Rămâi conectat

Ştirea zilei

Pe urmele istoriei, în triunghiul prieteniei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Parteneri în proiectul „Prietenii Naturii”, preşcolarii de la Grădiniţa „Voinicel” Cugir conduşi de doamnele Lucia Durduc şi Delia Bocşa, împreună cu prietenii de aceeaşi vârstă de la Grădiniţa nr. 7 Sebeş, îndrumaţi de doamnele educatoare Angela Florariu şi Marcela Gherman au pornit, în 2 iunie 2011, pe urmele istoriei, pentru a vizita Cetatea Câlnic, unul din monumentele istorice bine conservate din România, care prin importanţa sa istorică şi unicitatea arhitecturală, se află în şirul valorilor umanităţii înscrise de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial.
La Câlnic am fost întâmpinaţi, aşa cum câlnicenii ştiu s-o facă, de copiii şi educatoarele de la grădiniţa din localitate care ne-au însoţit în călătoria în lumea istoriei şi a monumentelor istorice.
Cetatea, pregătită să-şi întâmpine oaspeţii, a oferit copiilor ocazia fascinantă de a se întâlni cu istoria şi arta, de a trăi sentimente şi emoţii noi, de curiozitate şi uimire.
Împreună cu participanţii la acest eveniment, i-am aplaudat apoi pe prietenii noştri, preşcolarii de la Grădiniţa Câlnic, care, purtând frumosul costum popular specific zonei, au prezentat un program artistic dedicat zilei.
Vizita la Câlnic a fost pentru micuţi un prilej inedit de a se întâlni „de-adevăratelea” cu istoria şi arta, cu tradiţiile veritabile româneşti, în cadrul pitoresc al naturii încă bine conservate de oamenii locului.
Noi, educatoarele, am trăit satisfacţia de a fi văzut pe chipul copiilor uimire, curiozitate, bucurie.
Ed. Lucia DURDUC, director Grădiniţa „Voinicel” Cugir


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Noaptea de Sfântul Andrei – una dintre cele mai bogate în tradiții la români. Ce obiceiuri și superstiții sunt în popor

Seara de Sfântul Andrei este plină de tradiții și superstiții adânc înrădăcinate în cultura românească. Sărbătoarea acestui sfânt, proclamat Ocrotitorul țării, este una deosebit de importantă, marcând o zi nelucrătoare în România.

Sfântul Andrei, originar din Betsaida și fratele lui Simon Petru, a fost un pescar care a ales viața în celibat. El a devenit ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul și, recunoscându-l pe Hristos ca Mesia, a fost numit „primul chemat”.

Legătura sa cu România este puternică, fiind considerat primul propovăduitor al Evangheliei în rândul strămoșilor noștri daco-romani. După predica în această țară, s-a stabilit în Patras, unde a fost martirizat.

CITEȘTE ȘI: MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei

Moaștele sale sunt prezente în mai multe lăcașuri sfinte din România, inclusiv la Mănăstirile Secu, Neamț, Hurezi, Pestera Sfântului Andrei, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Târgu Neamț, Catedrala Arhiepiscopală din Galați și Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea.

Tradițiile și superstițiile din noaptea de Sfântul Andrei sunt variate și fascinante. Se crede că în această noapte, lupii pot vorbi, iar cei care îi aud se confruntă cu moartea. În Bucovina, se spune că „umblă strigoii”, aducând haos și furând din viața oamenilor.

Fetele necăsătorite recurg la diverse practici de divinație în această noapte. De exemplu, prepară „turta lui Andrei” și se așteaptă să-și vadă alesul în vis. Alte obiceiuri includ metoda oglinzilor, metoda paharului cu apă și coborârea lumânării în fântână.

CITEȘTE ȘI: MESAJE de SFÂNTUL Andrei 2023: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Punerea grâului la încolțit este o tradiție importantă, asociată cu belșugul și prosperitatea familiei. Semnificația grâului se extinde și în viața sentimentală, fetele punând la încolțit 41 de boabe pentru a-și visa viitorul partener.

În ansamblu, sărbătoarea Sfântului Andrei aduce comunitatea românească mai aproape de tradițiile sale, combinând aspecte religioase cu elemente folclorice și superstițioase.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare