Pieţe pentru ţărani

Pentru faptul că acum o săptămână editorialul pe care l-am scris „Agricultura, încotro?” a suscitat interes în rândul cititorilor, fiind sunat de mai mulţi dintre ei şi rugat să dezvolt şi mai mult acest subiect deoarece în cele din urmă „mâncăm cu toţii pâine nu politică”, o să continui a dezbate şi în cadrul acestui editorial problemele agriculturii româneşti, aflate însă, aşa după cum ştim cu toţii, într-o mare suferinţă. Nu o să mă mai repet cu problemele legate de condiţiile grele ale ţăranilor români de a concura pe piaţa UE, în condiţiile unei subvenţionări mai mici de circa 4-5 ori faţă de majoritatea ţărilor UE şi a folosirii unor utilaje agricole învechite, cu un randament foarte scăzut, sau la ameninţarea acestora că vor fi amendaţi de aici încolo de statul român cu 400 de lei pe an pentru un hectar de teren necultivat, obligându-i în acest fel pe foarte mulţi dintre micii agricultori să-şi vândă pe nimic terenurile agricole unor „şacali” latifundiari. Aceste aspecte le-am dezvoltat în editorialul trecut. De acestă dată vreau să aduc în atenţia autorităţilor problemele cu privire la necesitatea absolută de a le asigura micilor producători agricoli pieţe de desfacere, pentru că agricultura românească nu va putea prospera în vecii-vecilor cu vânzarea produselor ţărăneşti „în faţa porţii” sau „la şosea”. Apropo, între timp, doi deputaţi de Cluj au depus deja la Parlament un proiect de lege prin care supermarketurile să fie obligate prin lege să ofere cel puţin 10 la sută din spaţiu pentru expunerea spre comercializare a produselor alimentare şi nealimentare tradiţionale româneşti. Este foarte puţin (mulţi au propus acordarea între 30 şi 50 la sută din spaţiul acestora), însă dacă Parlamentul va aproba acest proiect ar putea fi un început bun. Potrivit proiectului de act normativ, nerespectarea prevederilor privind spaţiile de expunere urmează să fie sancţionată cu amendă cuprinsă între 5000 şi 10.000 de lei. Am înţeles că şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi-a manifestat de mai multă vreme susţinerea pentru un astfel de proiect.
Obligarea supermarketurilor de a oferi un minim de spaţiu la vânzare pentru produsele agroanimaliere româneşti ar putea reprezenta însă o minimă soluţie pentru ţărani. Este nevoie de mult mai mult. Aşa cum şi în judeţul nostru „piaţa ţărănească volantă” organizată pe timpul verii la Alba Iulia de către Consiliul Judeţean Alba reprezintă tot un mic început. Am discutat cu mai mulţi agricultori care mi-au spus că este nevoie de o reglementare dată de către Guvernul României cu privire la obligativitatea tuturor primăriilor de oraşe şi municipii din ţară de a amenaja pieţe tradiţionale româneşti permanente şi a le pune la dispoziţia ţăranilor, cu titlu gratuit (sau eventual cu preţuri modice de închiriere), în care să nu aibă ce căuta niciun fel de intermediar cu produse agricole aduse din import. Eu vin şi spun însă că este nevoie doar de voinţa unor consilii locale, respectiv primării, de a hotărî acest lucru şi de a aloca un buget minim pentru achiziţia unei suprafeţe de teren, construcţia unei hale agroindustriale şi dotarea acesteia cu un minim de mobilier necesar, respectiv obţinerea unei autorizaţii sanitar – veterinare, după care, eventual printr-o administraţie proprie (2-3 angajaţi) să fie pusă la dispoziţia micilor producători agricoli. Ar putea reînvia astfel în bună măsură piaţa românească autohtonă, micii producători ar avea astfel unde să-şi desfacă produsele şi pe viitor ar mări considerabil suprafeţele cultivate, nu le-ar mai ţine nimeni în paragină sau să le cultive numai pentru consumul propriu. În plus, cetăţenii oraşelor ar beneficia în cea mai mare parte de produse agricole ecologice de cea mai bună calitate şi nu ar mai fi nevoiţi să cumpere legume sau fructe aduse din import, din Turcia, Bulgaria, Polonia, China sau de aiurea, care este adevărat, arată foarte bine, dar n-au niciun gust şi ne mai şi îmbolnăvesc pe deasupra. Totodată, statul ar putea câştiga şi el în acest fel, bineînţeles dacă fiecare primărie îşi va face ordine în propria ogradă, eliberând certificate de mic producător agricol doar ţăranilor adevăraţi şi nu la tot felul de intermediari, de afacerişti din pieţe care şi le iau pe şpagă şi după aceea vând în pieţe produse agricole din import la preţuri româneşti! Oare ne aude cineva?! Tinu MATEŞ

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

Gumi 16 februarie 2011 at 9:13

Ar trebui sa te auda cei care i-ai slugarit adica pe impotentii si incompetentii tai de la la putere pentru care ai girat si ar trebui cu Pdl-ul tau cu tot sa va duceti in iad. Apropo citi bani ai primit ilgal pe sura din cetate poate cineva vreun control se va sesiza sa constate cum furati din banul public ticalosilor

ana 16 februarie 2011 at 10:38

eu sunt de acord cu prima varianta in super market ca si in toate magazinele unde se vand produse alimentare sa fie un spatiu unde producatorul privat sa si poata vinde marfa ma refer la legume fructe ai o gradina de legume cum sunt cei din micesti sard nu ar fi necesar sa ti pierzi timpul in fata unei tarabe dimineata lasi marfa seara iti iei bani ma intreb ce este asa complicat lipseste buna vointa

HH 16 februarie 2011 at 12:11

SA OBLIGI UN SUPER MARKET PRIVAT SA CREEZE UN SPATIU SPECIAL PENTRU TARANI ESTE O CRETINITATE, O PORNIRE DE COMUNIST INRAIT.
DEZBARATIVA DOMNULE MATES DE ASEMENEA OBICEIURI.

korrupt 16 februarie 2011 at 13:17

Micii producatori nu sunt in stare sa aprovizioneze ritmic un supermarket. Iar supermarketului nu-i convine sa ramana cu spatiul de vanzare gol, pentru ca producatorul nu-i aduce marfa… Nu poti obliga un supermarket sa vanda un anumit produs, doar ca asa vrei tu… Asta e comunism! De ce nu se unesc „producatorii” si sa isi creeze propriul „supermarket”, ca de ex reteaua „CO-OP” dintr-o tara foarte indepartata… Care functioneaza foarte bine! Cine-i opreste?

F>C>G 17 februarie 2011 at 4:46

AIURELI A LA TABARA>CUM SA OBLIGI SUPERMARKETUL ?MAI BINE SA_L AMENDEZI PE TARAN CA NU-S LUCREAZAZA PAMANTUL.ASTA ESTE O PRACTICA USOARA PENTRU ORICE NECPRICEPUT>

mihai 17 februarie 2011 at 8:10

Ideea de a vinde produse traditionale in supermarketuri e foarte bune. Dar si producatorii nostrii traditionali trebuie sa inteleaga ca e absolut necesar sa se asocieze si sa-si creeze structuri care sa-i reprezinte, daca vor sa supravietuiasca. Asa se intampla in toata lumea civilizata.

camelia gerhardt 17 februarie 2011 at 9:24

Consecventa cum ma cunosti, mi-am zis, daca am comentat la primul material, trebuie sa continui. Draga Tinu, in primul rand revin cu intrebarea pe care am mai pus-o reprezentantilor ziarului, de ce nu cenzurati comentariile rautacioase? Eu le-as cenzura!!! A, ar putea spune cineva ca nu e respectat dreptul la opinie? Fals! Nu e cazul forumistilor vostri care, periodic isi varsa veninul din alte motive decat cele…gazetaresti. Nu spun mai mult, voi aveti mai multa experienta gazetareasca decat mine, stiti despre ce vorbesc. Dar, sa vin la subiect.

Este o idee buna ca, in anumite conditii reglementate de normele legale in vigoare, sa fie posibil ca produsele cu adevarat traditionale sa fie vandute in supermarket-uri. Exista si in alte tari aceasta posibilitate fara ca ea sa afecteze marketing-ul magazinelor, sunt standuri speciale plasate de obicei in spatii separate ( cel putin in Germania ), la vedere, sunt foarte bine promovate iar cand nu sunt produse…nu sunt si gata! Nu moare nimeni, respectivele „constructii”, de regula chiosculete de lemn frumos decorate sunt retrase din spatiul destinat si sunt readuse cand sunt din nou produse. Este doar o idee, inspirata din ceea ce am vazut, cu siguranta si pentru magazine este o forma de promovare, lasand la o parte faptul ca, chiar daca e mai putina marfa se inregistreaza totusi noi venituri pentru magazine iar pentru micii producatori poate fi realmente mana cereasca.

Pot fi gasite o gramada de formule ideea este sa se vrea. Daca voi „promovati” pe forumuri persoane care din start pornesc la orice idee cu NU-ul in fata, in timp, acestia ii vor intoxica atat de rau pe toti din jurul lor incat a naibii luminita de la capatul tunelului, nu v-a mai aparea in veci. Sunt revoltata pe toti negativistii fara sa fiu aplaudac la orice initiativa. Este insa clar ca trebuie facut ceva si pentru agricultorii romani, altii decat cei care, ma rog, bravo lor ca-i duce capul, ce sa zic, fac afaceri grase cu terenurile agricole. Anume incurajati sa produca prin gasirea a noi piete de desfacere.

Mai ales ca pamantul nostru este bun, o spun adevaratii agricultori de la noi si cei din tarile cu agricultura avansata ( stii doar ca e un adevarat „exod” al lor inspre tara noastra, uita-te in toate zonele tarii, germani, austrieci, italieni, spanioli, olandezi etc, toti vor sa faca agricultura si zootehnie la noi ) si mai ales pentru ca tot mai multa lume tinde sa aleaga produsele traditionale. Asa am remarcat eu din mijloacele de informare.

Tinu, poate e o idee buna!
Informatii pe tarani si mai mult asupra drepturilor lor, multi nu au habar de multe lucruri, iti spun ca sunt care nu au auzit de fondurile pentru fermele de subzistenta, de posibilitatile pe care le au cei care au terenuri in zonele defavorizate s.a.m.d.

Pe de alta parte, incurajati-i sa isi dea terenurile mari nelucrate ( cei care au ) in arenda investitorilor seriosi ( e simplu de aflat care sunt seriosi si care nu, autoritatile ii cunosc si le cunosc faptele si naravurile la toti ) si sa isi pastreze gradinile iar arendasilor sa le pretinda ca, pe langa arenda, sa le lucreze si respectivele parcele. Oricare arendas e bucuros de asemenea intelegere, fi sigur. Evident, vorbesc de gradini de cel putin 2 hectare ca sa poata fi lucrate cu utilajele mari.

Sunt sigura ca romanii nostri sunt receptivi la orice idee, trebuie doar concertate multe informatii in jurul acestui subiect. Ar trebui si Directiile Agricole, APIA mai ales sa se implice mai mult si chiar impreuna cu voi jurnalistii sa faca ample actiuni de informare. Tiparesc pliante cu sau fara mesaj, se scapa de ele pe la primarii si…poate se vad cu oamenii odata pe an. Poate nu o fi cazul la Alba, acolo nu cunosc foarte bine situatia dar sunt multe judetele in care aceste autoritati joaca ( la propriu ) pe mese in timpul serviciului ( via youtube ) in timp ce taranii saracii sunt purtati anapoda pe drumuri pana cand se descurajeaza si nu le mai arde de nici o agricultura.

Bafta multa si spor la treaba!
Camelia Gerhardt

camelia gerhardt 17 februarie 2011 at 9:44

Tot eu.

A propos, uite, lansez aici o idee, poate o prinde cineva si face ceva bun pentru el, ea, familie, ma rog…
Nu e vorba de mari afaceri dar poate fi una mica pentru cineva la un moment dat.

Eu si familia mea suntem mari consumatori de topinambur ( napul porcesc acela care se gaseste peste tot iar daca il cultivi de inmulteste de nu mai scapi de el ), e foarte gustos si e bun la tot felul intre altele, exceptional, persoanelor care au diabet si alte boli grave. Citeste pe net despre el, vei vedea. Bun!

Am fost in Germania acum 3 saptamani si am vazut pe rafturi caserole cu topinambur, am ramas socata…4 bucati mici erau mai mult de…2 euro!!!

Nu mi-a venit sa cred. Am venit acasa si m-am dus pe un camp, in 15 minute am scos o galeata mai mica, free. In standurile de care vorbim, pot fi vandute si astfel de legume care pot fi cultivate sau pur si simplu luate de acolo unde sunt. De exemplu, in satul Secasel din comuna Ohaba sunt campuri pline, pline. Cum se culeg afinele, zmeura etc., unde ar fi problema sa se recolteze si asa ceva, mai ales ca e foarte bun. Noi facem salata cu el impreuna cu mar, morcov, telina si un dresing acolo.
Bafta
PS. Poate ma trimis forumistii vostri si pe mine inapoi la …salam cu soia!!!

ana 17 februarie 2011 at 10:40

pt hh se vede ca nu ai iesit din romania eu sunt in italia in super market gasesi produse aduse direct de producator nu stiu ce sistem au dar si aici in satul in care sunt cumpar legume fructe aduse direct de producator la intrare in super market sunt ladite cu tot ce doresti am zis la noi nu se vrea nu ca nu se poate si va mai spun ca prima se gata aceste produse si pe urma celelalte

camelia gerhardt 17 februarie 2011 at 10:59

Bravo Ana pentru exemplu, nu am fost in Italia dar, cum spuneam, asa este si in Germania!!!

Comentariile sunt oprite