Petiție inițiată de maghiari: Autonomie pentru Transilvania cu capitala la Cluj

O nouă petiție în căutare de semnături, prin care se solicită autonomie pentru Transilvania: Banat, Crisana, Maramures, Ardeal, a fost inițiată recent de un grup de maghiari.

TransylvaniahartaDezideratul petiției este Guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă. Unul dintre argumentele invocate se referă la faptul că impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept.

ELIT

Textul integral al petiției:

“Guvern regional la Cluj, cu control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă.

Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credinciosi numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate.

 După 1989, starea regiunii noastre nu s-a înbunătăţit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova si Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”

Fancsali Ernő

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb: Comunitățile locale din mediul rural pot accesa mai ușor fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru îmbunătățirea conectivității cu mediul urban

Utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunităților locale este mai importantă ca niciodată începând cu acest an, programarea europeană 2021-2027 alocând… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

37 Comentarii

Y 19 ianuarie 2014 at 13:50

Niste cretini… Poate ar fi bine sa se intrebe si cat anume din impozitele miticilor se intorc in Ardeal prin intermediul salariilor bugetarilor platite cat de cat la zi. Dar nah pe bozgori ii inteleg ca vreau autonomie deoarece ei tot trag sperante in a reface Ungaria mare. Mai rau este ca anumiti romani tampiti din Ardeal le dau apa la moara cu astfel de pretexte. Eu va spun doar atat… o Transilvanie autonoma ar da faliment in maximum doi ani ca romanul este tot roman indiferent daca este din Ardeal, Moldova sau Regat… Nu v-a ajuns guvernerea Boc ? Il vreti din nou prim-ministru ?

HH 21 ianuarie 2014 at 10:58

1. NU INTELEG DE CE JURNALISTUL PRESECAN POPULARIZEAZA ACEASTA PETITIE, O PETITIE POATE FI INITIATA ( PE SAITURILE DEDICATE DE EX.) DE ORICE PERSOANA , CU ORICE CONTINUT !
2. MIZERIA ASTA CU TAXELE ESTE O ABERATIE :
– JUDETELE HARGHITA SI COVASNA, IN CARE POPULATIA MAGHIARA ESTE MAJORITARA NUMERIC SUNT BENEFICIARI NETI DE BANI DE LA BUGETUL NATIONAL
– JUDETUL ALBA CHELTUIESTE CAM CAT PRODUCE, DECI NU DA BANI NIMANUI
– SINGURELE JUDETE DIN ARDEAL CARE CU ADEVARAT DAU MAI MULTI BANI SPRE BUGETUL NATIONAL DECAT PRIMESC SUNT TIMIS, CLUJ SI SIBIU !
– BUCURESTIUL ASIGURA PESTE 30 % DIN TAXE SI IMPOZITE SI NU BENEFICIAZA NICI DE 10 % !
3. VEZI CA DIVERSI „MAGHIARI” MAI AU SI ALTE PETITII CRETINE, POATE ITI FACI O RUBRICA SI LE POPULARIZEZI PE TOATE !!

j 19 ianuarie 2014 at 13:55

Avram Iancu a luptat pentru libertatea romanilor, Mihai Viteazu si-a pierdut capul pentru o Romanie unita si acum noi ne bagam p0la cu buna stiinta in jertfa inaintasilor nostri deoarece aici in Ardeal suntem incapabili sa dam lideri autentici si cu verticalitate care sa se impuna pe scena politica romaneasca. Dar stiti ce ? Puneti mana si invatati limba bozgoreasca ca o sa aveti nevoie de ea.

Carcotasul 20 ianuarie 2014 at 11:39

Mai „J”, Avram Iacu a luptat pentru Imparatul Fransz Joseph, si ca sa ajunga Principe al Transilvaniei, el nu a facut Revolutie, ci Raboi Civil, s-a „razboit cu Revolutia Ungara”, cu Kosut Lajos, si nu cu Viena! Dovada ca ungurii au capatat ce au dorit, dupa aceasta revoluti, si „romanii, pri motii, au luatao in mana”!

Bail Request 19 ianuarie 2014 at 14:16

” Avram Iancu a luptat pentru libertatea romanilor, Mihai Viteazu si-a pierdut capul pentru o Romanie unita …” noi trebuie sa invatam ” limba bozgoreasca …” iar Base il decoreaza pe Laszlo Tokes cu „Steaua Romaniei” … !

Aurelian 20 ianuarie 2014 at 20:49

„Avram Iancu a luptat pentru libertatea romanilor, Mihai Viteazu si-a pierdut capul pentru o Romanie unita …” noi trebuie sa invatam ” limba bozgoreasca …””
Aici te inseli amice, Avram Iancu a luptat pentru Autonomia Transilvaniei! Pricipala cauza a ridicarii motilor la lupta, dupa setea de marire a lui Avram Iancu, care se dorea Principele Transilvaniei, a fost ca Kosut Lajos, cand a inceput Revolutia Magyara din 15 Martie 1948, a desfintat Autonomia Transilvaniei, si a incluso in Regatul Magyar! Avram Iancu a luptat pentru aceasta Autonomie, care totusi Transilvania a pierduto in 1867, o data cu formarea Imperiului Austro-Ungar(Cezaro-Craiesc)! „Unde nu ii cap, vai de picioare, romani ca intotdeauna, iar au luato in freza!”

Un riman 19 ianuarie 2014 at 14:28

Spre aducere aminte pentru romani:Mos Ion Roata! Referitor la populatia maghiara se stie f. bine ce vor unii din cei care-i dirijeaza ,care au ramas cu mentalitatea medievala a celui care trebuie sa domine si folosesc toate mijloacele pt. aceasta(se stie cum au procedat cu trecerea la greco catolicism a romanilor!!!).Si apropo de fonduri alocate :Moldova nu are nici 1(un)km de autostrada desi contributia cu accize si taxe si rovinete este masiva din partea judetelor Moldovei.Spre luare aminte ,si-s multe altele pt. REDUCEREA TEMPERATURII CAPETELOIR INFIERBANTATE!

Dyno 19 ianuarie 2014 at 14:55

Base vrea sa ajunga Principe de Transivania pentru ca Presedinte al Romaniei a fost, Guvernator este acum, vinde Nana scapa de flota si face un guvern de ardeleni neaosi Tokes prim ministru celelate ministere conduse de boanghine, maestrul Boc va fi ministru pentru minoritatea romaneasca iar coana Macovei sef la Curtea suprema. Si Nuti Udrea va avea un post, sef de cancelarie. Traiasca si infloreasca marea dragoste intre Base si Tokes. Pacat ca nu se gaseste un lider care sa faca tot posibil ca aceste boanghine sa maraie la Budapesta lor cu opinca …

Magyar 19 ianuarie 2014 at 15:25

Cretinilor….o treime din pamantul vostru arabil e deja pe mana strainilor….Umflati-va in pene in continuare si jigniti pe toata lumea…..”bozgori, boanghine…”….Atat va duce neuronul ala din dotare….

Horea 19 ianuarie 2014 at 16:40

Magyar, tu nu esti … ungur. Prea bine te exprimi in romaneste.

Daca totusi esti, explica-ne cine este Fancsali Ernő, cel care semneaza articolul de mai sus.

P.S. Cuvantu „Cretinilor”, in romaneste, e prea dur. Poate tradus in ungureste e putin mai bland.

Carcotasul 23 ianuarie 2014 at 12:30

Daca pamantul Transilvaniei ilk va cumpara miticii, ce crezi tu ca va face cu el? Daca il exploateaza, il va exploata ca si in evul mediu, cu niste raporturi de munca injositoare pentru tarani(in sud se punea botnita in gura la culesul viei, pe cand in Transilvania, daca murea , sau se imbolnavea vaca taranului, groful ii scimba vaca pe alta buna, si grofii din Transilvania, au facut puscarie, ca a platit taranii mai bine decat specifica legea agrara, comunista in 1946), iar daca nu va specula cu terenul, va astepta sa creasca preturile(si vor creste, ca speculantii mitici stiu ei ce stiu), si il vor revinde la randul lor strainilor! Mai bine de 100 de ori, ca pamantul Transilvaniei, sa-l cumpere nemtii si englejii. decat miticii!

motul 19 ianuarie 2014 at 15:45

si chiar daca petitia este un lucru normal noua romanilor nu ne ramane decat sa nu o votam ,ba mai mult decat atat, sa ne dorim sa avem reprezentanti in parlamentul UNGARIEI!

j 19 ianuarie 2014 at 15:55

Cretinule… cine a initiat si promovat si votat legea ? Nu Basescu si PDL ? Voi bozgorii sunteti vinovati ca inca mai este la Cotroceni pentru ce ati facut in 2012 cand ati preferat sa stati acasa la referendum… grijania mami voastre de tradatori !

aci 19 ianuarie 2014 at 16:21

Mai oameni buni voi nu observati ca insa-si actualul guvern din rep Moldova doreste sa confere o asemenea autonomie celor din Tiraspol!!! Este o cerere normala,legala si nu in ultimul rand democratica.Din fericire initiativa mai sus amintita este sprijinita si de ardeleni ,,romani”pt ca este in interesultuturor Ardelenilor.Doamnea ajuta!!!

Ardelean 19 ianuarie 2014 at 16:27

suntem de rasul curcilor. Azi , maine vin si bulgarii ca le trebuie autonomie tot in Romania. Da mergeti mai la voi in tara si pastrati-va acolo autonomia pe care deja o aveti si nu va mai chinuiti sa furati de la altii asa cum faceti de vreo 2000 de ani in coace.

Carcotasul 20 ianuarie 2014 at 11:45

Autonomia mai „mitice” este o forma de administrare foarte intalnita in lume, Federatia Rusa, are cele mai multe Republici Autonome, si Regiuni Independente, si este urmata de lumea germanica si anglo-saxona! Chiar si Spania si Italia au regiuni autonome! De ce moldovenii, care prin reprezentantii lor, au incercat sa distruga spiritul Ardelea(Teoctist, a pus umarul la desfintarea bisericii Greco Catolice), Bratianu dorea Ardealul dar fara ardeleni, sa se infrupte din impozitele platite de Transilvaneni!

aci 19 ianuarie 2014 at 16:37

Pt Ardelean Aici este si tara mea mai,,Ardeleanule”!!!

zorro 19 ianuarie 2014 at 17:21

E adevarat ce e scris …apreciez mult lucru bn facut …Transilvania ..produce ptr cei care cersesc pomenii electorale …si pina nu producem sa traim mai bn ..romanica asta va fi mereu divizata …in zone bogate si cele sarace ..

Ardelean 19 ianuarie 2014 at 17:55

Atunci integreazate –aci– asa cun se integreaza si romanii in alte tari.

aci 20 ianuarie 2014 at 3:12

Diferenta intre mine si romanii la care te referi este ca ei in alte state au emigrat la lucru sa munceasca pt un trai mai bun pa care statul roman nu poate oferiun trai decent , insa eu aici m-am nascut in Transilvania si cred intr-o europa unita bazata pe autonomii ,regiuni si respect reciproc .Cu respect!

fcdfd 19 ianuarie 2014 at 21:09

Nu este o petitie initiata de maghiari ci de ardeleni! Idiotule, informeaza-te inaiinte sa scrii. mortii ma-tii!

Mircea 19 ianuarie 2014 at 22:07

@aci-Ar fi bine sa nu confunzi Transilvania cu Transnistria,acolo situatia politica este cu mult mai complicata.————————–@fcdfd-Vocabularul cu care esti inzestrat e specific maghiarimi ?

aci 20 ianuarie 2014 at 3:27

Draga Dl Mircea.Diferenta este foarte simpla,in Rep Moldova situatia este alta pt ca nu face parte din UE deci nici Transnistria,iar noi din fericire facem parte din aceasta comunitate spre norocul nostru.Vocabularul meu cu care sunt „inzestrat ”dupa cum spuneti dvs este mai degraba unui ardelean care doreste ca aceasta regiune numit Ardeal sa prospere in cadrul statului Roman si UE.

Tete 20 ianuarie 2014 at 0:11

Dragi prieteni eu nu vreau sa intru in polemici cu nimeni aici dar observ ca multi din cei care au scris mai sus nu cunosc sensul cuvantului autonomie care nici pe departe nu inseamna independenta si cu toate astea sa analizam putin situatia pt cei care ne dam foarte romani aici:
1.Ati auzit cumva de E.Gojdu?stiti ca el a lasat o mare de propietati romanilor transilvaneni in Budapesta si acesti mari oameni politici nationalisti care ne conduc,mai exact domnul Tariceanu a renuntat la respectiva mostenire desi nu Romania era mostenitorul de drept?ei poate daca Transilvania era autonoma poate hotaram noi transilvaneni ce facem cu ce este al nostru (la fel si cu aurul dat canadienilor) si ne recuperam mostenirile in natura nu doar slab evaluat si in bani ,poate nu se hotara de la Bucuresti asta ci de la Cluj.
2.Mai sus s-a vb de bani pt Transilvania si bani pt Moldova in particular despre autostrazi si despre faptul ca „miticii” cotizeaza pt Transilvania,ei bine autostrazile nu se fac in functie de cine si cum cotizeaza ci in functie de prioritati iar azi prioritar este comertul cu occidentul si nu cu Rusia deci este logic sa avem in primul rand autostrazi spre Germania daca acolo vindem Logan-uri si daca de acolo cumparam BMW si daca Bosch(din Blaj) exporta acolo si nu in Rusia,daca volumul mare al exporturilor pe cale rutiera se face in spre Europa occidentala nu spre Europa orientala nu vi se pare normal sa avem in primul rand autostrada spre Madrid,Budapesta,Viena….
3.Undeva mai sus se vb despre salarile bugetarilor care se intorc in Transilvania din impozitele miticilor,ei bine eu prefer sa nu se intoarca pt ca bugetarii in proportie de 99% sunt pile ale politicienilor sunt cei mai lenesi si ineficienti oameni care munces in Romania (implicit si in Transilvania) si as putea da zeci de exemple doar din experientele proprii pe care le-am avut cu ei incepand cu cei din Politie,Sanatate,Casa de Pensii,Prefectura,Primarie….nu o data am asteptat si 20 de minute la un ghiseu pt ca o doamna sa se intoarca de la o cafea prin nu stiu ce birou asa ca eu prefer o masa de bugetari redusa si eficienta condusa de la Cluj nu de la Bucuresti.
CONCLUZIE:Eu votez pt autonomie si autoguvernare pt ca nu stie problemele mele un bucurestian sau un brailean decat unul de aici si cum eu vreau sa fac ce vreau cu ce ii al meu eu sunt pentru a face ce vrea cum daca la mine in curte eu hotarasc tot asa si in Transilvania vreau ca transilvaneni sa hotarasca!!!…nu voi vota pt independenta de Romania voi vota pt autonomia Transilvaniei…

stelistu 20 ianuarie 2014 at 1:26

Bozgori borati in ungaria ciori in romania oameni fara tara.niste pisati

stelistu 20 ianuarie 2014 at 1:33

Cine esti ba tete? Un somer? Vrei autonomie ? Sa ti plateasca mata salariu.

Tete 20 ianuarie 2014 at 3:18

Stelistule limbajul te descalifica ,probabil ca locul tau este la JILAVA alaturi de stapanul celorlalte oi ,pun pariu ca ai citit la fel de multe carti ca si domnul Becali iar acum te crezi cavalerul luminii iar maine cand te trezesti vei fii urs si tot asa mai departe pana cand vei sfarsii la Aiud fetita in anul 1 de universitate !… nu ma cunosti dar ascuns dupa tastatura esti Zmarandescu si jignesti oameni pe care nu ii cunosti,de parintii tai nu ma leg pt ca si ei sunt tristi ca in loc sa aiba un fiu au un berbec ,iti voi raspunde printr-un aforism de a lui Einstein:Universul si prostia sunt infinite de prostie sunt sigur de univers uneori ma indoiesc!…ai inteles ceva sau mananci iarba?…numai bine prietene.

aci 20 ianuarie 2014 at 3:41

PT Tete.Sunt de acord cu dvs in totalitate.O cehstiune precum autonomia,regionalizarea trebuie discutata cu argumente cu calm si discernamant si nu respins din start .Si eu sunt pt autonomia Ardealului asta nu inseamna ca injur sau hulesc pe cei care nu sunt de acord cu initiativa de mai sus indiferent din partea cui vine.Cu stima.

Geo 20 ianuarie 2014 at 8:01

Voi, care traiti in Romania ,

Lăsaţi orice speranţă”-i jale
Că ţara fără de stăpân
Nişte nebuni o pun la cale
Iar cei deştepţi nu le stau in cale.”…..

“ciocoii din capitală, mânca-i-ar câinii, că sunt fiii lui Scaraoţchi!”.
.

fidel kastro ruz 20 ianuarie 2014 at 8:15

Unii “deştepţi” spun că ne-a pervertit regimul comunist. Emil Cioran scria Schimbarea la faţă a României, înainte de marea pervertire. El ştia de atunci, din 1937, şi de Băsescu şi de Antonescu şi de Ponta! În orice caz, îi cunoştea pe români: “Este foarte caracteristic că un român nu se poate face interesant, într-o societate de conaţionali, decât etalându-şi defectele, insuficienţele (…) Nu există popor în lume, care să facă o virtute din faptul de a nu munci. În România, tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viaţa este un prilej de capriciu subiectiv, de exerciţiu minor al dispreţului, de negativitate superficială”. (Emil Cioran, Schimbarea la faţă a României, Editura Vremea, Bucureşti, 1937, p. 71).

Carcotasul 20 ianuarie 2014 at 11:30

Doamne da sa o vad si pe asta, ca cu ungurii ne intelegem noi, doar traim impreuna de peste 1000 de ani! Sperietura vine de la „Cooperativa de zvonuri si manipulari” a miticilor(DGIA), care a reluat politica Imperiului Austro-Ungar, de a otravii relatiile romani-unguri din Ardeal si Transilvania(a se vedea cele 2 razboaie civile, a lui Horia si a lui Avram Iancu), ca sa poata domina! Acum sperietoarea ii Ungaria Mare! Socoteala lor ii simpla, le luam banii ardelenilor dar in schimb, le dam „unguri pe pita”! Pe moti nu trebuie multa munca ca sa- „pui la respect”, is acum „blanzi ca un mielusel”, le i-a miticii si vinarsul(indulcit cu matraguna), zilnic si nu zic nici pas! Motii sunt niste profitori de elita, se orienteaza imediat dupa „directia din care bate vantul”, si in cazul autonomiei Transilvaniei, o data ce se va face, vor jura cu mana pe Biblie, ca ei nu au avut nimic cu Kosut Lajos!

th 20 ianuarie 2014 at 10:50

„dezbina si stapaneste”

gogu 20 ianuarie 2014 at 15:03

So suit pista pe cal, sa se uite in Ardeal……
Sus ii IANCU pe statuie si le da ……m-UE !

Geo 20 ianuarie 2014 at 15:09

Gogule…dar NICI cu ciocoii de la bucuresti, manca-i-iar cainii, fii lui scaraotchii….vorba lui badia !

aci 20 ianuarie 2014 at 16:03

In orice caz autonomia Ardealului sa pus pe tapet se va discuta politic si administrativ ,putem fii pro sau contra in cativa ani se va realiza sub o forma sau alta in cadrul UE. Un lucru este sigur asa cum exista Romania in cazu de fata nu va ramane pt ca coruptia generalizata si UE nu accepta.Din fericire autonomia unei regiuni in Romania nu depinde de populatie,eventual numai de suprafata.Sau credeti ca pe Ceausecu in 1989 l-a inlaturat poporul roman?Sa nu fim naiv sau mai destepti sau mai patrioti decat suntem !!!

AntraX 20 ianuarie 2014 at 22:44

Ca priceapa toata lumea, doar UDMR-ul vrea autonomie restul etniei se confrunta cu treburile si necesitatile din ziua de azi la fel ca restul romanilor

aci 21 ianuarie 2014 at 14:20

Sabin Gherman si altii si ei sunt Udmr-isti, deci AntraX draga este o problema destul de serioasa pt ca de aicea porneste coruptia si saracia tarii deci este problema tuturor romanilor de rand.Poate tu esti angajat politic si nu apartii de populatia medie romaneasca care este furat si batjocorit zilnic.

Comentariile sunt oprite