o idee şi nici o contribuţie la promovarea Alba Iuliei în elita oraşelor Transilvaniei. S-a agăţat de istoria oraşului ca o scamă şi şi-a făcut din greu campanie pe seama ei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre instituţiile care aşează Alba Iulia şi judeţul pe harta României contemporane: Universitatea 1 Decembrie 1918 şi sediul ADR Centru – de unde pleacă fondurile europene în tot Ardealul, sunt instituţii care nu îi datorează nimic primarului PDL! Doar un pahar ciocnit la inaugurare. Munca au făcut-o alţii, viziunea au avut-o tot alţii. La ADR a fost domnul Mandroc, iar la Universitate domnul rector Paul şi domnul Rus. Dumnealui, primarul, a servit pâine cu sare şi cam atât. Iar în cazul Universităţii, mai recent, Hava a fost atât de „influent” încât instituţia a fost declasificată de colegul său de partid, dl. Funeriu.

Diferenţa între Primarul „20 de ani” şi oricine din oraş este că el a stat pe jilţ, a vrut neapărt să fie acolo în toţi aceşti ani. Acum e ceasul socotelii, nu ca în campanie, cu poze colorate. Aşadar, întrebăm din nou: ce aţi făcut dvs. domnule primar pentru ca Alba Iulia să merite din nou, cu adevărat, titlul de capitală de regiune? Nu vrem să ne spuneţi, nouă cetăţenilor oraşului, ce au făcut alţii, cu a căror muncă vă lăudaţi, ci vrem să ştim ce aţi făcut dvs: sala polivalenta, cinematograf, teatru, bazin olimpic, spital regional, strand, aeroport, investitii puternice, locuri de munca bine platite? Şi nici să ne spuneţi cum prietenii dvs. au făcut o cârcă de bani pe seama Cetăţii sau a lucrărilor din oraş.

După 20 de ani Mircea Hava răspunde tot doar cu atacuri la persoană, aşa cum a făcut şi ieri. Asta ştim că poate. Discuţia de faţă nu e despre persoane, ambiţii şi orgolii, ci despre ce face fiecare la locul său. Dacă pe domnul Hava îl interesează ce fac liberalii în prezent, îl informăm că PNL a reuşit demararea lucrărilor la autostrada Sebeş-Turda pentru 2013, cu sprijinul ministrului Dan Sova,adică ceea ce va fi polul real şi viu de dezvoltare al judeţului Alba. Şi ca să fie clar, domnul Hava nu are nicio contribuţie, asta în caz că se trezeşte să se laude iar cu ce fac alţii.

Autostrada va fi gata la un moment dat. Însă ne e teamă că Hava va fi tot primar, iar autostrada nu va aduce turişti sau investitori, ci va folosi de fapt tot albaiulienilor să plece ei la teatru şi cinema la Cluj, la bazin la Deva, sau mai grav la muncă în alte judeţe. 20 de ani primarul Hava nu a avut grijă de nici unul din lucrurile acestea. Şi deşi tot el este la putere, când PNL a încercat acum să dea o mână de ajutor – cum e cazul bazinului, tot ce primeşte sunt inslute şi iar insulte.

Domnule primar, vă solicităm să încetaţi politica de 20 de ani de izolare a municipiului Alba Iulia de România. Vă rugăm să nu mai zeflemiţi pe oricine încearcă să ajute oraşul. Şi dacă nu aveţi răspunsuri pentru 20 de ani întunecaţi de domnie personală, în care aţi fost o piedică, nu o soluţie, daţi-ne măcar răspunsuri pentru viitor: ce vreţi să faceţi pentru ca, măcar în viitor, Alba Iulia să se califice pentru a fi capitala regiunii?

Biroul de Presă PNL Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare