Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PENSII 2023: Când intră prima pensie după depunerea dosarului și cât timp ai să contești decizia Casei de Pensii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSII 2023: Când intră prima pensie după depunerea dosarului și cât timp ai să contești decizia Casei de Pensii

Românii fac tot posibilul să afle cât mai repede dacă sunt eligibili pentru pensie și, mai ales, câți bani vor primi la bătrânețe când se apropie de vârsta pensionării. Nu în ultimul rând, vor să știe când intră primii bani.

Citește și: Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai pentru pensie

În ceea ce privește interacțiunea cu Casa Națională de Pensii Publice, legea este cât se poate de clară pe marginea subiectului. Nimic nu este la voia întâmplării și, în același timp, totul durează foarte mult, din cauza numărul mic de angajați ai instituției și a numărului mare de dosare care trebuie procesate.

Când intră prima pensie, când primești decizia de pensionare

Conform legislației în vigoare din România, soluționarea cererii de pensionare este emisă de Casa Națională de Pensii Publice în 45 de zile calendaristice de la depunere. În mod previzibil, acest termen poate varia în sus sau în jos, dar așa se arată în Articolul 106 din Legea 263/2010, „Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii”.

Citește și: Pensii 2023: Cum te poți pensiona anticipat fără penalizare. Condiţii, acte necesare, recalcularea şi revizuirea

După luarea deciziei de către CNPP, mai există un termen de cinci zile în care aceasta se comunică persoanei care a solicitat pensionare și angajatorului. Nu în ultimul rând, orice decizie poate fi contestată în termen de 30 de zile de la comunicare la comisia centrală de contestații. În cazul în care ai omis sau ai amânat contestarea peste termenul cu pricina, este bine de știut că aceasta rămâne definitivă.

Dincolo de pensionarea efectivă, este bine de știut că, cu ajutorul unui cont online pe site-ul CNPP ai posibilitatea să afli informații despre vechimea în muncă cumulată până acum și poți depune o cerere pentru bilete de tratament, pentru ajutoare de deces sau pentru acordarea pensiilor și nu numai. Pentru a-ți crea contul însă, trebuie să descarci o cerere de pe site-ul instituției și să o depui fizic la orice casă de pensii, dacă nu cumva ai o semnătură electronică calificată pentru a finaliza întregul proces complet online.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea