Rămâi conectat

Ştirea zilei

PESTA PORCINĂ confirmată la un porc mistreț de pe un Fond de Vânătoare din Alba Iulia: Recomandări pentru cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

PESTA PORCINĂ confirmată la un porc mistreț de pe un Fond de Vânătoare din Alba Iulia: Recomandări pentru cetățeni

Un caz de pestă porcină africană a fost confirmat la un mistreț împușcat în Fondul de Vânătoare 39 Alba Iulia, proprietate a Asociației de Vânătoare și Pescuit Mamut. Boala a fost confirmată în urma analizelor efectuate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba.

De asemenea, a fost stabilit un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcinei africane și prevenirea răspândirii bolii. Acesta a fost aprobat, conform procedurilor, de către Centrul Local de Combatere a Bolilor.

A fost stabilită zona afectată formată din zona infectată (pe o rază de 8 km din punctul în care a fost depistat cazul) și zona tampon (pe o rază de 5 km).  Fonduri de vânătoare aflate în zona afectată a județului Alba sunt:  FV  39 Alba Iulia, FV 34 Ampoița, FV 38 Valea Mică, FV 41 Vințu, FV 52 Pianu, FV 42 Daia, FV 37 Oarda, FV 35 Ighiu, FV 36 Berghin, FV 23 Cricău.

Elit - Gustul Desăvârșit

Parte din măsurile aplicate în urma depistării cazului:

 • Informarea imediată a operatorilor, medicilor veterinari, vânătorilor, altor autorități competente relevante și a oricărei persoane fizice sau juridice interesate în legătură cu apariția bolii și cu măsurile de control adoptate;
 • Efectuarea dezinfecției la locurile de recoltare a cadavrelor, pe mijloacele de transport, ustensile, incălțăminte, precum și a oricăror elemente sau material potențial transmițător de boala;
 • Efectuarea anchetei epidemiologice;
 • Efectuarea de patrulări zilnice în teren, catagrafierea efectivelor de porci mistreți, depistarea animalelor bolnave sau moarte, prelevarea de probe de la animalele moarte, cu stabilirea coordonatelor GPS la locul găsirii acestora;
 • Pentru a evita răspândirea bolii, în toată zona afectată, toți porcii din exploatații (gospodării ale populației) trebuie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la nici un produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploatație.

Pesta porcină africană ucide atât porcii domestici, cât și mistreții. Răspândirea acestei boli pe glob este responsabilă de pierderile masive de porci și de consecințele socio-economice dramatice. Producția cărnii de porc este esențială pentru siguranța alimentară și traiul a milioane de oameni.

PPA nu este un pericol pentru sănătatea omului, dar este devastatoare pentru sectorul suin. Oamenii nu se îmbolnăvesc de PPA, iar boala nu poate fi transmisă la oameni prin contactul cu porci sau consumând produse de porc.

Virusul PPA este foarte rezistent. Îl poți purta pe haine, încălțăminte, echipamente de lucru și vehicule dacă ai vizitat o zonă contaminată sau dacă aduci produse de porc dintr-o zonă contaminată. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite şi indirect, prin secreții, furaje etc.

Măsuri de biosecuritate și sfaturi pentru crescătorii de porci pentru prevenirea PPA:

IGIENA:

 • Utilizați echipament dedicat doar adăpostului porcilor;
 • Plasați dezinfectoarele de mâini și de picioare la intrările în adăpost porcilor;
 • Dezinfectați toate obiectele (vehicule, echipament de lucru) cu produse autorizate (dacă au intrat în contact cu porcii).

FURAJAREA:

 • Dacă hrăniți porcii cu resturi, totdeauna fierbeți-le minim 30 de minute, răciți-le și administrați-le;
 • Asigurați porcilor apă curată.

SEGREGAREA:

 • Construiți un adăpost care să prevină contactul cu mistreții;
 • Izolați porcii nou-veniți în adăpost (de ceilalți porci) pentru cel puțin 30 de zile și urmăriți semnele clinice;
 • Limitați mișcarea personalului și a vizitatorilor în/din fermă.

CÂND SUSPECTAȚI PREZENȚA PPA:

 • Luați legătura cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității în care vă aflați.

Raportați către autoritățile veterinare locale orice suspiciune a prezenței virusului PPA.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Satele Vingard și Șpring au acces la rețeaua de apă potabilă. A fost făcută recepția lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Satele Vingard și Șpring au acces la rețeaua de apă potabilă. Urmează și montarea căminelor de branșament si finalizarea în satele Cunța și Drașov. Anunțul a fost făcut de edilul comunei, Iulia Stănilă.

”Astăzi este una dintre cele mai importante zile din activitatea mea de primar, ziua în care am făcut receptia pentru rețeaua de apă în satele Vingard și Șpring!

Elit - Gustul Desăvârșit

Urmează și montarea căminelor de branșament si finalizarea în satele Cunța și Drașov! De aproape 3 ani o întreagă echipă din Primăria Șpring a muncit și a luptat pentru APĂ!

Da, apa, sursa indispensabilă vieții, pentru care oamenii din satul Vingard nu vor mai fi nevoiți să meargă cu cisterna în comuna învecinată sau cu bidoanele și cu gălețile la fântâna din centrul satului, la fel ca și cetățenii din satul Șpring care pe timpul secetei au rămas fără apă în fântâni.

Mi-e și rușine să spun că avem apă la rețea în anul 2023, ceea ce pentru alte comune este normalitate poate de zeci de ani…

Nu este o laudă, este bucuria enormă pe care vreau să o împărtășesc cu dumneavoastră.

A fost mult de muncă, drumuri la minister, suplimentări de fonduri, dispoziții de șantier, probleme de rezolvat, mai jos aveți poze realizate în Iulie 2020 (de unde se vede clar situația în care se afla comuna)…

Rog cetățenii care au instalaţii de utilizare a apei să se racordeze la căminul de branșament din fața locuințelor si să nu folosească apa decât după ce vor semna un contract cu APA CTTA, societate la care va fi predată rețeaua de apă.

Îi mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc întregii echipe și nu în ultimul rând, cetățenilor pentru răbdare și înțelegere!”, a scris primarul Iulia Stănilă, pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noi informații în cazul bărbaților din ALBA, reținuți după ce ar fi omorât un câine cu sapa

Noi informații apar în cazul celor doi bărbați de la Rădești, reținuți ieri de polițiști după ce ar fi bătut până la moarte un câine, cu o sapă.


Se pare că, în seara zilei de 23 martie 2023, cei doi ar fi urmărit câinele unui vecin, care scăpase din curtea acestuia și l-ar fi prins în curtea unuia din ei, context în care cel de 29 de ani i-ar fi aplicat mai multe lovituri, cu o sapă.

Câinele ar fi reușit să sară gardul imobilului, iar ulterior a fost găsit mort, pe un câmp, de către proprietar, care a anunțat poliția.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că oamenii din sat s-ar fi plâns în trecut de agresivitatea animalului atât cu oamenii, cât și cu alți câini.

Surse ale ziarulunirea.ro spun că sătenilor le era frică de patruped din cauza repetatelor instanțe în care câinele a devenit agresiv din senin. De asemenea, câinele ar fi prezentat și semne de turbare, după cum descriu sursele: ”se aruncă furibund cu ochii înroșiți, cu bale curgând spre copii, adulți și animale domestice”.

Se pare că ciobănescul mioritic de 50 de kilograme a omorât în trecut alți doi câini de talie mică.

Consătenii nu sunt de-acord cu decizia polițiștilor

Mai multe voci din sat spun că bărbații care au fost reținuți au recurs la gestul extrem pentru autoapărare: ”În apărarea sa, din teamă pentru integritatea fizică și psihică a familiei consăteanul meu s-a apărat de câinele atacator cu ce i-a venit la mâna, aplicăndu-i câinelui câteva lovituri. În baza corecțiilor respective, câinele se retrage de pe proprietatea sa, fugind. La câteva zile (două , trei) câinele agresiv este găsit de proprietar, mort. Și acum cetățeanul revoltat alertează toate instituțiile posibile. Instituțiile își fac treaba și arestează consăteanul meu și pe prietenul său.”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un deținut condamnat la închisoare pe viață pentru omor, vrea în LIBERTATE după 24 de ani de detenție: Cererea de liberare condiționată, RESPINSĂ de Judecătoria Aiud

Un deținut din Cugir, încarcerat la Penitenciarul Aiud și condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav, a fost refuzat pentru a șaptea oară în demersul său de a fi liberat condiționat.

Bărbatul (Robert S.) are de ispășit pedeapsă pentru omor deosebit de grav. De data aceasta, comisia de liberare condiționată din penitenciar a fost de acord cu eliberarea deținutului, dar propunerea a fost respinsă de Judecătoria Aiud. Decizia instanței din 22 martie 2023 a fost contestată de către deținut.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bărbatul a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav. Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de 24 de ani, având în prezent peste 60 de ani. Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege. de

„Respinge ca neîntemeiată propunerea comisiei din cadrul Penitenciarului Aiud de liberare condiţionată a condamnatului S. R. T., deţinut în Penitenciarul Aiud în executarea pedepsei detenţiunii pe viaţă aplicate prin sentinţa penală nr. 163/1999 pronunţată de Tribunalul Alba. În temeiul art. 587 alin. (2) C. pr. pen., cererea/propunerea va putea fi reînnoită ulterior datei de 21.08.2023”, se precizează în minuta hotărârii de la Judecătoria Aiud.

Cererea anterioară de liberare condiționată a fost depusă la sfărșitul anului trecut, dar a fost respinsă de ambele instanțe.

„La data analizei de către comisie, deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea anterioară.

Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare