Rămâi conectat

Ştirea zilei

Performanță pentru Ponta – locul III din UE la creștere economică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unui raport efectuat de analiștii The Economist Intelligence Unit (EIU), România a înregistrat o creștere economică de 2,4% în primul trimestru al acestui an.

Victor-Ponta1Sursa cea mai importantă de creștere economică rămâne sectorul extern. Astfel, valoarea în euro a exporturilor a crescut cu 5,7% în primele cinci luni ale anului și respectiv cu 15,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Producția industrială brută a crescut în România cu 4% în ultima lună și cu 19% în ultimul an. Este adevărat că România s-a angajat într-un proces de creștere bazat pe export în primele cinci luni ale anului 2013.

 Guvernul Ponta și-a propus să crească încasările la bugetului de stat în anul 2013; și-a fundamentat țintele bugetare consolidate pe o creștere a PIB prognozată la 1,6% pentru acest an, însă potrivit estimărilor analiștilor The Economist, creșterea PIB va fi mai mare. Specialiștii britanici se așteaptă, de asemenea, ca economia să sporească și mai mult în perioada 2014 – 2017, iar creșterea economică să ajungă la o medie anuală sub 4%.

 În următorii ani, industria – cea pe care se bazează exporturile, deci creșterea economică – va trebui să fie puternic susținută și de capacitatea noastră de a atrage fonduri europene. Potrivit analiştilor EIU, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene va contribui la investiţiile în infrastructură, ceea ce ar stimula potenţialul de export pe termen lung.

 România a obţinut de la bugetul UE fonduri structurale în valoare de 22 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. De asemenea, România a obţinut prin Politica Agricolă Comună fonduri de 17,5 miliarde de euro pentru 2014-2020. Vorbim de fonduri de aproape 40 miliarde de euro care trebuie să intre în economia românească în următorii șase ani. Foarte important este să ne îmbunătățim capacitatea de absorbție, România reușind să atragă doar 12% din sumele puse la dispoziția noastră imediat după aderare, pentru perioada 2007-2013. Același raport EIU admite că deficienţele administrative şi nevoia ca guvernul să cofinanţeze proiectele vor limita perspectivele unei creşteri semnificative a ratei de absorbţie.

 Guvernul Ponta a lansat Planul National de Investiții care anunță investiții de 10 miliarde de euro și crearea a 50.000 de locuri de muncă. Câteva dintre punctele majore din acest plan sunt investiţiile anunţate de companii ca  Exxon, OMV în explorări offshore în Marea Neagră, China Huadian Engineering  într-un nou complex energetic la Rovinari, deblocarea proiectului de la Roşia Montană, precum şi explorarea gazelor de şist de Chevron.

 Cu acest plan Guvernul Ponta încearcă să asigure independența energetică, să reducă prețul la gaze, să dezvoltă industrii cheie, precum IT sau industria auto, să ajute agricultura și să facă autostrăzi în România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea