Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele vârstnice din Alba pot beneficia de dispozitive medicale gratuite

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Posibilitatea obţinerii gratuite a unor dispozitive medicale a fost tema în jurul căreia s-au orientat discuţiile Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, în cadrul şedinţei care a avut loc astăzi, 20 septembrie 2012, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba.  

Conform datelor prezentate de Casa de Asigurări de Sănătate Alba, orice asigurat poate beneficia de un dispozitiv medical, acordat cu titlu gratuit, cu condiţia depunerii la CAS Alba a unei cereri în acest sens, însoţită de o recomandare din partea unui medic specialist, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, de audiograma tonală liminară, audiograma vocală pentru protezarea auditivă sau de biometrie pentru cea vizuală (implant cu lentile intraoculare), eliberate de furnizori autorizaţi şi evaluaţi, aflaţi la rândul lor în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, de o copie după actul de identitate (certificat de naştere, buletin sau carte de identitate, după caz) şi de actul doveditor al calităţii de asigurat (adeverinţă de salariat sau de asigurat, cupon de pensie).

Cererea şi documentele necesare obţinerii unui astfel de dispozitiv se pot depune de către asigurat sau de unul dintre membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), de o persoană împuternicită legal în acest sens ori de către reprezentantul legal al asiguratului.

Pot fi obţinute de către orice asigurat, cu titlu gratuit, dispozitive de protezare în domeniul O.R.L., cele pentru incontinenţă urinară, proteze şi orteze pentru membrul inferior sau cel superior, dispozitive de mers, pentru coloana vertebrală, încălţăminte ortopedică, lentile intraoculare sau aparat pentru administrarea continuă cu oxigen, acesta din urmă acordându-se sub forma închirierii.

Subprefectul judeţului Alba, Cornel Murg, care a prezidat şedinţa Comitetului Consultativ pentru Dialog Civic, a precizat că întâlnirile cu persoanele vârstnice sunt printre cele mai constructive, datorită faptului că vârstnicii sunt responsabili şi implicaţi în problemele care îi afectează.

Comitetul Consultativ pentru Dialog Civic nu este doar o formă fără fond, cel puţin nu în judeţul Alba. El oferă în primul rând ocazia unei interacţiuni reale între autorităţi şi cetăţeni, de care noi credem că e neapărată nevoie. Autorităţile trebuie să respecte legea, drepturile şi nevoile cetăţenilor pentru care lucrează, dar toate acestea trebuie să includă şi consultarea permanentă a populaţiei. Vârstnicii, fără să fac neapărat o comparaţie cu alte categorii de persoane, sunt printre cei mai responsabili şi mai dispuşi la implicare în problemele care îi privesc. Asociaţiile de pensionari participă mereu la aceste întâlniri ceea ce înseamnă că rolul esenţial al Comitetului Consultativ pentru Dialog Civic este îndeplinit. Faptul că azi de exemplu am oferit o simplă informaţie, despre posibilitatea obţinerii a unor dispozitive medicale, pe care mai ales vârstnicii nu şi le permit, a fost un câştig extraordinar, pentru că cei care au participat la întâlnirea noastră îi vor informa, la rândul lor, pe cei care au nevoie de un astfel de dispozitiv şi care nu ştiu că îl puteau primi în mod gratuit din partea Casei de Asigurări de Sănătate”, a declarat Cornel Murg, subprefectul judeţului Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea