Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Persoanele cu handicap vor primi mai MULȚI bani de la Guvern: Se vrea și mărirea listei beneficiarilor de alocații lunare de hrană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Persoanele cu handicap vor primi mai MULȚI bani de la Guvern: Se vrea și mărirea listei beneficiarilor de alocații lunare de hrană

Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere la Senat, se ia în vedere schimbarea legislației privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Cu această ocazie, se vrea mărirea listei beneficiarilor de alocații lunare de hrană și majorarea valorii indemnizației lunare primite de persoanele cu handicap.

În primul rând, prin proiectul de lege de la Senat este vizată înlocuirea termenului de “handicap” cu cel de “dizabilitate”. În acest sens, inclusiv numele Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se va schimba și va deveni Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Apoi, pentru că finanțarea trebuie să urmeze beneficiarul, va fi eliminată obligația introducerii cererii pentru acordarea dreptului la serviciile sociale de la primăria în raza căreia se află domiciliul sau reședința persoanei cu dizabilități, adăugându-se și posibilitatea transmiterii acestei cereri online.

O altă măsură propusă acum este și acordarea unei alocații lunare de hrană tuturor copiilor cu dizabilități, nu doar celor diagnosticați cu HIV/SIDA, așa cum stabilește acum Legea nr. 448/2006.
Totodată, prin proiect se intenționează majorarea cuantumului indemnizației lunare la nivelul de 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) pentru adulții cu dizabilitate gravă și la 75% din ISR pentru adulții cu dizabilitate accentuată. În plus, se introduce indemnizația de handicap pentru adulții cu dizabilitate medie, la nivelul de 50% din ISR.

În plus, se dorește modificarea unor prevederi ce țin de asistentul personal sau de indemnizația de însoțitor. Inițiatorii proiectului sunt de părere că „în formularea inițiativei noastre reflectă simetric dreptul de opțiune al persoanei cu dizabilitate gravă, fie ea adult sau copil, în privința asistentului personal sau indemnizației de însoțitor. Menționăm în acest sens că, deși art. 35 al Legii 448 menționează doar gradul de handicap grav, în practică, acest grad de handicap grav este separat între handicap grav cu asistent personal și handicap grav (…)”.

Tot prin acest proiect de dorește lărgirea plajei de servicii sociale pe care le pot înființa, finanța și organiza furnizorii de servicii sociale acreditați din țara noastră.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete Paşte 2024: Câți bani pot primi angajații, în plus, de sărbătorile pascale Chiar dacă bonusurile de Paşte nu sunt atât de populare ca primele de Crăciun, perioadă care coincide cu bilanţul unui an, există diverse forme de recompensare a angajaţilor care nu încarcă fiscal angajatorul. Cadoul în numerar de 300 lei este asimilat veniturilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea