Rămâi conectat

Ştirea zilei

Patru proprietari din blocul „Turturica” au dat în judecată primăria și CL Alba Iulia: Se pregăteşte exproprierea pentru construirea unei parcări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Patru proprietari din blocul „Turturica” au dat în judecată primăria și CL Alba Iulia: Se pregăteşte exproprierea pentru construirea unei parcări

Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost acționați în judecată de către patru proprietari de locuinţe din blocul G2 din Alba Iulia, cunoscut şi sub denumirea de ”Turturica”. Aceștia cer suspendarea executării unei hotărâri prin care s-a aprobat demolarea imobilului în care locuiesc.

Cei patru reclamaţi sunt susţinuţi de ONG-ul Centrul pentru Resurse Juridice, care a realizat după prima evacuare a locatarilor de etnie romă din Turturica, din 2017, o amplă analiză critică în legătură cu demersul administraţiei locale.

Proprietarii solicită suspendarea Hotărârii nr. 320 din 29 iunie 2022 prin care Consiliul Local Alba Iulia a aprobat devizul general şi indicatorii tehnico-economici actualizaţi pentru demolarea blocului G2 şi construirea unei parcări publice cu două etaje.

Potrivit actului normativ local, investiţia ar urma să coste circa 15,5 milioane de lei. Primul termen al procesului deschis la Tribunalul Alba a fost stabilit pentru 7 septembrie 2022.

Între timp, Primăria Alba Iulia pregăteşte exproprierea celor 26 de proprietari care mai locuiesc în bloc. Sumele individuale pe care ar putea să le primească proprietarii, estimate pe baza rapoartelor de evaluare, sunt între 24.893,57 de lei şi 31.116,96 de lei, respectiv între 5.000 de euro şi 5.500 de euro. Suma totală pentru despăgubirea proprietarilor este de aproape 800.000 de lei, ce va fi acoperită din bugetul local.

Se pregăteşte exproprierea

Potrivit raportului de specialitate, imobilul cuprinde un număr total de 105 unităţi locative, din care un număr de 26 de apartamente se află în proprietatea privată a unor persoane fizice, iar celelalte se regăsesc în proprietatea municipiului Alba Iulia.

„Începând cu luna octombrie 2017 s-au întreprins demersuri în vederea achiziţionării imobilelor, însă proprietarii nu au fost de acord, astfel pentru realizarea obiectivului de investiţii, se impune declanşarea procedurii de expropriere în vederea eliberării imobilului”, se precizează în expunerea de motive a proiectului. Justificarea aplicării legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică constă în faptul că pe amplasamentul blocului G2 urmează să fie construită o parcare etajată cu regim de înălţime P+2E cu o capacitate de 144 de locuri de parcare interioare şi 27 de locuri de parcare exterioare.

În urmă cu aproape 5 ani, în 2017, au fost evacuaţi cu forţa, de jandarmi şi poliţişti locali, 216 de cetăţeni de etnie romă care locuiau în garsoniere închiriate de la primărie. Primăria Alba Iulia şi Consiliul Local au fost amendate cu câte 5.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD). Cele două insituţii au pierdut procesul prin care au solicitat anularea sancţiunii. CNCD a considerat că ”evacuarea unui număr mare de persoane, in jur de 200, care fac parte dintr-o categorie defavorizată, fără a lua în calcul măsuri adaptate la nevoile acestora, fără a lua măsurile necesare relocării acestor persoane în locuinţe care să asigure un minim de trai, încalcă legislaţia în vigoare”.

Centrul pentru Resurse Juridice a realizat un studiu complex despre situaţia romilor din blocul Turturica, prin care au atras atenţia ”asupra unei situaţii inacceptabile de evacuare forţată şi segregare rezidenţială prin care grupuri vulnerabile, chiriaşi de locuinţe sociale, sunt puse într-o situaţie de vulnerabilitate extremă”.

”Municipalitatea consideră că o lucrare de «utilitate publică» de tipul parcare rezidenţială este mai importantă decât dreptul oamenilor la locuire, ca şi componentă fundamentală a dreptului la viaţă privată”, au mai susţinut reprezentanţii ONG-ului care susţine demersul juridic al celor patru proprietari din Turturica.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea