Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Fără mare efort de imaginație pot să-mi imaginez grafic lupta politicienilor români cu pensiile speciale asemeni luptei lui Hercule cu Hydra din Lerna. Finalul acestor lupte epopeice este însă foarte diferit, complet opus, aș zice. În timp ce Hercule, cu ajutorul lui Iolaus, a ucis Hydra, retezându-i toate capetele (Iolaus cauteriza cumva rana astfel încât acestea nu mai puteau să se regenereze), politicienii noștri, mulți și foarte pricepuți, nu doar că nu reușesc să taie capetele Hydrei Pensiilor Speciale, dar chiar ei le înmulțesc.

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilorStagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul

Interesant pentru analogia noastră vă mai spun că Hydra din Lerna avea un cap nemuritor, așa cum și în rândul pensiilor speciale sunt unele mai speciale decât specialele, pensiile magistraților. La fel cum Hercule a reușit să îngroape capul nemuritor al Hydrei din Lerna sub un munte, neutralizându-l astfel, tot aşa pensiile nemuritoare ale magistraților sunt îngropate sub un munte de decizii politice sau de curte constituțională. Dar nu pentru a fi neutralizate ele, pensiile speciale, ci pentru a fi neutralizată aproape orice intenție de aducere a lor din sfera „divinului” în cea a noastră, a muritorilor de rând.

La Curtea Constituțională a României, să ne înțelegem, nu sunt judecători în sensul principal al cuvântului, ci tot niște politicieni care au ajuns acolo prin numire politică. Ei înșiși beneficiari de pensii speciale, unii de vreo trei-patru concomitent, evident că nu au niciun interes în crearea unui cadru în care pensiile magistraților să fie aduse în limitele bunului simț.

Principiul existenței pensiilor speciale ale magistraților este unul asupra căruia putem discuta pornind de la argumentul că ei trebuie protejați de tentații dacă vrem o justiție corectă. Cumva pensiile astea ar fi un fel de taxă de protecție a societății! Doar că nivelul acestei taxe de protecție a ajuns să fie scandalos de mare. O vorbă românească spune că nu e prost cine cere (în cazul nostru cine beneficiază, dar să nu uităm că ideea a venit de la un ministru liberal al justiției, totodată și fost președinte al PNL, Valeriu Stoica), ci cine dă. De dat dau politicienii.

Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

Daaa, dar nu se potrivește vorba asta decât parțial în speța noastră, pentru că magistrații știu de unde le vine binele. Ia uitați-vă cum, deși sunt mulțime de avocați prin Parlamentul României și pe la partide, toate proiectele de lege pentru aducerea pensiilor speciale în limitele bunului simț eșuează lamentabil, sunt declarate neconstituționale printr-un mecanism menit să le mențină, pe de o parte, iar pe de alta să dea electoratului senzația că politicienii chiar vor să facă ceva.

Nu, nu vor, dacă ar vrea ar fi modificat legile astfel încât să nu fie atacabile la CCR. Pas cu pas, din decizie în decizie, pensiile speciale sunt apărate ferm, în timp ce politicienii vin și aburesc electoratul că vor ei să le elimine sau să le mai „domesticească”, dar nu vrea CCR să le facă pe plac. Chiar așa?

La solicitarea ziarulunirea.ro, Casa Județeană de Pensii Alba ne-a furnizat cuantumul primelor 100 de pensii care se plătesc în județul Alba. El este cuprins între 50.359 de lei și 11.164 de lei și toți beneficiarii fac parte din categoria magistraților. „Cuantumul pensiei medii în județul Alba în luna ianuraie 2023 pentru pensionarii din magistratură este de 21.938,77 de lei”, ne mai răspunde CJP Alba. Între locul 1 și locul 100 este o diferență considerabilă care poate crea gelozii chiar în rândul castei beneficiare, locul 1 în top, cu peste 50.000 de lei pensie/lună fiind ocupat de un fost procuror!

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Ce să mai zică însă un pensionar din sistemul public care primește pensia minimă de 1.125 de lei? Păi poate nu mai zice nimic, că-l lovește, Doamne ferește, apoplexia când vede că diferența este un factor de multiplicare de aproape 50! De parcă deținătorul pensiei maxime mănâncă cu 50 de guri. Dar ce-ar mânca, ce-ar îmbrăca dacă nu ar fi ceilalți membri ai societății? Pe an, acesta adună peste 600.000 de euro, echivalent lei, în timp ce „beneficiarul” unei pensii minime abia adună echivalentul a 2700 de euro.

Echitate socială, ce mai! Fără îndoială există diferențe de pregătire profesională și complexitate a muncii, că despre vechime în muncă… nu prea putem zice multe în favoarea magistraților. Dar, asta e legea făcută de politicieni și revolta spre ei trebuie să se îndrepte.

Vorbind despre politicieni, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că acea reclaculare a pensiilor muritorilor de rând de care se vorbește deja de câțiva ani nu se va produce prea curând pentru că încă nu e gata formula de calcul. Și ghiciți cine sunt vinovații? Evident, greaua moștenire primită de la miniștrii precedenți, de parcă nu ar fi el la conducerea ministerului deja de un an jumătate!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea