Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

PENSIA pe caz de boală: Ce acte sunt necesare și unde se depune dosarul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

PENSIA pe caz de boală: Ce acte sunt necesare și unde se depune dosarul

În fiecare an, mii de români se pensionează pe caz de boală, iar cei mai mulţi dintre ei au de înfruntat elemente grele ale birocraţiei româneşti înainte de a obţine pensionarea respectivă.

Citește și: Pensii 2023: Care este termenul până la care puteți achita retroactiv contribuția

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Numărul de pensionari din România este în continuă creştere. Dacă cei mai mulţi dintre români se pensionează pentru că au atins vârsta necesară şi îndeplinesc condiţiile de pensionare, există şi români care se văd nevoiţi să se pensioneze pe caz de boală.

Şi, pentru că birocraţia din România continuă să fie o mare problemă, românii care trebuie să se pensioneze pe caz de boală au de alergat mult şi bine pe la instituţiile statului, chiar dacă vorbim, evident, de persoane care au afecţiuni ce le împiedică să mai depună efort într-un fel sau altul.

Citește și: Pensii 2023: Pensionarea cu reducerea vârstei standard: Situațiile, explicate de către CNPP

Procedura de pensionare pe caz de boală în România

În principiu, pentru a obţine pensionarea pe caz de boală, primul pas pe care trebuie să-l faceţi este să depuneţi o cerere la Casa Judeţeană de Pensii sau la Casa Naţională de Pensii. Evident, cererea respectivă ar urma să fie însoţită de mai multe documente care să ateste starea de fapt.

Mai departe, autorităţile ar trebui să stabilească o comisie care să verifice dacă documentele respective sunt veridice şi suficiente şi dacă, într-adevăr, se impune ca solicitantul să fie pensionat pe caz de boală.

Lista de acte necesare la dosarul de pensionare pe caz de boală

Ca de fiecare dată şi în cazul pensionării pe caz de boală vorbim despre un dosar plin cu acte necesare de a fi prezentate în faţa autorităţilor. Începem în mod clasic, cu cererea tip pentru solicitarea pensionării pe caz de boală şi cu cartea de identitate şi certificatul de naştere.

Citește și: Pensii 2023: Cum să iei bani de pensie, dacă n-ai muncit nici măcar 15 ani?

Continuăm cu carnetul de muncă, carnetul de muncă pentru membrii CAP, acte privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, actele de stare civilă, livretul militar, diplomă de absolvire a învăţământului universitar, adeverinţă din care să rezulte perioada studiilor, adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent, adeverinţă privind condiţiile de muncă deosebite sau speciale, etc.

Şi, ca să fiţi pregătiţi pentru orice, se recomandă să aveţi şi copii după actele respective, chiar dacă acestea nu sunt solicitate.

Dosarul se depune la Casa de Pensii

Dosarul cu documentele prin care se solicită pensionarea pe caz de boală se depune, în mod normal, la Casa Judeţeană de Pensii sau la Casa Naţională de Pensii. Mai departe, totul depinde de o comisie întocmită de autorităţi, comisie condusă de un medic specialist în boala pentru care se solicită pensionarea.

Există posibilitatea ca, în funcţie de dizabilitatea pentru care se solicită pensionarea pe caz de boală, medicul expert să nu fie de acord cu pensionarea pe caz de boală şi să acorde încă un răgaz pentru recuperarea persoanei, respectiv pentru prelungirea unui eventual concediu medical.

Sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea