Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensionar de LUX cu peste 50 000 de lei pensie specială/lună, în județul Alba, în luna ianuarie 2023

Fără mare efort de imaginație pot să-mi imaginez grafic lupta politicienilor români cu pensiile speciale asemeni luptei lui Hercule cu Hydra din Lerna. Finalul acestor lupte epopeice este însă foarte diferit, complet opus, aș zice. În timp ce Hercule, cu ajutorul lui Iolaus, a ucis Hydra, retezându-i toate capetele (Iolaus cauteriza cumva rana astfel încât acestea nu mai puteau să se regenereze), politicienii noștri, mulți și foarte pricepuți, nu doar că nu reușesc să taie capetele Hydrei Pensiilor Speciale, dar chiar ei le înmulțesc.

Citește și: Noutăți PENSII 2023: Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie? • Noua Lege a pensiilorStagiu de cotizare la pensie exemplu de calcul

Interesant pentru analogia noastră vă mai spun că Hydra din Lerna avea un cap nemuritor, așa cum și în rândul pensiilor speciale sunt unele mai speciale decât specialele, pensiile magistraților. La fel cum Hercule a reușit să îngroape capul nemuritor al Hydrei din Lerna sub un munte, neutralizându-l astfel, tot aşa pensiile nemuritoare ale magistraților sunt îngropate sub un munte de decizii politice sau de curte constituțională. Dar nu pentru a fi neutralizate ele, pensiile speciale, ci pentru a fi neutralizată aproape orice intenție de aducere a lor din sfera „divinului” în cea a noastră, a muritorilor de rând.

La Curtea Constituțională a României, să ne înțelegem, nu sunt judecători în sensul principal al cuvântului, ci tot niște politicieni care au ajuns acolo prin numire politică. Ei înșiși beneficiari de pensii speciale, unii de vreo trei-patru concomitent, evident că nu au niciun interes în crearea unui cadru în care pensiile magistraților să fie aduse în limitele bunului simț.

Elit - Gustul Desăvârșit

Principiul existenței pensiilor speciale ale magistraților este unul asupra căruia putem discuta pornind de la argumentul că ei trebuie protejați de tentații dacă vrem o justiție corectă. Cumva pensiile astea ar fi un fel de taxă de protecție a societății! Doar că nivelul acestei taxe de protecție a ajuns să fie scandalos de mare. O vorbă românească spune că nu e prost cine cere (în cazul nostru cine beneficiază, dar să nu uităm că ideea a venit de la un ministru liberal al justiției, totodată și fost președinte al PNL, Valeriu Stoica), ci cine dă. De dat dau politicienii.

Citește și: PENSII 2023: Vârsta de pensionare la femei în anul 2023. Ce femei se pot pensiona anul acesta în funcție de vârstă

Daaa, dar nu se potrivește vorba asta decât parțial în speța noastră, pentru că magistrații știu de unde le vine binele. Ia uitați-vă cum, deși sunt mulțime de avocați prin Parlamentul României și pe la partide, toate proiectele de lege pentru aducerea pensiilor speciale în limitele bunului simț eșuează lamentabil, sunt declarate neconstituționale printr-un mecanism menit să le mențină, pe de o parte, iar pe de alta să dea electoratului senzația că politicienii chiar vor să facă ceva.

Nu, nu vor, dacă ar vrea ar fi modificat legile astfel încât să nu fie atacabile la CCR. Pas cu pas, din decizie în decizie, pensiile speciale sunt apărate ferm, în timp ce politicienii vin și aburesc electoratul că vor ei să le elimine sau să le mai „domesticească”, dar nu vrea CCR să le facă pe plac. Chiar așa?

La solicitarea ziarulunirea.ro, Casa Județeană de Pensii Alba ne-a furnizat cuantumul primelor 100 de pensii care se plătesc în județul Alba. El este cuprins între 50.359 de lei și 11.164 de lei și toți beneficiarii fac parte din categoria magistraților. „Cuantumul pensiei medii în județul Alba în luna ianuraie 2023 pentru pensionarii din magistratură este de 21.938,77 de lei”, ne mai răspunde CJP Alba. Între locul 1 și locul 100 este o diferență considerabilă care poate crea gelozii chiar în rândul castei beneficiare, locul 1 în top, cu peste 50.000 de lei pensie/lună fiind ocupat de un fost procuror!

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2023: Pensionarii cu pensii mai mici de 3000 de lei vor primi ajutor de la stat

Ce să mai zică însă un pensionar din sistemul public care primește pensia minimă de 1.125 de lei? Păi poate nu mai zice nimic, că-l lovește, Doamne ferește, apoplexia când vede că diferența este un factor de multiplicare de aproape 50! De parcă deținătorul pensiei maxime mănâncă cu 50 de guri. Dar ce-ar mânca, ce-ar îmbrăca dacă nu ar fi ceilalți membri ai societății? Pe an, acesta adună peste 600.000 de euro, echivalent lei, în timp ce „beneficiarul” unei pensii minime abia adună echivalentul a 2700 de euro.

Echitate socială, ce mai! Fără îndoială există diferențe de pregătire profesională și complexitate a muncii, că despre vechime în muncă… nu prea putem zice multe în favoarea magistraților. Dar, asta e legea făcută de politicieni și revolta spre ei trebuie să se îndrepte.

Vorbind despre politicieni, Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că acea reclaculare a pensiilor muritorilor de rând de care se vorbește deja de câțiva ani nu se va produce prea curând pentru că încă nu e gata formula de calcul. Și ghiciți cine sunt vinovații? Evident, greaua moștenire primită de la miniștrii precedenți, de parcă nu ar fi el la conducerea ministerului deja de un an jumătate!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Mobilizare exemplară pe Autostrada A3 Transilvania, lotul Chețani-Câmpia Turzii: Tronsonul ar putea fi deschis în decembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mobilizare exemplară pe Autostrada A3 Transilvania, lotul Chețani-Câmpia Turzii, unde constructorii Strabag și Geiger continuă să surprindă cu progresul înregistrat și unde există posibilitatea de a finaliza tronsonul cu câteva luni înainte de termen.

Lucrările pe Autostrada A3 Transilvania, lotul Chețani-Câmpia Turzii continuă în ritm exemplar. Tronsonul ar putea fi deschis cu circa 8 luni înainte de termenul contractual, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură, care apreciază că asocierea Strabag-Geiger are capacitatea „tehnică, financiară și de management ca să producă surpriza”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, lucrări privind siguranța circulației rutiere și în celelalte zone rămase nefinalizate

Reprezentanții asociației au realizat o filmare cu cei aproape 15,7 kilometri dintre Câmpia Turzii și Chețani și sunt de părere că lotul ar putea fi inaugurat și cu 8 luni înainte de termen.

„Reușesc cei de la Strabag și Geiger surpriza pe Autostrada Transilvania? Sâmbătă, 18.03.2022, am filmat toți cei aproape 15,7 kilometri dintre Câmpia Turzii și Chețani. Este vorba despre veriga lipsă din Autostrada A3 dintre Nădășelu și Târgu Mureș. Contractul a fost semnat în 26.10.2022, iar ordinul de începere a fost emis în 21.11.2022, termenul de finalizare fiind august 2024.

Citește și: VIDEO| La alunecarea de teren de la Alba Iulia Nord, de pe autostrada A10 Sebeș-Turda, s-a turnat stabilizatorul de beton masiv

Rezilierea cu antreprenorul precedent, Straco, s-a făcut la un progres fizic de aproape 38%. Chiar cu unele lucrări refăcute, restul rămas de executat pentru o inaugurare (stadiu ~95%) în decembrie 2023 ar fi de aproximativ 60%, deci o medie lunară de 6,5-7%. Foarte dificil, dar nu imposibil.

Ar fi o premieră ca un tronson de autostradă să fie deschis cu 8 luni înainte de termenul contractual dar cei doi constructori, Strabag și Geiger, au puterea tehnică, financiară și de management ca să producă surpriza.

Este nevoie și de vreme bună, mai ales pe final de an, dar în primul rând de o mobilizare exemplară a antreprenorilor și a subcontractorilor acestora. Sperăm să reușească”, au scris pe Facebook reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

Foto, video: Facebook Asociația Pro Infrastructură


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SVSU Alba Iulia trece în Aparatul de specialitate al Primarului municipiului: SCHIMBĂRI în organigrama instituției

Ziarul Unirea

Publicat

în

SVSU Alba Iulia trece în Aparatul de specialitate al Primarului municipiului: SCHIMBĂRI în organigrama instituției

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor vota, în cadrul ședinței din data de 28 martie 2023, modificarea organigramei și statului de funcții al Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Alba lulia și al serviciilor publice din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba lulia începând cu luna aprilie 2023.

Potrivit proiectului, următoarele schimbări sunt vizate:

Elit - Gustul Desăvârșit

a) în cadrul Serviciului Poliția Locală:
– la Biroul disciplina în construcții, funcția publică specifică de execuție de polițist local, studii S, clasa I, gradul profesional superior, vacant (ID-378064), se transformă în polițist local, studii S, clasa I, gradul profesional asistent, prin modificarea statului de funcții;
– la Biroul instruire, logistică, activitate, comercială, protecția mediului, se înființează Compartimentul de ridicare, transport și descărcare la locul de depozitare a vehiculelor staționate neregulamentar pe raza municipiului Alba lulia compus din 3 posturi funcții contractuale de execuție, macaragiu, studii (M/G) și 3 posturi funcții contractuale de execuție de legator de sarcină studii (M/G);
– la Compartimentul juridic, implementare PV, baze de date, evidența persoanelor, corespondență, funcția publică specifică de execuție de polițist local, studii S, clasa III, gradul profesional superior, vacant (ID-378175), se transformă în polițist local, studii S, clasa III, gradul profesional principal;
– la Biroul instruire, logistică, activitatea comercială, protecția mediului, funcția publică de execuție de consilier, studii S, clasa I, gradul profesional superior, vacant (ID-378210), se transformă în consilier, studii S, clasa I, gradul profesional principal;
– la Biroul instruire, logistică, activitatea comercială, protecția mediului, funcția contractuală de execuție de șofer treapta I, studii (M) se transformă în muncitor necalificat, treapta I, studii (M/G);
– de la Compartimentul circulația pe drumurile publice se mută definitive postul funcție publică specifică de execuție de polițist local studii (S), profesional superior vacant (ID-554414) la Biroul ordine și liniște publică și se transformă din gradul profesional superior în gradul profesional debutant,;
– de la Compartimentul circulația pe drumurile publice se mută definite postul funcție publică specifică de execuție de polițist local studii (S), profesional asistent vacant (ID-378144) la Biroul ordine și liniște publică și se transformă din gradul profesional asistent în gradul profesional debutant;
b) în cadrul Direcției tehnice, dezvoltare, la Biroul întreținere și reparații clădiri, se desființează 3 posturi funcții contractuale de execuție, respectiv 2 posturi vacante de muncitor instalator, treapta I, studii (G) și 1 post vacant funcție contractuală de execuție de muncitor electromecanic, treapta I, studii (G), prin modificarea statului de funcții;
c) în cadrul Biroului evidență patrimoniu, sistem informatic geografic, se înființează 2 posturi funcții publice de execuție, consilier, clasa I, grad profesional superior și 1 post funcție publică de execuție, consilier, clasa I, grad profesional asistent, prin modificarea statului de funcții;
d) în cadrul Biroului administrativ, se înființează 1 post vacant funcție contractuală de execuție de consilier, studii (S), gradul debutant;
e) în cadrul Serviciului contracte, patrimoniu, la Compartimentul pășuni, păduri, parc dendrologic, se înființează două posturi vacante funcții contractuale, de execuție, muncitor necalificat, treapta I studii M/G;
f) în cadrul Serviciului resurse umane-administrativ, la Compartimentul protecție civilă, securitate și sănătate în muncă, posturile funcții publice de execuție, vacante, de consilier, clasa I, gradul profesional debutant (ID-571733) și consilier, clasa I, gradul profesional principal (ID- 571734) se transformă în funcții publice specifice, respectiv inspector de protecție civilă clasa I, gradul profesional debutant ((ID-571733) și inspector de protecție civilă clasa I, gradul profesional principal (ID-571734), prin modificarea statului de funcții;
Art.2 Aprobă reorganizarea Serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor, fără modificarea atribuțiilor, cu avizul D.E.PA.B.D, după cum urmează:
– se înființează 1 post, funcție publică de execuție, consilier, clasa I, grad profesional superior; se schimbă denumirea funcției publice de conducere șef serviciu, în cea de funcție publică de conducere de director executiv, studii (S), gradul II;
– se schimbă denumirea Serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor în Direcția publică comunitară locală de evidență a persoanelor;
Art. 3 Serviciul comunitar pentru cadastru și agricultură, Serviciul public „Administrarea patrimoniului local”, Serviciul voluntar pentru situații de urgență și Direcția publică comunitară locală de evidență a persoanelor trec în Aparatul de specialitate al Primarului municipiului Alba lulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un bărbat care a fugărit și bătut un copil de 13 ani, trimis în judecată. Minorul a avut noroc cu intervenția unui martor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat care a fugărit și bătut un copil de 13 ani, trimis în judecată. Minorul a avut noroc cu intervenția unui martor

Un bărbat din Alba, a fost trimis în judecată de magistrații judecătoriei Blaj pentru săvârşirea infracţiunii de „Lovirea sau alte violențe”.

În actul de sesizare, s-a reţinut că la data de 21.04.2022, în jurul orei 17.00, în fața uni magazin, inculpatul, în vârstă de 38 de ani, l-a observat pe persoana vătămată, minor în vârstă de 13 ani și l-a chemat la el pentru a discuta.

Minorul s-a speriat și a fugit, iar inculpatul l-a urmărit. În momentul în care l-a ajuns din urmă, inculpatul l-a prins pe persoana vătămată de gluga gecii, l-a trântit la pământ, după care i-a aplicat mai multe lovituri cu palma în zona capului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Văzând cele întâmplate, un martor a strigat la inculpat să îl lase în pace pe persoana vătămată, iar la scurt timp inculpatul a încetat agresiunile.

Cu privire la probe, judecătorul de cameră preliminară constată că acestea au fost administrate de organele de urmărire penală competente. Totodată, administrarea acestora în faza de urmărire penală s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, neexistând vreo cauză care să impună excluderea vreunei probe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare