Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Pensii 2024 | Aproape 59 la sută dintre pensionarii din Alba primesc mai puțin de 2.400 de lei/lună, brut, iar cea mai mare pensie este de 50.359 de lei/lună!

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Pensii 2024 | Aproape 59 la sută dintre pensionarii din județul Alba primesc mai puțin de 2.400 de lei/lună, brut, iar cea mai mare pensie este de 50.359 de lei/lună!

Pensia medie a pensionarilor speciali, 16.333 de lei/lună, mai mare de 7 ori decât media pensiei bazată pe contributivitate, 2393 de lei/lună

Delegația Fondului Monetar Internațional a părăsit România lăsând în urmă concluzii negative cu privire la economie și la evoluțiile bugetare. Este în balanță nivelul de trai al marii majorități a populației, acea parte formată din salariații din mediul privat și de pensionarii nespeciali. Concluziile delegațeii FMI, care includ recomandări precum uniformizarea TVA, creșterea impozitelor pe proprietate, impunerea de taxe noi precum o taxă verde pentru combustibilii fosili, nu a luat în calcul și impactul aplicării noii Legi a Pensiilor. Impactul acesteia este de aproximativ 1 procent din Produsul Intern Brut, ceea ce este imens.

Citește și: Când începe RECALCULAREA PENSIILOR

De aceea, unii oficiali guvernamentali și lideri politici au început, deocamdată timid, pregătirea populației pentru o aplicare eșalonată a legii pensiilor, ba chiar ne spun că nu toți pensionarii vor beneficia de majorare în urma recalculării.

În schimb, toți pensionari vor „beneficia” de noile taxe sugerate. Desigur, nu se vor aplica în anul electoral 2024, dar sigur din 2025!

Citește și: Legea pensiilor 2024: Perioadele care nu se iau în calcul la stagiul minim de cotizare

Nu suflă nimeni nicio vorbuliță despre reducerea imenselor cheltuieli cu angajații din sistemul bugetar, cheltuieli care au crescut anul trecut cu 12 procente, asta în timp ce liderii politici se laudă că vor face economii. Astfel de economii, dacă s-ar realiza, ar însemna creșteri mai ponderate ale poverii fiscale de pe umerii mediului privat, dar și o încetinire a creșterii inflației.

Revenind la pensionari, să vedem câți dintre ei pot suporta noile taxe și impozite propuse de FMI. În județul Alba, în luna ianuarie erau 86.838 de pensionari dintre care 86.655 erau plătiți din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar 183 din Bugetul de Stat. Pot părea puțini pensionarii speciali din județul Alba, dar situația devine interesantă și constatăm injustețea ei atunci când ne uităm la cunatumul pensiei medii.

Pentru pensionari plătiți de la Bugetul de Stat, adică pensionatrii speciali, pensia medie este de 16.333 de lei/lună, în timp ce pentru pensionarii care au contribuit efectiv pentru pensie, media este de 2.393 de lei/lună.  Asta înseamnă că media pensiilor speciale este de 7 ori mai mare decât media pensiilor contributive! Frumoasă echitate socială au stabilit politicienii!

Citește și: Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Rotunjind pensia medie contributivă plătită în luna ianuarie 2024 în județul Alba la 2.400 de lei/lună brut, aflăm de la Casa Județeană de Pensii Alba că un număr de 51.071 de pensionari, adică 58,93 la sută din totalul pensionarilor au primit sume brute mai mici. Cu mențiunea că tot ce depășește 2.000 de lei/lună este supus unui impozit de 10 la sută, ceea ce înseamnă un net mai mic!

Tot în județul Alba, 16.669 de pensionari, adică 19,23 la sută (aproape a cincea parte) primeau pensia minimă garantată care este de 1.281 de lei/lună.

Ar mai trebui spus că cea mai mare pensie specială, adică plătită din Bugetul de Stat, în județul Alba, este de 50.359 de lei/lună, în timp ce pensia bazată pe contributivitate cea mai mare plătită în ianuarie 2024 este de 20.553 de lei/lună. Nici măcar jumătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Mierea din iarbă neagră, produsă de un apicultor din Alba. Mierea-medicament din munții Apuseni, superioară chiar și celebrei Manuka, remediu pentru orice tip de afecțiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mierea din iarbă neagră, produsă de un apicultor din Alba. Mierea-medicament din munții Apuseni, superioară chiar și celebrei Manuka, remediu pentru orice tip de afecțiune Mierea neagră este produsă de Dănuț Pintea, un apicultor din Vingard. Mierea-medicament din munții Apuseni, superioară chiar și celebrei Manuka, este un remediu pentru orice tip de afecțiune. Apicultorul din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea