Rămâi conectat

Actualitate

Penitenciarele, centrele educative și de detenție pot realiza venituri din prestări servicii cu deținuții – Proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministerul Justiției (MJ) a lansat în dezbatere publică un proiect de lege prin care se vrea ca penitenciarele, centrele educative și centrele de detenție să poată realiza venituri proprii din prestări servicii cu deținuții, dar și din valorificarea produselor obținute din activitatea proprie.

„Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care, odată intrat în vigoare, ar clarifica și simplifica gestionarea surselor de venit din unitățile penitenciare și, implicit, ar îmbunătăți mediul de detenție atât pentru persoanele private de libertate cât și pentru angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor care își desfășoară activitatea în legătură directă cu deținuții, obiective asumate în mandatul ministrului Justiției, Tudorel Toader”, informează MJ printr-un comunicat de presă transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, proiectul aduce soluții suplimentare de stimulare a reeducării în mediul penitenciar prin încurajarea activităților ce ar aduce venituri licite persoanelor private de libertate chiar din timpul detenției. Astfel, va fi încurajată o reinserție mai bună la finalul perioadei de executare a pedepselor, scopul urmărit fiind reducerea recidivelor.

„Penitenciarele, centrele educative și centrele de detenție pot realiza venituri proprii din prestări servicii cu persoanele private de libertate în interiorul sau exteriorul locului de deținere, precum serviciile de spălătorie auto, preparare hrană pentru arestații preventiv aflați în arestul poliției, precum și pentru persoanele private de libertate din alte unități ale sistemului administrației penitenciare”, se precizează în comunicat.

Conform MJ, noile măsuri legislative vin să stabilească un cadru de reglementare modern și pentru veniturile obținute din valorificări de bunuri scoase din funcțiune, deșeuri, refacturarea utilităților pentru spațiile închiriate, subvenții pentru agricultură, garanții de participare, garanții de bună execuție, organizarea și funcționarea punctelor de desfacere ale popotelor și bucătăriilor de unitate.

De asemenea, arată sursa amintită, proiectul de lege stabilește și cadrul în care vor putea fi obținute venituri din valorificarea produselor provenite din activitatea proprie, precum produse vegetale, animaliere, preparate din carne/lapte, produse de panificație și patiserie, mic mobilier, articole de tâmplărie, precum și produsele de artă și artizanat confecționate de persoanele private de libertate în cadrul atelierelor ocupaționale.

Ministerul Justiției precizează că veniturile obținute în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor din munca persoanelor private de libertate sunt neimpozabile din punct de vedere al impozitului pe profit și al taxei pe valoarea adăugată.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea