Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Pensii 2023: Care este termenul până la care puteți achita retroactiv contribuția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pensii 2023: Care este termenul până la care puteți achita retroactiv contribuția

Români mai au termen până la data de 1 septembrie pentru de a achita retroactiv contribuția la pensii. Acest proces se poate realiza prin încheierea unui contract de asigurare socială cu fondul de pensii și prin contribuția la acesta cu o sumă fixă, persoanele fizice pot acoperi în continuare perioadele de timp în care nu au contribuit la sistemul public de pensii din România până la 1 septembrie.

Potrivit Ordonanței Guvernamentale 163/2020, documentul care a introdus acest mecanism menționează faptul că „persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale”.

Românii care au lucrat în străinătate nu pot beneficia de acest program

Multe persoane nu sunt sigure dacă cei care au plătit contribuții în trecut în timp ce lucrau în străinătate pot, de asemenea, să utilizeze această metodă. Răspunsul este simplu: „Nu”.

Cei care sunt interesați să „cumpere vechime” nu pot utiliza această metodă pentru a acoperi perioadele în care au fost deja plătite contribuții de securitate socială dacă au realizat perioade de cotizare în alte națiuni.

În plus, aceeași Ordonanță Guvernamentală 163/2020 desemnează faptul că românii pot utiliza plata retroactivă a contribuției pentru asigurările sociale (CAS), dar și pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

Cum se poate realiza acest proces?

Prin încheierea unui acord cu casa teritorială de pensii de care aparține solicitantul, în care se vor menționa perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, rata contribuției de securitate socială în vigoare la momentul semnării acordului și valoarea totală a contribuției de securitate socială.

Normele actuale privind plata retroactivă a pensiilor ar trebui să fie în vigoare până la 1 septembrie 2023, după care noua lege a pensiilor, Legea 127/2019, ar trebui să pună la dispoziție acest mecanism. Cu toate acestea, aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată încă o dată și, teoretic, aceasta va intra în vigoare abia în ianuarie 2024, potrivit Ziarul Românesc.

OUG 163/2020 definește că rata CAS, la 25% aplicată la salariul minim brut în vigoare la momentul semnării contractului cu căminul este cea plătită cu adevărat atunci când vine vorba de modul de calcul al CAS.

Sursa: infofinanciar.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea