Rămâi conectat

Politică Administrație

PLR și PC au încheiat discuțiile privind fuziunea; noua formațiune se va numi ALDE

Publicat

în

Președintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, joi, că Partidul Liberal Reformator și Partidul Conservator au încheiat discuțiile despre fuziune, noua formațiune, de centru dreapta, de factură liberală, urmând să se numească Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Tariceanu, Alba Iulia05Potrivit acestuia, liberalii din familia europeană, ALDE, s-au arătat „încântați” de denumirea aleasă pentru noua formațiune politică din România, fiind vorba despre „o coincidență fericită”, care nu implică probleme cu privire la asemănarea de siglă și denumire cu cele ale grupului ALDE din Parlamentul European (PE).

„Nu este nicio problemă (legat de sigla ALDE — n.r.). Colegii noștri ALDE la nivel european sunt chiar încântați de această alegere pe care am făcut-o. (…) Printre variantele de lucru (privind denumirea viitorului partid — n.r.), la un moment dat, fără să avem în minte nicidecum o încercare de apropiere de partidul european, a fost și această denumire (ALDE — n.r.). Ne-am dat seama că există această coincidență, care este o coincidență fericită. În ce privește sigla, aceasta este numai parțial asemănătoare. ALDE la nivel european are două personaje care se țin mână în mână și care reprezintă solidaritatea, pe când noi avem ca simbol, un simbol care este foarte răspândit în lumea liberală, anume o pasăre în zbor”, a explicat Tăriceanu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta a ținut să puncteze faptul că noul partid a fost deja invitat să se înscrie în Internaționala Liberală, urmând să devină membru al grupului ALDE din PE.

„Noul partid Alianța Liberalilor și Democraților va face parte din familia liberală europeană. Colegii noștri liberali care sunt la curent cu discuțiile dintre noi (…) sunt foarte bucuroși să ne primească în familia lor. În acest sens, săptămâna viitoare, pe 24 iunie, voi participa la reuniunea liderilor partidelor liberale din Europa. (…) Am primit invitații de a ne înscrie în Internaționala Liberală și sigur vom deveni și membri ALDE”, a spus acesta.

Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat și faptul că scopul înființării noului partid este acela de a constitui o a treia forță politică în România, care să reprezintă „o alternativă la monopolul politic realizat prin PSD și noul PNL”.

„Ideea noastră este de a crea o forță mai puternică prin unirea celor două partide, o forță politică credibilă de centru, o forță civică care să reprezinte clasa de mijloc, întreprinzătorii, profesiile liberale, pe cei care lucrează inclusiv în serviciul public, în economie sau în alte domenii. Vrem să îi reprezentăm mai ales pe acei români care cred în libertatea individuală, în necesitatea unui partid care să apere și să promoveze drepturile și libertățile individului, care astăzi sunt puse la grea încercare de unele instituții ale statului”, a subliniat Tăriceanu.

La rândul său, Daniel Constantin, președintele PC, a afirmat că numele ales pentru noua formațiune politică reprezintă o poziționare foarte clară „în context european și mondial”.

„Numele ALDE este elocvent pentru a nu mai discuta foarte mult despre calea pe care a ales-o acest partid. Este calea europeană în care valorile democratice sunt apreciate, în care drepturile și libertățile cetățenești sunt asigurate. (…) Procesul de aderare la UE a fost câștigat cu greu iar azi România este stat membru al UE și trebuie să se ghideze după principiile de bază ale acestei Uniunii. Este pentru prima dată când există un partid care se poziționează foarte clar în context european și mondial. (…) Forța ALDE în PE are principii și valori bine definite. Este prima dată în România când există un corespondent a ceea ce se întâmplă în PE și la nivel european”, a spus Constantin.

Acesta a adăugat că scena politică din România este polarizată, fiind necesară, în opinia sa, constituirea unei a treia forțe politice.

„ALDE este o alternativă la ceea ce înseamnă partea politică de stângă, partea politică de dreapta, și mai ales pentru acel electorat de centru-dreapta care nu se regăsește în nicio parte, dar care este dezamăgit de ceea ce este azi liberalismul prin PNL. (…) Politica românească, în momentul de față, este polarizată și cred că românii nu sunt pregătiți pentru acest lucru. Ca atare, este nevoie să constituim cea de-a treia forță politică”, a mai spus acesta.

Vineri, PLR și PC se reunesc în congrese separate pentru a permite delegaților din teritoriu să valideze fuziunea, documentul urmând să fie semnat de liderii celor două formațiuni la Parlament. Ulterior, va avea loc un congres comun ALDE, la care nu sunt invitați politicieni din alte partide, ci doar vor fi transmise mesaje din partea liberalilor europeni. (V.N.)

Sursa Agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

Publicat

în

Comunicat de presă| PSD susține Cupru Min Abrud! 43 de milioane de lei pentru investiții și susținerea producției!

În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat Memorandumul inițiat de Ministerul Economiei, prin care Cupru Min Abrud să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Astfel, 43 de milioane de lei vor fi alocate pentru optimizarea proceselor de producție și pentru obținerea unui concentrat de cupru de calitate mai bună.

Ministrul Economiei, social-democratul Florin Spătaru, se ține de cuvânt și așa cum a promis a promovat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul Cupru Min pentru susținerea producției și a investițiilor de care are nevoie compania.

În calitate de parlamentar al județului Alba voi susține solicitările și necesitățile oamenilor de aici și voi fi mereu alături de ei. La ambele vizite ale ministrului PSD, Florin Spătaru, am promis că vom fi alături de angajați, de companie și de comunitățile locale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin promovarea Memorandumului a fost aprobată o derogare de la OG nr. 64/2001 care prevede ca societățile și companiile cu capital majoritar sau integral de stat să verse 90% din profitul pe 2021 la bugetul de stat. Prin prezentul act normativ, Guvernul a aprobat ca Societatea Cupru Min SA să verse un procent mai mic de 90%, dar nu mai puțin de 50% din profitul companiei către bugetul de stat.

Ministerul Economiei a anunțat că Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiții, precum lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, proiectarea, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Premierul Nicolae Ciucă anunță memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investiții și locuri de muncă: Ce lucrări vor fi finanțate

Publicat

în

Premierul Nicolae Ciuca anunța memorandumul prin care CupruMin are banii necesari pentru investitii și locuri de munca: Ce lucrări vor fi finanțate

Premierul Nicolae Ciucă se ține de cuvânt. Azi, domnia sa a informat că guvernul a aprobat Memorandumul pentru repartizarea a 50% din profitul societății din Apuseni.

Suma rezultă din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei. Guvernul a acordat această derogare în cazul Cuprumim, urmare a vizitei premierului Nicolae Ciucă în Apuseni, ocazie cu care managementul companiei, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman, au insistat pe nevoia de retehnologizare, ceea ce înseamnă locuri de muncă noi și creșterea producției. În cazul altor companii cu capital de stat, 90% din profit a fost direcționat spre bugetul de stat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acești bani vor fi finanțate: lucrări de supraînălțare baraj iaz decantare Valea Șesei, achiziția, montajul și punerea în funcțiune a unei linii noi de flotație care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficiență tehnologică de minim 82% și achiziție de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.

Ing. Tiberiu Rațiu, director general CupruMin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD-UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Publicat

în

Beniamin Todosiu (deputat USR): „Performanța” Guvernului PNL-PSD- UDMR: A ratat prima tranșă din PNRR și riscă să piardă miliarde de euro

Guvernul PNL-PSD-UDMR își demonstrează tot mai mult incompetența, iar activitatea dezastruoasă a Coaliției Sărăciei riscă să coste România miliarde de euro, bani europeni.

Cea mai nouă „performanță” a Executivului condus de generalul Ciucă este RATAREA primei tranșe din Planul Național de Redresare și Reziliență. Comisia Europeană a anunțat oficial că prima cerere de plată, depusă de România pentru PNRR, în valoare de 2,6 miliarde de euro, NU VA FI APROBATĂ, iar evaluarea a fost prelungită până în luna septembrie. Guvernul spera ca această primă transă să intre până la finalul lunii iulie, ceea ce ar fi fost o gură de oxigen pentru economia românească aflată în criză.

Cu alte cuvinte, Guvernul PNL-PSD-UDMR dă încă o dovadă de amatorism și delăsare, pentru că nu își îndeplinește jaloanele impuse pentru prima tranșă de fonduri europene. Situația este îngrijorătoare, deoarece aceste jaloane erau cele mai simple impuse în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar, dacă PNL și PSD s-au încurcat la acestea, devine dramatic pentru celelalte seturi de jaloane.

Elit - Gustul Desăvârșit

Anul acesta, din PNRR, România ar fi putut primi în jur de 10 miliarde de euro, bani care ar fi putut intra în investiții, în condițiile în care economia țării e sufocată de deficitul bugetar și de inflație.

Situația este cu atât mai gravă cu cât Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că această amânare vine la solicitarea Guvernului României și nu a Comisiei Europene, pentru că în regulament nu există posibilitatea ca Bruxelles-ul să ceară o asemenea amânare. E mai mult decât o dovadă că Guvernul nu și-a făcut treaba și România riscă să piardă o mare parte din banii alocați ca stat membru pentru redresare și reziliență. Această amânare pune în pericol și cea de-a doua cerere de plată pe care, potrivit regulamentului, România o poate depune în decursul acestui an.

Ce face în acest timp Guvernul PNL-PSD-UDMR? Cum îi stă bine unui guvern mafiot, pregătește un nou tun din banii publici. După ce a crescut taxele, e timpul să sifoneze noii bani care se adună la buget.

Guvernul Ciucă a aprobat recent o nouă schemă de ajutor de stat în valoare de 300 de milioane de euro pe care îi vor aloca către 30 de firme. Acești bani nu provin din surse externe, de la Uniunea Europeană, ci sunt 100% din taxele și impozitele românilor. Probabil că, în culisele celor trei partide politice, au fost și alese deja cele 30 de firme norocoase, care vor primi ajutorul de stat. Vor fi, ca de fiecare dată, firmele băieților deștepți, înșurubați politic și care cotizează la pușculițele de partid.

Beniamin Todosiu

Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare