Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Pensii 2023: Punctul de pensie majorat cu 12,5% și ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici

În cursul zilei de luni, coaliția de guvernre ar fi ajuns la un acord de principiu referitor la majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

În plus față de majorarea punctului de pensie, pensionarii cu pensie de până în 1.500 de lei vor primi un ajutor suplimentar de 1.000 de lei, pensionarii cu pensie între 1.500 și 2.000 de lei ar urma să primească de la stat o sumă suplimentară de 800 de lei, iar pensionarii cu pensie între 2.000 și 3.000 de lei ar putea primi o sumă suplimentară de 600 de lei, potrivit discuțiilor din coaliție.

Elit - Gustul Desăvârșit

S-a negociat astfel compromis între o variantă PSD cu creștere de 6,2% plus ajutoare one-off și varianta PNL de creștere a punctului de pensie cu 15%.

Persoanele cu handicap vor încasa a 13-a indemnizație, au mai discutat liderii coaliției, susțin sursele citate. Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război și urmașii acestora se vor majora cu 30%, potrivit discuțiilor din coaliție.

Potrivit Antena 3, coaliția de guvernare ar fi ajuns la un acord privind majorarea punctului de pensie cu 12,5%.

De asemenea, pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensiilor, cei cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului. Mai exact, coaliţia ar mai fi decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

  • 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1500
  • 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500
  • 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei.
Decizii ale Coaliției:
  • Creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a punctului de pensie va fi, astfel, de 1.784 de lei.
  • Sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda la începutul şi la jumătatea anului 2023.
  • Acordarea celei de-a treisprezecea indemnizații pentru persoanele cu handicap.
  • Actualizarea cu rata inflației a indemnizațiilor pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (creștere de aproximativ 30 la sută)
  • Alocațiile cresc de la 1 ianuarie cu rata inflației.

Sursa: stiripesurse.ro, dcnews.ro, digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ştirea zilei

Ce categorii de românii riscă amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei SINGURE obligații: Cum pot fi evitate sancțiunile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce categorii de românii riscă amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei SINGURE obligații: Cum pot fi evitate sancțiunile

Șefi de companii, autorități publice și alți responsabili riscă amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei pentru nerespectarea unei singure obligații. Vorbind la modul concret, este vorba despre conducători de instituții și autorități publice, persoane care au competență legală pe linie de numiri, ba chiar biroul de resurse umane riscă să fie, astfel, penalizați.

Noua normă a fost introdusă odată cu o modificare adusă Codului adminstrativ prin care se introduce obligația de a oferi funcționarilor publici informațiile cerute de aceștia. Cei care refuză acest lucru, riscă amenzi cuprinse între 1000 și 5000 de lei. Informațiile se referă la următorele elemente:

– dreptul la formare și perfecționare profesională, asigurat de instituție;

Elit - Gustul Desăvârșit

– durata concediului de odihnă;

– data plății salariului și metoda de plată a salariului;

– modalitatea de efectuare a orelor suplimentare, remunerația acestora sau, după caz, compensarea prin ore libere plătite;

– acordurile colective încheiate cu instituția;

– contribuții suplimentare la pensia facultativă sau cea ocupațională a funcționarului public suportate de instituție;

– Regulamentul de organizare și funcționare și regulamentul intern al instituției.

Această informare, care va lua forma unui document, va trebui oferită, prin grija compartimentului de resurse umane, funcționarului public în maximum cinci zile lucrătoare de la data la care își începe efectiv activitatea în cadrul instituției sau de la data modificării raportului de serviciu, precizează Avocatnet.

De pe altă parte, dacă se aduc modificări informațiilor prezentate mai sus, persoana care are competența legală de numire sau conducătorul instituției, prin grija compartimentului de resurse umane, vor trebui să le comunice funcționarului, în scris și în termen de trei zile lucrătoare de la data la care a intervenit modificarea. Dacă nu se vor achita de această obligație, persoanele responsabile vor putea fi amendate cu 1.000 până la 5.000 lei.

De asemenea, aceeași amendă va putea fi aplicată și pentru situațiile în care nu se emit sau nu se comunică, inclusiv cu obținerea dovezii de luare la cunoștință, a actelor administrative ce vizează numirea, modificarea, suspendarea, încetarea raporturilor de serviciu sau chiar sancționarea disciplinară.

Funcționarul care nu va primi informațiile menționate mai sus în termenele prevăzute, ce vor trebui să se regăsească într-un document separat de actul de numire în funcție și fișa postului, va putea să solicite instituției, în scris, comunicarea lor. În lipsa unui răspuns, funcționarul va avea posibilitatea de a sesiza instanța de contencios administrativ competentă.

Printre modificările introduse în Codul administrativ se stabilește că funcționarii publici care își vor exercita dreptul de a solicita informații referitoare la raportul de serviciu nu vor putea fi sancționați sau prejudiciați în niciun fel. Deși modificările aduse Legea 283 Codului administrativ intră în vigoare din 11 noiembrie, trebuie ca Agenția Națională a Funcționarilor Publici să elaboreze, până pe 21 noiembrie, un format standard al documentului ce va include informațiile nou introduse în Cod.

Ceea ce înseamnă că doar funcționarii publici care vor fi numiți în funcție/ al căror raport de serviciu se modifică după ce formatul standard va fi oficial vor primi aceste informații în termen de cinci zile. Funcționarii publici cu raporturi de serviciu în derulare au dreptul de a primi noile informații în baza unei cereri adresate conducătorului instituției.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la o locuință din Ponor: Pompierii intervin pentru stingerea focului cu o autospecială cu apă și spumă

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Ponor: Pompierii intervin pentru stingerea focului cu o autospecială cu apă și spumă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de sâmbătă, 26 noiembrie, în jurul orei 14.40, la o locuință din satul După Deal, comuna Ponor.

Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor, pentru localizarea și stingerea unui incendiu în satul După Deal, comuna Ponor.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit în interiorul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vom reveni cu detalii.

Foto: arhivă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Repartitoarele de căldură: Cine nu va fi obligat să le aibă și ce modificări au apărut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Repartitoarele de căldură: Cine nu va fi obligat să le aibă și ce modificări au apărut

Potrivit Legii nr. 196/2021, se stabilea obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021.

Însă pentru că, în ultima lună a anului trecut, mai erau, după cum estimau autoritățile atunci, de instalat peste 550.000 de contoare, s-a propus amânarea acestuia până în data de 31 decembrie 2022. Amânarea apare în Legea 314/2021, document publicat în Monitorul Oficial în 29 decembrie.

Dar miercuri 26 octombrie, la Senat s-a propus o nouă prorogare a termenului de aplicare a obligativității montării de repartitoare de căldură cu încă un an, a afirmat Cristian Bordei, senator USR, la B1TV.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, apare, la modul concret, în proiectul de lege.

Vor fi exceptate, potrivit proiectului, de la obligația dotării de contoare pentru căldură:

– imobilele în care au fost deconectate de la sistemul de încălzire centralizată minimum 25% dintre locuinţele individuale;

– imobilele care nu au fost reabilitate termic.

În cazul acestora din urmă, montarea contoarelor va fi obligatorie în termen de șase luni de la data recepţiei finale a lucrărilor de reabilitare termică.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune și că: ”În contextul creşterii preţului pentru energie electrică şi gaze naturale, regăsite, în principal, în creşterea costului de producţie pentru agentul termic, suportat de consumatori, se impune prorogarea termenului privind obligaţia consumatorilor de a monta sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă pentru locuinţe/spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuit”.

În același document se mai spune că: ”[…] având în vedere că în sectorul montării contoarelor de energie termică activează doar 20 de companii acreditate de ANRE este posibil ca nivelul cererii pentru acest serviciu să crească artificial costurile. Este nevoie de o prorogare a termenului de aplicare pentru a oferi timp consumatorilor să intre legalitate şi să aleagă cele mai competitive oferte.

Inițiatorii mai spun că în actualul context pandemic, montajul propriu-zis al aparatelor de măsurare presupime ca specialiştii în acest domeniu sau instalatorii sanitari să intre în locuinţele oamenilor, în doar două luni urmând a fi montate peste 550.000 de astfel de aparate, doar în Bucureşti. Acest lucru expune inutil populaţia la un risc de contaminare cu Sars-CoV-2.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea