Rămâi conectat

Ştirea zilei

Plan de concedieri în industria de apărare, deși “dă semne puternice de revitalizare”. Fabrica de Arme Cugir, în creștere cu 60%

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce lucrează la detaliile unui plan de concedieri colective în industria de apărare în urma căruia până în 2017 peste 800 de salariați își vor pierde locurile de muncă, Ministerul Economiei anunță că “industria de apărare a României dă semne puternice de revitalizare.”

fabrica de armeAceasta este concluzia sedintei de bilanț a activitatii pe primele 6 luni a companiilor din industria de aparare, desfășurată săptămâna trecută la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT). Totodata, s-a constatat ca cifra de afaceri a crescut cu 13% ajungând la o valoare de 309.114.000 lei, valoarea exportului a crescut cu 31.77% ajungând la o valoare de 284.000.000 lei, iar valoarea contractelor pentru export încheiate în prima parte a anului este egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii 3 ani. Au fost încheiate contracte pentru muniţie şi armament în valoare de aproximativ 215.000.000 USD, asigurându-se comenzile până în anul 2019, in timp ce mai multe companii au realizat profituri operaţionale, unele dintre ele urmand sa atinga capacitatea maximă de producţie.

CITEȘTE ȘI: Disponibilizări anunțate la Fabricile de Arme din Cugir. Se vor acorda salarii compensatorii

Una dintre cele două fabrici de armament din Cugir, respectiv Fabrica de Arme Cugir S.A., vizată și ea de planul de concedieri colective, se află pe locul 2 în topul companiilor care au contribuit la creşterea industriei de apărare.

Companiile care au contribuit într-o masură deosebită la o creştere a realizărilor industriei de apărare sunt: S. Uzina Mecanică SADU S.A. 65%, S. Fabrica de Arme Cugir S.A. 60%, S. IAR S.A. 52%, Compania Naţională ROMARM S.A. 47%, S. Fabrica de Pulberi Făgăraş S.A. 32%, S.Uzina Mecanică Moreni S.A. 30%, S METROM S.A. 28%, S.C. IOR S.A. 23%, S. Avioane Craiova S.A. 13%, S. Uzina Mecanică Mija S.A. 7%, S. Uzina Mecanică Bucureşti S.A. 7%.

CITEȘTE ȘI: Uzina Mecanică Cugir, cea mai tare companie din industria de apărare. Profit de aproape 100 de milioane de euro în 2014

Sunt companii – S.Uzina Mecanică Sadu S.A., S.Uzina Mecanică Cugir S.A., S.Fabrica de Arme Cugir S.A., S.Uzina Mecanică Mija S.A. şi S.Carfil Braşov S.A. – care vor atinge capacitatea maximă de producţie şi în acelaşi timp un grad mare de ocupare a forţei de muncă, se arată în prezentarea lui Sorin Encuţescu, Secretar de stat Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT).

 

Companiile mai puțin performante, monitorizate lunar. Planuri de restructurare si reorganizare până la sfârșitul anului

“În funcţie de indicatorii economico-financiari realizaţi în primul semestru companiile au fost grupate în trei clase de performanţă, cele din ultima clasă urmând a fi monitorizate lunar pentru introducerea corecţiilor necesare creşterii eficienţei economice.

Companiile din industria de apărare se confruntă încă cu probleme ce ţin de existenţa unor arierate istorice, de existenţa unor tehnologii învechite, precum şi a unor active care nu mai au legatură cu producţia.

În vederea creşterii performanţelor economice ale companiilor s-au stabilit direcţii de acţiune care vizează diversificarea producţiei şi ofertei, creşterea calităţii produselor, respectarea termenelor de livrare, asigurarea unui raport optim între calitate şi preţ, certificarea produselor la standarde internaţionale, îmbunătăţirea activităţilor comerciale de promovare.

Colaborarea interinstitutională va trebui să asigure până la sfarsitul anului elaborarea si prezentarea, de catre fiecare societate, a planurilor de restructurare si reorganizare, corespunzător realităţilor si perspectivelor de evoluţie economico- finaciară. Au fost convenite etapele necesare procesului de transformare a industriei de apărare care să vizeze restructurarea si reorganizarea companiilor în asa fel încât acestea să devină sustenabile, eficiente si competitive”, se precizează în comunicatul remis presei de MECT.

La sedinta de analiza a activitatii pe primele 6 luni a companiilor din industria de aparare, desfășurată săptămâna trecută la sediul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului (MECT) au participat invitaţi de la: Preşedinţia României, Ministerul Apărării Naţionale, Asociaţia Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară- PATROMIL, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA”, Blocul Naţional Sindical, Departamentul pentru Privatizare si Administrare a Participaţiilor Statului (DPAPS), Direcţia Juridică si Relaţii Instituţionale din Ministerul Economiei, Comerţului si Turismului. Operatorii economici din industria de apărare, care au făcut obiectul activităţii de analiză, au fost reprezentaţi de: directorul Companiei Naţionale ROMARM, directorii Societăţilor cu capital integral si majoritar de stat si liderii de sindicat din fiecare societate.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea