Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, peste 800 de angajați din industria de apărare își vor pierde locurile de muncă în următorii doi ani.
Este vorba despre un plan de concedieri colective pregătite de Ministerul Economiei, în perioada 2015-2017, la nivelul companiilor Romaero, IOR, respectiv Romarm şi filialele sale Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Tohan SA, Carfil, Metrom, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Mija SA.
Angajații ce vor fi “loviți” de disponibilizări ar urma să primească să primească salarii compensatorii şi şomaj. Sumele prevăzute a fi alocate pentru aceste măsuri sunt de 671.000 lei pentru anul 2015, de 5,15 milioane lei în 2016, 8,64 milioane lei în 2017, 5,85 milioane lei în 2018 şi 1,69 milioane lei în 2019 – potrivit notei de fundamentare a proiectului.
„Numărul de angajaţi prevăzut să fie disponibilizat prin concedieri colective este de 808 persoane în intervalul temporar 2015-2017: 2015/197 angajaţi; 2016/362 angajaţi; 2017/249 angajaţi, la care venitul de completare se alocă pe o perioadă de maximum 24 luni de la concediere, în condiţiile legii”, se arată în Nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de apărare.
(…) Ţinând seama de necesitatea continuării măsurilor de redresare a societăţilor din industria de apărare cu capital majoritar de stat pentru diminuarea pierderilor şi eficientizarea activităţii, concomitent cu acest demers se impun măsuri urgente pentru protecţia socială a persoanelor care urmează să fie concediate în baza planurilor de disponibilizare şi acordarea venitului de completare”, se mai arată în proiect.
Măsura vine în contradicție cu anunțul făcut recent de Georgiana Giunca, Consilier Director General Romarm, potrivit căruia începând cu luna septembrie 2015, la UM Cugir vor fi angajate 80 de persoane.
CITEȘTE ȘI: Uzina Mecanică Cugir va angaja 80 de persoane. Efectul războaielor asupra industriei de armament din România
Tot atunci, oficialul Romarm susținea că pentru al doilea semestru al anului 2015 sunt estimate venituri mai mari ca anul trecut pentru Uzina Mecanică Cugir, Uzina Mecanică Mija şi Fabrica de Arme Cugir, dar mai mici pentru Uzina Mecanică Sadu şi Uzina Mecanică Tohan.
Peste 4.000 de oameni lucreaza in cele mai importante cinci fabrici de armament ale Romaniei.
Bogdan Presecan
5 Comentarii
Nu mai inteleg nimic.parca directorii pesedisti de la um cugir vroiau sa angajeze oameni, nu sa concedieze.
sunt pierdut printre minciunile pesediste.
Lasă , bă Ilie , că te lămurește Sâmedru.
La UM CUGIR directorul e PNL pesedistii nu prea au loc în Cugir6
Da la UM Cugir este sleahta PNL – PDL si la Fabrica de Arme Cugir sleahta PSD- isto – PC- ista fara UNPR ( la astia le-a tras teapa PSD-ul , i-au lasat pe dinafara pe fraieri ) si au angajat la greu ambele tabere , dar doar asa pe usa din dos ( inflatie de croitori , lucratori comerciali si barmani – bucatari la compartimentul ” control si alte posturi de astea cu dedicatie ” ) , sa vedeti fratilor afise lipite maine – poimaine , ca doar mai sunt 7 – 8 luni , se pregatesc baietii .
Cea mai selecta oferta! Urgent avem nevoie de colaboratori part-time in cel mai select si mai serios program de castigat bani la domiciliu, in timpul liber. Cerem dorinta de a invata ceva nou si seriozitate. Oferim indrumare pas cu pas, instruire gratuita de cea mai buna calitate si contract care va garanta plata comisioanelor. Solicitati acum detalii la adresa de email:bldrizabela@yahoo.com
Comentariile sunt oprite