Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Peste 350 de pacienţi din judeţul Alba solicită lunar consultaţiile medicilor specialişti endocrinologi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 350 de pacienţi din judeţul Alba solicită lunar consultaţiile medicilor specialişti endocrinologi din cadrul Spitalului Judeţean  de Urgenţă Alba.

Adresabilitatea este cea mai crescută pentru pacienţii din judeţul Alba în ceea ce priveşte investigarea afecţiunilor endocrine în cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Compartimentul de endocrinologie dispune şi de cinci paturi în spital.

Patologia endocrină este una vastă şi cuprinde afecţiuni tiroidiene, hipotalamice, hipofizare, adrenale, gonadice şi tulburări ale metabolismului fosfo-calcic. Deşi este puţin cunoscut, osteoporoza este o afecţiune endocrină.

„Medicii de familie care au suspiciunea unei afecţiuni endocrine pot îndruma pacienţii spre cabinetul de specialitate din Ambulatoriul Spitalului, însoţiţi de un bilet de trimitere. Cazurile mai grave şi cele la care sunt necesare investigaţii complexe vor fi internate”, a explicat Cristian Voia, medic specialist endocrinolog.

Cele mai cunoscute afecţiuni endocrinologice sunt cele tiroidiene. Hipertiroidismul se manifestă prin scădere relativ bruscă în greutate, transpiraţii abundente, agitaţie, tremurături fine ale extremităţilor, accelerarea tranzitului intestinal, agitaţie, nervozitate, termofobie, formele grave putând pune viaţa în pericol (criza tirotoxică).

„Patologia endocrină cuprinde și unele bolile genetice, cazuri de infertilitate. În etiologia osteoporozei sunt incriminaţi , în primul rând, factori endocrini (postmenopauza prin carenţa de hormoni estrogeni, hipertiroidismul, insuficienţa corticosuprarenală etc.). De asemenea, printre afecțiunile cu incidență crescută în ultima perioadă se numără și cancerele tiroidiene. Dacă sunt diagnosticate din timp unele de forme de cancer tiroidian pot fi tratate şi chiar vindecate”, a mai spus medicul Cristian Voia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea